به گزارش ایرنا، موضوع تشكیل منطقه حائل به عمق 10 كیلومتر در داخل خاك عراق و درطول مرز350 كیلومتری تركیه با آن كشور یكی از طرح ها و تدابیری است كه رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه آن را به عنوان طرح های آ، ب، ج. د، این كشور در خصوص چگونگی مشترك این كشور در عملیات آزاد سازی موصل و مقابله با تبعات احتمالی آن برای تركیه، عنوان كرده است.
بینالی یلدریم این مطلب را شب گذشته در گفت و گو با شماری از نمایندگان اصحاب شبكه های خبری تركیه در حاشیه اردوی حزب حاكم عدالت و توسعه در منطقه آفیون كارا حصار در 250 كیلومتری جنوب غرب آنكارا عنوان كرده است.
به نوشته شماره روز یكشنبه روزنامه ملیت، وی با اشاره به ادامه عملیات آزادسازی موصل از دست داعش با مشاركت نیروهای نظامی و شبه نظامیان عراقی، گفت: نیروهای ائتلافی متشكل از نیروهای زمینی و هوایی است، تركیه در نیروی هوایی این ائتلاف مشاركت خواهد كرد. در صورت نیاز به عملیات هوایی، جنگنده های تركیه نیز مشاركت خواهند كرد. آمریكا از عملیات همایت لجستیكی دارد، بنابراین در شرایط فعلی موضوع مشاركت فعال تركیه در عملیات مطرح نیست.
نخست وزیر تركیه در خصوص تشكیل منطقه امن در شمال عراق، با ادعای اینكه تركیه برای ممانعت از عبور تروریست ها به خاك خود، حق اتخاذ هرگونه تدبیر را دارد، گفت: شرایط جغرافیایی حاكم در شمال عراق سخت است و دارای دره های عمیق است و عبور پناهجویان از این منطق دشوار است و نه می توان به این مساله راضی شد. افزون بر این این ریسك هم وجود دارد كه عناصر تروریستی در میان این پناهجویان رخته كرده و وارد تركیه شوند. لذا ایجاد یك منطقه امن در كنترل اقلیم كردستان عراق در منطقه، منطقی تر است. تركیه این كار را با صاحب اصلی منطقه یعنی مسعود بارزانی انجام خواهد داد. در این مورد گفت و گو می كنیم. با تركیه همفر هستند.
تركیه ابتدا برای مشاركت در عملیات موصل موضع بسیار تند و صریح اتخاذ كرده و بر این موضوع تاكید داشت و اردوغان گفته بود اگر اجازه ندهند كه تركیه در این عملیات شركت كند، طرح های ب، ج خود را به اجرا خواهد گذاشت كه بعدها طرح د نیز بر آن افزوده شد.
رسانه های تركیه مدعی شده اند كه طرح ب مشاركت تركیه در عملیات از طریق نیروهای خود در بعشیقه با دعوت اقلیم كردستان عراق است. این در حالی است كه بارزانی بعداز مواضع صریع بغداد در این مساله، اعلام كرد، آنكارا باید مساله خود را با بغداد حل كند.
طرح ج نیز مشاركت در عملیات به دعوت نیروهای تحت كنترل نجیفی استاندار پیشین موصل بود كه با اقدام قضایی بغداد علیه وی، منتفی شد. طرح دیگر ایجاد منطقه امن در شمال عراق می باشد.
با سفر اخیر ارتشبد خلوصی آكار رئیس ستاد فرماندهی ارتش تركیه به آمریكا، اعزام هیاتی متشكل از قائم مقام وزارت خارجه تركیه و مقاماتی از سازمان اطلاعات و نیروهای مسلح تركیه به بغداد و سفر جمعه گذشته اشتون كارتر وزیر دفاع آمریكا به آنكارا، مقامات تركیه سعی كردند موضوع موافقت اصولی بغداد با مشاركت تركیه در عملیات موصل را مطرح كنند، كه این موضوع نیز به صراحت از سوی عراق رد شد و تاكید گردید چنین موافقتی مطرح نیست. آنكارا در قالب این اقدامات دیپلماتیك در نزد بغداد و واشنگتن، سعی كرده است به نوعی برای كاهش تنش با بغداد، موضوع حضور نیروهای خود در بعشیقه را كه عراق به شدت خواهان تخلیه این پایگاه و خروج نیروهای تركیه از خاك عراق می باشد، می خواهد در قالب ائتلاف بین المللی ضد داعش قرار دهد. این از سویی برای تركیه امكان می دهد به نوعی راه بازگشت از مواضع صریح خود كه اعلام كرده است نیروهای خود را از بعشیقه خارج نكرده، فراهم كند و از سوی دیگر با پذیرش احتمالی این پیشنهاد از سوی آمریكا، حداقل تا زمانیكه موضوع مبارزه با داعش در عراق مطرح است در میدان حضور داشته و به قول اردوغان در میز مذاكره نیز قرار گیرد.
اما موضوع ایجاد منطقه امن در شمال عراق موضوع تازه ای نیست و برای اولین بار بلند اجویت نخست وزیر فقید تركیه در پیش از سال های 2000 میلادی برای مقابله با نفوذ عناصر پ.ك.ك از شمال عراق به داخل خاك تركیه مطرح كرده بود.
تركیه همین روش را اكنون در قالب عملیات سپر فرات در شمال سوریه اجرا می كند و رسانه های تركیه همسو با مطرح شدن منطقه امن و یا حائل در شمال عراق، از عملیات سپر دجله نیز یاد می كنند.
در این راستا اظهارات شب گذشته بینالی یلدریم قابل توجه است كه گفته این منطقه در كنترل بارزانی خواهد بود. گویا آنكارا نه می خواهد این بار با موضوع ایجاد منطقه امن در شمال عراق، تنش دیگری را با بغداد داشته باشد.
خاورم * 2021* 1579*
انتشار دهنده : مرضیه فاتحی علیشاه
آنكارا – ایرنا – بینالی یلدریم نخست وزیر تركیه گفت : با مسعود بارزانی رئیس اقلیم كردستان عراق، در خصوص ایجاد منطقه امن در شمال عراق و طول مرزهای تركیه به توافق رسیدیم.