این گزارش به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز شنبه یكم آبان 1395 خورشیدی در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.
** تعامل سازنده با جهان برای رونق صادرات
«حسن روحانی» رییس جمهوری پنجشنبه گذشته، بیست و نهم مهرماه در مراسم گرامیداشت روز ملی صادرات، بر تعامل سازنده همه بخشهای كشور با جهان تاكید كرد و آن را گام مهمی در مسیر صادرات و رونق اقتصادی كشور دانست. سخنان روحانی در عنوان نخست شماری از روزنامه های چاپ امروز جای گرفت.
«با ایران هراسی نمی توان كار اقتصادی كرد» بخشی دیگری از سخنان رییس جمهوری بود كه در عنوان نخست روزنامه «شهروند» جای گرفت. این روزنامه به نقل از روحانی عنوان كرد: با ایران هراسی نمیتوان كار تجاری و اقتصادی كرد. اقتصاد زمانی میتواند برون نگر باشد كه بتوانیم ایران هراسی ظالمانه ای را كه دیگران ایجاد كردهاند، بزداییم. دولت یازدهم در این زمینه كار بزرگی انجام داده و این روند باید ادامه یابد. باید انسجام داخلی بیشتر شود و بقیه دوستان را نیز دعوت كنیم تا به یاری ملت ایران بشتابند.
در همین پیوند، روزنامه «جهان صنعت» نوشت: حسن روحانی پس از دو سال وقفه در مراسم روز ملی صادرات ایران، سرانجام امسال در این مراسم حضور پیدا كرد و در سخنانی راهبردهای اقتصادی كشور را بار دیگر با فعالان اقتصادی مطرح كرد. رییس جمهوری در این مراسم، حصول صادرات را در سایه نزاع با دنیا غیرممكن دانست و راهبردهای مبارزه با كالاهای قاچاق را در جمع فعالان اقتصادی اعلام و خاطرنشان كرد كه روابط كشورهای موفق در حوزه صادرات با دنیا، بر مبنای تعامل صادرات صورت گرفته است و از دعوا با دنیا صادرات درنمیآید.
جهان صنعت همچنین، یادداشتی با عنوان «باید طرحی نو درانداخت» منتشر كرد. در این یادداشت می خوانیم: در واقع در روزگارانی كه جهانی شدن به یك امر ناگزیر بدل شده، رییسجمهور كشورمان به درستی میگوید پیشرفت صادرات به تعامل با جهان نیاز دارد اما در مورد چگونگی ایجاد چنین تعاملی، سكوت میكند. در شش ماه مانده به انتخابات تنها حسن نیت و قصد خیر داشتن و واگویی مشكلاتهای مخربی كه گریبان دولت را گرفته گره از كار مردم باز نمیكند.آقای روحانی، در كنار حسننیت و قصد خیر داشتن به قول معروف باید طرحی نو درانداخت؛ با كارتهای نمیگویم سوخته اما قدیمی بازی «برد- برد» زیر سوال میرود.
روزنامه «اطلاعات» به آن بخش از سخنان رییس جمهوری مبنی بر اینكه عده ای هنوز عظمت ایران را باور نكردهاند، اشاره كرد. اطلاعات به نقل از روحانی نگاشت: برخی فكر میكنند وقتی گفته می شود تعامل سازنده یعنی به اروپاییها و غربی ها لبخند بزنیم، حرف بزنیم و ناهار بخوریم؛ این طور نیست. تعامل سازنده یعنی مناسب كردن محیط روابط بین الملل برای صادرات كالا، اشتغال جوانان و واردات كالاهای سرمایه ای و مواد اولیه. برخی می گویند از مرز كه می خواهیم خارج شویم، افكار ما را می دزدند و ما را گول می زنند، برخی ها عظمت ایران را هنوز باور نكرده اند.
در گزارش روزنامه «جمهوری اسلامی» زیر عنوان «عده ای در قرن ماقبلِ قبل زندگی می كنند» از زبان روحانی آمده است: رییس جمهور با تاكید بر اینكه به ملت ایران اعتماد كنید و تنها چند نفر نیروی امنیتی مورد اعتماد نیستند، گفت: همه جوانان، تجار و دانشجویان مورد اعتماد هستند و البته ممكن است در باغی سیب پوسیده هم پیدا شود، اما نمیتوانیم درب آن باغ را ببندیم. باید به قرن جدید بازگردیم. برخی در قرن ما قبل قبل زندگی میكنند.
روزنامه «خراسان» از «دفاع روحانی از خرید هواپیما و حمله به منتقدان» گفت. این روزنامه نوشت: حسن روحانی با بیان این كه برخی میگویند هواپیما نخرید و به جای آن اتوبوس بخرید بیان كرد كه خرید هواپیما برای عظمت ایران و بهبود شرایط صنعت توریسم است و هواپیما میخریم تا وقت مردم تلف نشود و مردم ساعت ها در فرودگاه های خارجی نخوابند. ما با هواپیما میتوانیم كالاهای خود را به كشورهای دیگر صادر كنیم و اگر خرید نداشته باشیم برخی میگویند پس پسابرجام چه شد؟ و اگر بخریم میگویند این هواپیماها ساخت جدید و لوكس هستند. برخی ها نمیدانم در چه وادی هستند و كجا سیر میكنند شاید عمرشان طولانی شده و ما خبر نداریم.
روزنامه «دنیای اقتصاد» به طرح «مطالبات صادراتی بخش خصوصی» در حضور روحانی اشاره كرد. در این گزارش می خوانیم: «رفع قوانین دست و پاگیر و متناقض از سر راه صادركنندگان»، «فراهم كردن زیرساختهای حملونقل مناسب»، «حمایتهای سیستم بانكی و نرخهای ترجیحی»، «تخصیص بخشی از منابع صندوق توسعه ملی برای حمایت از صادرات»، «برگزاری جلسات شورای عالی صادرات»، «تجدید نظر در آییننامه انتخاب نمایشگاهها و هیاتها توسط رایزنان بازرگانی»، « دخالت بخش خصوصی در انتخاب رایزنان بازرگانی»، «برگزاری روز ملی صادرات توسط سه اتاق» از جمله مطالبات بخش خصوصی بود كه توسط شافعی قرائت شد.
روزنامه «كیهان» زیر عنوان «آمریكا كلاهبرداری كرد/ دولت یقه داخلی ها را گرفت!» مدعی شد: حسن روحانی رئیس جمهور كشورمان در بازگشت از سازمان ملل متحد از قول آمریكاییها برای اجرای تعهداتشان در برجام گفت. همان موقع این باور دولتمردان مورد انتقاد بسیاری قرار گرفت كه چگونه دولتی كه سابقه طولانی در بدعهدی دارد و پای معاهده مكتوب خود نیست چگونه میتوان امید بست كه به قول شفاهی خود پایبند باشد؟ با این حال به جای آنكه نوك پیكان انتقادات تند دولتمردان علیه عهدشكنان غربی خاصه آمریكا باشد اما متاسفانه همچنان به سمت داخل است.
** حذف و اضافه در كابینه
استعفای وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش و ورزش و جوانان موضوع تحلیلی در یادداشت برخی روزنامه ها بود.
روزنامه «همدلی» در گزارش «گزینه های ترمیم» نوشت: سرانجام هفته گذشته بود كه وزرای ارشاد، ورزش و آموزش و پرورش از دولت روحانی رسما جدا شدند. هرچند به زعم حامیان دولت، ترمیم در كابینه باید سریعتر از این حرفها اتفاق میافتاد، اما آنها از این رخداد استقبال كردند. حالا گزینههای جایگزین برای سه وزیر مشخص شده است. محمدعلی نجفی و فخرالدین دانش آشتیانی گزینههای وزارت آموزش و پرورش هستند كه بهزودی یكی از آنها معرفی میشوند. همچنین قرار است یكشنبه رضا صالحی امیری برای وزارت ارشاد و مسعود سلطانیفر برای وزارت ورزش به نمایندگان مردم معرفی شوند.
«در فصل ترمیم كابینه همیار دولت باشیم» عنوان یاداشت روزنامه «آرمان» بود. در این یادداشت می خوانیم: ترمیم كابینه یعنی رئیس جمهور به عنوان سكاندار دولت اراده و عزمش بر بهبود عملكرد و كارایی دولت است، دولتی كه «تدبیر و عقلانیت» را پیشه كرده و عزم خود را بر حركت بر مدار درایت و رفتارهای عقلایی گذاشته است. باید گفت كه انتخاب افراد مناسب در مسند وزارت فرایندی است كه نیازمند صبوری و همراهی مردم با دولت است تا زیر فشارهای سنگین سیاسی مخالفان دولت كه سودای قدرت در سر دارند، شعارهای دولت كه منافع ملی برایش در اولویت نخست قرار دارد محقق شود. بر این اساس است كه در ماههای پایانی دولت باید بیش از هر زمان دیگری تعامل و همسویی با دولت را پیشه كرد.
آرمان طی یادداشتی دیگر با عنوان «تغییر در كابینه و آینده سیاسی روحانی» اشاره شد. در این یادداشت آمده است: اكنون كه روحانی در چنین شرایطی زیر بار تغییر كابینه رفته است باید وزرایی را انتخاب كند كه نسبت به سه وزیر كنونی در حوزه ورزش، آموزش و فرهنگ امتیازهای بیشترداشته و در كار خود توانا و نسبت به مطالبات عمومی آگاه و با سیاست دولت هماهنگ باشند. در این صورت میتوان گفت این تغییر مفید بوده و در آرای روحانی نیز تاثیر خواهد گذاشت.
روزنامه «اعتماد» در یادداشت خود به «ترمیم كابینه از نگاهی دیگر» پرداخت. در این یادداشت می خوانیم: وقتی به عنوان یك شهروند به این اتفاق نگاه میكنیم، نوعی مدنیت را در استعفاها میبینیم. برخلاف دولت گذشته كه تقریبا همه استعفاها یا بركناری های آن همراه با كدورت و جنگ و جدل بود، استعفاهای این دولت بسیار مدنی و آرام رخ داده است. نه هیچ كدام دودستی به وزارتخانه چسبیده بودند كه در هر شرایطی و با هر خفتی بخواهند در صندلی وزارت باقی بمانند و نه آنكه حاضر بودند برای بقای خود وارد چالشی سیاسی و غیراخلاقی با رییسجمهور شوند. متقابلا رییسجمهور نیز برای عوض كردن آنان نیازمند تخریب و تحقیر مثل رییسجمهور قبلی نبود، بلكه با احترام و رفتاری اخلاقی از وزارت رفتهاند، به طوری كه در ادامه نیز میتوانند همكار و همراه یكدیگر باشند.
«هوشیاری در جلسه رأی اعتماد» عنوان یادداشت روزنامه «شرق» بود. این روزنامه بر این باور است: به نظر می رسد با توجه به فضای فعلی مجلس و جامعه، رئیسجمهور میتواند افراد توانمند، شناختهشده و همسو با آرمانهای دولت را بهعنوان گزینههای پیشنهادی به مجلس دهم معرفی كند؛ چهرههایی كه خود را در قبال مردم و رأیدهندگان به دولت كه اكثریت آنان در میان هواداران اصلاحات، نخبگان و فعالان عرصه مدنی قرار دارند مسئول بدانند. در این صورت مردم با نشاط بیشتری به انتخابات آینده و آرای افزونتر برای دكتر روحانی امیدوار و خوشبین خواهند بود.
در گزارش «جوان» با عنوان «ردشدههای مجلس نهم با مجلس دهم وزیرمیشوند!» آمده است: در حالی به گفته نجفی انتخاب صالحی امیری و سلطانیفر برای وزارتخانههای ارشاد و ورزش قطعی شد و خودش نامزد وزارت آموزشوپرورش است كه هیچیك از این 3نفر نتوانستند از مجلس نهم رأی اعتماد بگیرند!
** خشم داعش در كركوك؛ نتیجه شكست در عملیات موصل
تروریست های داعش بامداد جمعه سی ام مهر به شماری از مراكز امنیتی استان كركوك در عراق حمله كردند كه در پی آن چند ایرانی به شهادت رسیدند. شماری از روزنامه ها به این موضوع اشاره كردند.
روزنامه «ایران» دلیل تشدید حمله های داعش به كركوك را شكست در نبرد موصل خواند. ایران نوشت: یك مقام عراقی گفته است، سه انتحاری ساعت 6 صبح به نیروگاه حمله كردند و 12 كارمند عراقی و چهار تكنیسین ایرانی را به شهادت رساندند. گفته میشود بیش از 50 نفر از عناصر داعش در این حمله شركت داشتند كه در بین آنها افراد انتحاری بودند.
روزنامه «ابتكار» حمله های تروریستی به كركوك را «زهر داعش زخم خورده» عنوان و به موضع گیری ایران در برابر این حمله ها اشاره كرد. ابتكار به نقل از «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه نوشت: تروریستها در عراق نفسهای آخر را میكشند و انجام عملیات تروریستی كور و كشتار غیرنظامیان بیگناه انتقامی است كه در برابر شكستهای مفتضحانه خود در میدانهای نبرد میگیرند.
«كشتار كركوك عملیات موصل را متوقف نكرد» عنوان گزارش روزنامه «سیاست روز» بود كه در این گزارش می خوانیم: در واكنش به این حملات فراكسیون پارلمانی بدر عراق خواستار ارسال تجهیزات نظامی به استان كركوك همزمان با ادامه آزادسازی موصل شد. در این میان وزیر خارجه عراق در جریان دیدار با همتای فرانسوی خود در پاریس بر عزم جدی نیروهای عراقی برای آزادسازی شهر موصل از تصرف داعش تأكید كرد. این در حالی است كه نماینده مرجعیت عالیقدر عراق در خطبههای نماز جمعه تاكید كرد كه نباید اجازه دخالت در امور عراق و نقض حاكمیت كشور به بیگانگان داده شود.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
خبرنگار: فاطمه دهقان نیری** انتشار دهنده: فرشته ذبیحیان**پژوهشم**9294** 9283
توصیه های روحانی برای رونق صادرات/ نگاه سیاسی و اقتصادی روزنامه ها
۱ آبان ۱۳۹۵، ۹:۴۳
کد خبر:
82275488
تهران- ایرنا- توصیه های رییس جمهوری در مراسم گرامیداشت روز ملی صادرات در جمع صادركنندگان كشور به منظور رشد و رونق اقتصادی كشور، مهمترین رویداد مورد توجه روزنامه های چاپ امروز بود. همچنین، دگرگونی های تازه در دولت یازدهم و حمله های انتحاری داعش به شهر كركوك در روزنامه ها تحلیل و بررسی شد.