۵ آبان ۱۳۹۵، ۱۶:۱۷
کد خبر: 82282325
T T
۰ نفر

نقوش برجسته تنگ سولك بهمئی در راه ثبت جهانی

۵ آبان ۱۳۹۵، ۱۶:۱۷
کد خبر: 82282325
نقوش برجسته تنگ سولك بهمئی در راه ثبت جهانی

یاسوج- ایرنا- معاون اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت: اثر میراث فرهنگی نقوش برجسته تنگ سولك بهمئی در این استان ثبت جهانی می شود.

مسعود شفیعی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مراحل ابتدایی ثبت جهانی این اثر تاریخی و ارزشمند انجام شده است.
وی گفت: سازمان میراث فرهنگی كشور پس از انجام بررسی های كارشناسی ثبت جهانی نقوش برجسته تنگ سولك بهمئی را تایید كرده است.
13 نقش برجسته و كتیبه بر روی پنج قطعه سنگ جداگانه حجاری شده یادگار اشكانی در تنگ سولك وجود دارد
راه سنگفرش اسب رو، چشمه گُوَردَك، سروها جلوه ای خاصی به این اثر بخشیده است.
نقوش برجسته ی تنگ سولك صحنه های گوناگونی از آیین های باشكوه باستانی، نمادهای دینی، رزم های سواره نظام و پیاده نظام ،تاج گذاری و گرفتن حلقه قدرت در حضور خدایان، شكارشاهی، خوش آمدگویی و دیگر جلوه های زندگی اشرافی را در دل كوهستان به نمایش گذاشته است.
تنگ سولك در غرب تنگ بجك و در نزدیكی شهر لیكك از توابع استان كهگیلویه و بویراحمد و در حدود 45 كیلومتری غرب بهبهان قرار دارد و در سال 1316 به ثبت ملی رسیده است.
شفیعی گفت: تكمیل تعیین حریم این اثر، انجام كاوش های باستان شناسی و تامین اعتبار برای انجام این مراحل از نیازهای ثبت جهانی اثر تاریخی نقوش برجسته تنگ سولك بهمئی است.
معاون اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: به دلیل اینكه سالانه تنها یك یا 2 اثر میراث فرهنگی كشور ثبت جهانی می شود، پرونده هایی كه قابلیت ثبت جهانی دارند نیز باید در نوبت قرار گیرند.
شفیعی ابراز داشت: اثر تاریخی بلاد شاپور دهدشت نیز قابلیت ثبت جهانی دارد و برخی از كارهای مقدماتی آن انجام شده و پس از ثبت ملی نقوش برجسته تنگ سولك مراحل اجرایی ثبت جهانی این اثر نیز انجام می شود.
بافت قدیم شهر دهدشت مركز بلادشاپور یكی از بزرگترین یادمان های تاریخی متعلق به دوره صفویه است كه به لحاظ اهمیت این بافت و بناهای ارزشمند آن نیازمند توجه بیشتر است.
بلادشاپور از سوی شاپور اول ساسانی فرزند اردشیر اول بنا شد و به استناد فارسنامه ناصری این شهر باستانی زمانی یك شهر بزرگ بوده است.
وجود بیش از 2 هزارخانه، مسجد، حمام ، كاروانسرا و بازار بزرگ در این بافت قدیمی نشان از قدمت بالای این شهر است كه درحال نابودی و تخریب است.
آثار و معماری بلاد شاپور با داشتن سبك و معماری خاص چشم هر بیننده ای را به خود خیره می كند.
ارگ قدیمی، مساجد، حمام ها، كاروانسرا، زیارتگاه ها برج و باروی گرداگرد شهر مجموعه بناهای باقی مانده از این بافت تاریخی است كه بخشی از آن بازسازی شده است.
براساس شواهد تاریخی موقعیت جغرافیایی این شهر به عنوان یكی از مراكز سكونت صفویان و تجارت با بنادر جنوبی، نقش مهمی در اقتصاد و تجارت پادشاهان صفویه داشت.
بافت قدیمی بلاد شاپور در گذشته دور با 45 هكتار وسعت یكی از بزرگترین بافت های تاریخی كشور به شمار می آمد اما این بافت به دلایل گوناگون تخریب شد و هم اینك تنها 35 هكتار از این شهر قدیمی باقی مانده است .
بافت تاریخی دهدشت به شماره 3/1689 در سال 1364 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت تاریخی رسیده است.
وی بیان كرد: ثبت آثار در فهرست آثار ملی كشور افزون بر فراهم كردن زمینه حمایت قانونی در محاكم قانونی و قضایی امكان جذب اعتبارات لازم برای انجام عملیات مطالعاتی، مرمتی و حفظ و نگهداری را فراهم می كند.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت: 728 اثر تاریخی،فرهنگی و طبیعی این استان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
شفیعی تصریح كرد: این آثار شامل بناهای تاریخی، كاروانسراها، پل ها، قلعه ها، بقاع متبركه، زیرساخت های زندگی اجتماعی ایرانیان كهن مانند آب انبارها، آثار طبیعی و صنایع دستی است.
استان كهگیلویه وبویراحمد را به دیار آریوبرزن می شناسند.
این استان بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آرایی ها جزیی از خاك تمامی حكومت های ایران بود.
استان كهگیلویه و بویراحمد با حدود 700 هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.
كهگیلویه و بویراحمد بیش از 16 هزار كیلومتر مربع مساحت دارد.
خبرنگار: فرزانه شریفی**انتشار دهنده:حسینعلی راشكی
8143/8005
۰ نفر