به گزارش روز پنجشنبه گروه علمي ايرنا از مديكال اكسپرس، مطالعات محققان دانشگاه ادينبورگ نشان مي دهد كباب كردن و سرخ كردن غذا به جاي آب پز كردن يا بخار پز كردن آن، احتمال ابتلا به بيماري هاي قلبي را افزيش مي دهد.
سرخ كردن، برشته كردن و كباب كردن غذاها مستلزم قرار گرفتن آنان در دماي بالاست و اين موضوع باعث افزايش اسيدهاي چرب ترانس مي شود. معمولا پخت غذا در دماي بالا در كشورهاي جنوب آسيا بسيار شايع است؛ ولي اين مطالعه نشان مي دهد نرخ ابتلا به بيماري هاي قلبي در چين بسيار پايين تر است و دليل آن نيز بخار پز و آب پز كردن غذاهاست.
معمولا ساختار شيميايي غذا در دماي 150 درجه سانتي گراد به بالا تغيير كرده و تركيباتي به نام NFCs توليد مي شود. در بخار پز و آب پز كردن غذا، حداكثر دما بين 100 تا 130 درجه سانتي گراد است؛ در حالي كه در پخت غذا به شيوه آسياي جنوبي، گاهي دماي پخت به 500 درجه سانتي گراد نيز مي رسد و با افزايش اسيدهاي چرب ترانس، نرخ ابتلا به بيماري هاي قلبي را افزايش مي دهد. نتيجه اين مطالعه در كاهش ابتلا به بيماري هاي قلبي بسيار حائز اهميت است.
به گزارش سازمان جهاني بهداشت (WHO)، بيماري هاي قلبي عروقي مهمترين عامل مرگ و مير در سراسر جهان محسوب مي شوند.
فشار خون، قند خون و كلسترول بالا، استعمال دخانيات، چاقي و مصرف ناكافي ميوه و سبزيجات، از مهمترين عوامل خطر اين عارضه هستند. بر اساس گزارش WHO، حدود 80 درصد مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي با اتخاذ شيوه سالم زندگي و فعاليت بدني قابل اجتنابند.
نتايج اين مطالعه در نشريه Nutrition منتشر شده است.
علمي** 9259
مترجم:سپيده علي كاشاني*انتشار:
تهران - ايرنا - تحقيقات جديد نشان مي دهد پخت غذا در دماي بالا احتمال ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي را به دليل افزايش اسيدهاي چرب ترانس افزايش مي دهد.