به گزارش ايرنا؛ هفتم آبان روز جهاني سكته مغزي است و اين بهانه خوبي براي يادآوري تشريح اين بيماري و دلايل بروز آن و همچنين نحوه پيشگيري از اين بيماري است.
به گفته متخصصان مغز و اعصاب سكته مغزي در مردان بيشتر از زنان است و مي تواند موجب تظاهرات عصبي زيادي مثل فلج نيمه بدن، اختلال تكلم و اختلال در راه رفتن شود.
متخصص مغز و اعصاب بيمارستان امام رضا (ع) كرمانشاه در مورد علايم سكته مغزي مي گويد: اختلال در تكلم، فلج دست و صورت و كاهش قدرت در اندام، علايم اصلي سكته مغزي است و تاكيد كرد در صورت مشاهده اين عارضه در افراد بايد بلافاصله فرد را به مراكز درماني انتقال دهند و يا با شماره تلفن 115تماس بگيرند.
دكتر پيام ساري اصلاني، در ادامه مراجعه با تاخير را مهمترين عامل مرگ و مير در سكته مغزي دانست و افزود: فردي كه دچار سكته مغزي مي شود را بايد بلافاصله به مراكز درماني انتقال داد كه متاسفانه به دليل انتقال ديرهنگام، بسياري از افرادي كه دچار سكته مغزي مي شوند، فوت مي كنند.
** علايم سكته مغزي
در بيشتر افراد علايم سكته مغزي به سرعت و در عرض چند ثانيه يا چند دقيقه بعد از انسداد رگ خود را نشان ميدهند، علايم هر سكته مغزي بستگي به قسمتي از مغز دارد كه دچار گرفتاري شده است.
ساري اصلاني از ضعف و كرختي صورت و بازوها يا پاها به خصوص در يك طرف بدن و فلج شدن آنها، عدم تعادل و لنگ زدن، اختلال در تكلم يا در درك كلام، اشكال در بلع، كرختي و سوزش قسمتهاي بدن، اشكال در درك وضعيت و موقعيت و دو بيني، تاري ديد يا از دست دادن بينايي به خصوص در يك چشم را از جمله علايم سكته مغزي دانست.
متخصص مغز و اعصاب بيمارستان امام رضا (ع) كرمانشاه همچنين از سردرد شديد و ناگهاني، از دست دادن حافظه كوتاه مدت و طولاني مدت، اختلال در قضاوت، سرگيجه بدون دليل و سقوط ناگهاني،بي اختياري ادرار و مدفوع، اشكال در پيدا كردن كلمات و فهميدن آن چيزي كه ديگران ميگويند و توانايي نداشتن در انجام حركات ظريف را از ديگر علايم سكته مغزي دانست.
ساري اصلاني افزود: اگر سكته مغزي شديد باشد، قسمتهايي از مغز كه كنترل تنفس و فشار خون را بر عهده دارند ممكن است گرفتار شده و يا اينكه ممكن است شخص به اغماء رفته و نتايج مرگباري را به دنبال داشته باشد.
** عوامل تشديد كننده بيماري سكته مغزي
سيگار كشيدن، چاقي، رژيم غذايي پرچربي يا پر نمك، سن بيش از 60 سال، فشار خون بالا، ديابت شيرين، بيماري شريان كرونر، سابقه خانوادگي سكته مغزي و سوء مصرف الكل از عوامل تشديد كننده بيماري سكته مغزي است.
** كمك هاي اوليه در سكته مغزي
هنگام برخورد با بيمار سكته مغزي بايد اطرافيان آرامش خود را حفظ كرده بيمار را در حالت سكون قرار داده و با اورژانس تماس بگيرند، گاهي بيمار بي هوش مي شود و به زمين مي افتد و حتي قدرت تكلم را از دست مي دهد در اين زمان نبايد فرياد كرد و بدن بيمار را تكان داد. اين اقدام ها براي بيماران مبتلا به سكته مغزي غالبا وضع بيمار را وخيم تر مي كند.
بايد دگمه هاي لباس بيمار را باز كرد. چون در اين صورت مجراي تنفس بيمار باز مي شود. اگر دست و پاي بيمار در حالت انقباض عضلات باشد، بايد بدن بيمار را محكم نگاه داشت. بسياري از مبتلايان سكته مغزي استفراغ مي كنند، در حالت بيهوشي نمي توانند خود را كنترل كنند بايد مراقب بوده غذاهاي درون دهان خارج شود.
** پيشگيري از سكته مغزي
متخصص مغز و اعصاب بيمارستان امام رضا (ع) كرمانشاه براي پيشگيري از سكته مغزي، ورزش منظم، استفاده از رژيم غذايي كم چرب و مصرف ميوه ها و سبزي ها در رژيم غذايي روزانه، عدم استعمال دخانيات، كنترل طبي هرگونه اختلال مزمن مثل ديابت، كنترل مرتب فشار خون و در صورت بالا بودن مراجعه به پزشك را توصيه مي كنند.
ساري اصلاني همچنين توصيه كرد كه در بيماران داراي سابقه سكته قلبي و بيماران مبتلا به فشار خون و ديابت مصرف روزانه آسپرين زير نظر پزشك و در صورت وجود علائم هشدار دهنده مانند گزگز ناگهاني و بي علت و يا ضعف و كرختي يك طرف بدن، سردرد شديد ناگهاني، تاري ديد، اشكال در تكلم، لغزش يا نداشتن تعادل بايد هر چه سريع تر با پزشك مشورت كرد.
** درمان سكته مغزي
براي درمان سكته مغزي از روش جراحي و درمان با داروهاي ضد انعقادي و ضد فشار خون و در برخي از موارد از روش هاي فيزيوتراپي، كار درماني و گفتار درماني استفاده مي شود.
دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه به مناسبت هفتم آبان روز جهاني سكته مغزي روز پنجشنبه كلاس آموزشي كوتاه مدت با هدف آموزش همگاني علائم هشدار دهنده سكته مغزي را در هشت مركز درماني شهر كرمانشاه با هدف آشنايي شهروندان با علايم سكته مغزي و نحوه رفتار با فردي كه دچار سكته شده برگزار كرد.
3033/8066. خبرنگار:فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي.
به مناسبت روز جهاني سكته مغزي/
انتقال سريع مبتلايان به سكته مغزي به مراكز درماني راهكاري براي نجات فرد از مرگ
۶ آبان ۱۳۹۵، ۱۳:۲۷
کد خبر:
82283470
كرمانشاه- ايرنا-سكته مغزي آسيب حاد مربوط به سيستم عصبي است كه در آن جريان تامين كننده مواد مغذي و اكسيژن قسمتي از مغز قطع مي شود و در نتيجه عملكرد عصبي ناحيه آسيب ديده مختل مي شود كه اگر خون رساني به قسمتي از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد اين قسمت از مغز ديگر نميتواند عملكرد طبيعي خود را داشته باشد.