به گزارش ایرنا ، گازگرفتگی از حوادث تلخ و موارد نگران كننده ای است كه همه ساله در اثر بی احتیاطی و رعایت نشدن اصول ایمنی به خصوص همزمان با آغاز فصل سرما شماری از هموطنان را در چنگال قاتل نامرئی اسیر می كند.
مسمومیت با منواكسید كربن هر ساله هزاران نفر را به كام مرگ كشانده یا راهی بیمارستان میكند. بخاری، شومینه و آبگرمكنهای نفتی یا گازی از جمله وسایلی هستند كه با افزایش موارد استفاده در زمستان خطرساز میشوند.
گازی كه از آن به عنوان قاتل نامرئی یاد می شود در بیشتر موارد بر اثر بی اطلاعی و سهل انگاری استفاده كنندگان نسبت به رعایت نكات ایمنی شرایط لازم را برای جولان پیدا می كند. اشتباهاتی كه نفسهای عزیزی را به شماره میاندازد و پایانی است بر زندگی یك انسان.
بر اساس اعلام سازمان پزشكی قانونی پارسال 626 نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوكسید كربن در سطح كشور جان خود را از دست دادند. تهران با 141 مورد مرگ ثبت شده ناشی از مسمومیت با گاز مونواكسید كربن و خراسان رضوی با 58 مورد گازگرفتگی بیشترین آمار قربانیان پارسال را به خود اختصاص دادند.
* افزایش 31 درصدی قربانیان قاتل نامرئی در خراسان رضوی
نخستین قربانی قاتل نامرئی در خراسان رضوی امسال مرد 45 ساله ای بود كه بیستم فروردین برای گرم كردن اتاق خود از اجاق گاز استفاده كرد و در پی انتشار گاز مونواكسید كربن جان باخت.
رئیس سالن تشریح اداره كل پزشكی قانونی خراسان رضوی می گوید پارسال 58 نفر در این استان بر اثر گازگرفتگی جان باختند.
دكتر محسن رضازاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این تعداد نسبت به سال 1393 حدود 31 درصد افزایش داشت و 17 مورد آن تنها مربوط به نیمه نخست سال بود.
وی ادامه داد: بیشترین مرگ با گاز منواكسید كربن در ماههای سرد پارسال رخ داد كه رعایت نكردن نكات ایمنی و حفاظتی در استفاده از دستگاههای گرمایشی مهمترین علت آن بوده است.
رئیس سالن تشریح اداره كل پزشكی قانونی خراسان رضوی گفت:
در پنج ماه ابتدای امسال نیز شش نفر جان خود را بر اثر مسمومیت با گاز مونواكسید كربن در این استان از دست داده اند.
وی افزود: یك نفر از این جانباختگان زن و بقیه آنها مرد بودند.
* توزیع بسته های آموزشی و ارتقاء فرهنگ ایمنی
'سهل انگاری و بی اطلاعی' از اصلی ترین علل افزایش مرگ و میر به دلیل گازگرفتگی است در حالی كه با كمترین هزینه و ارتقاء سطح دانش ایمنی خانواده ها می توان از وقوع این حوادث تلخ جلوگیری كرد.
سازمان آتش نشانی مشهد در همین چارچوب برای ارتقاء دانش ایمنی شهروندان و كاهش حوادث ناشی از گازگرفتگی برنامه هایی مختلف نظیر توزیع بسته های ایمنی و دوره های آموزشی برای شهروندان به خصوص در حاشیه شهر اجرا می كند.
معاون آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد در خصوص فعالیتهای ایمنی این سازمان به خبرنگار ایرنا گفت: در راستای توسعه پایدار ایمنی شهری و ارتقاء فرهنگ ایمنی جامعه برنامه های آموزشی مختلفی توسط سازمان آتش نشانی مشهد ویژه گروههای سنی و صنفی مختلف طراحی و در دست اجرا است.
غلامحسین حاجی زاده افزود: در همین چارچوب پارسال 20 هزار خانوار مشهدی در مناطق محروم زیر پوشش آموزش شهروندی قرار گرفتند.
وی ادامه داد: همچنین در طول 'هفته ایمنی' در مهر ماه امسال برنامه های آموزشی ایمنی در سطح شهر مشهد اجرا شد و حدود 2 هزار نفر در رده های سنی مختلف آموزشهای ایمنی را فراگرفتند.
معاون سازمان آتش نشانی مشهد گفت: امسال برنامه های آموزشی در قالب همایشهای پیشگیرانه و توزیع بروشورهای آموزشی در سطح شهر و مدارس ادامه خواهد داشت.
وی افزود: همچنین 40 فیلم كوتاه آموزشی با موضوعات مختلف ایمنی نظیر نصب صحیح دودكش، آشنایی با گاز مونواكسیر كربن و موضوعات مرتبط تهیه شده و در بازه های مختلف در صدا و سیما و همایشهای ایمنی پخش می شود.
حاجی زاده اجرای طرح زنگ ایمنی در مدارس، آموزش چهره به چهره به كودكان، برگزاری دوره های آموزشی ویژه صنوف و آموزش شهروندی را از جمله برنامه های آموزشی برای ارتقاء فرهنگ ایمنی بیان كرد.
* لزوم رعایت استاندارهای ایمنی
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بر استفاده از لوازم گرمایشی استاندارد در همه مكانها تاكید و بیان كرد: هم اكنون بخش عمده ای از مدارس برای نصب دودكش بطور ناایمن از پنجره استفاده می كنند و این نقیصه ای است كه باید هرچه سریعتر رفع شود.
آتشپاد دوم حسن جعفری افزود: كمتر از 15 درصد مدارس مشهد دارای تاییدیه ایمنی هستند لذا آموزش و پرورش باید هر سال پیش از آغاز سال تحصیلی نسبت به اخذ این تائیدیه از سازمان آتش نشانی اقدام كند.
وی ادامه داد: نصب دودكش، اجرای سامانه اطفا حریق، خاموش كننده های مناسب، ایمنی حفاظ نرده ها، رعایت اصول ایمنی در سیم كشی و به طریق ایمن از جمله شاخص ای لازم برای اخذ تائیدیه ایمنی است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: مسدود بودن مسیر دودكشهای دیوار از عوامل مهم ایجاد مسمومیت و گازگرفتگی و به خطر افتادن جان افراد است لذا در صورت استفاده از وسایل گرمازای دودكشدار باید پیش از استفاده دودكش كاملاً معاینه و بررسی شود.
وی افزود: دودكشها به ویژه در مورد شومینهها باید هر سال بررسی و از دوده تمیز شوند.
آتشپاد جعفری ادامه داد: استفاده مشترك چند وسیله گرمازا از یك دودكش نیز برای بسیار خطرناك است. همچنین دودكشهای فلزی باید در مسیر خود با بستهای مخصوص محكم شده باشد به نحوی كه از جدا شدن اتصالات جلوگیری شود.
وی گفت: از ابتدای آبان جاری تاكنون در مشهد سه نفر بر اثر گازگرفتگی جان باخته اند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد افزود: شهروندان بدانند كه این بیاحتیاطی بهای سنگینی دارد و پشیمانی هیچگاه سودی نداشته است.
گزارشگر: ندا جواهرفر **منتشركننده: حسین كریم زاده
7505/1858
مشهد- ایرنا- با شروع فصل سرما شمارش معكوس برای مرگ و میر ناشی از گازگرفتگی در نقاط مختلف كشور آغاز میشود، رخدادی تكراری كه سردی عذاب آوری را بر كانون گرم خانواده ها تحمیل می كند.