۱۶ آبان ۱۳۹۵، ۱۴:۰۵
کد خبر: 82296754
T T
۰ نفر
رتبه بالاي يزد در شيوع سرطان/تغذيه صحيح عامل موثر در پيشگيري سرطان

يزد - ايرنا - نقش تغذيه سالم در پيشگيري و حتي درمان عوارض سرطان تاييد شده است و شيوه زندگي و عادت هاي تغذيه سهم مهمي در بروز سرطان دارد به طوري كه درصد زيادي از موارد سرطان با تغذيه نامناسب ارتباط دارد.

به گزارش ايرنا سرطان يك مشكل عمده بهداشت و سلامتي است و دومين عامل مرگ پس از بيماري قلب و عروق در دنيا و سومين عامل در كشور ايران است و چهارمين جايگاه را در هزينه هاي بيماري ها دارد ولي پيش بيني مي شود كه در آينده نه چندان دور سرطان به دومين دليل مرگ و مير تبديل شود.
سالانه حدود 300 هزار نفر در ايران جان خود را در اثر ابتلا به سرطان از دست مي دهند و پيش بيني شده موارد بروز سرطان در 2 دهه آينده 2برابر فعلي افزايش يابد.
بر طبق آمارهاي رشد سرطان در كشورهاي درحال توسعه از سرعت بيشتري برخوردار است و در ايران سالانه 85 هزار مورد ثبت بيماران جديد سرطاني را شاهد هستيم كه نسبت آن در مردان و زنان به ترتيب 134 و 128 در 100 هزارنفر است.
يافته ها نشان مي دهد ابتلا به 30 تا 40 درصد از كل سرطان ها به علت تغذيه نامناسب است همچنين آلودگي هاي شيميايي ، آلودگي فيزيكي و عدم تعادل تغذيه اي از مهمترين تقسيم بندي هاي عوامل تغذيه اي موثر بر سرطان مي باشند.
مطابق گزارش سازمان بهداشت جهاني سرطان كولون، ركتوم، پروستات، دهان، حلق، مري، معده، كبد، پانكراس، رحم، كليه و سينه ارتباط تنگاتنگي با عوامل تغذيه اي دارند.
بنابراين با تغيير رژيم غذايي مي توان در جهت كاهش بروز بيماريها به ويژه سرطان گام برداشت كه مي توان از طريق آموزش همگاني ، برگزاري جشنوارهاي غذاي سالم و رسانه ها اين امر محقق شود.
*** بروز سرطان در زنان يزدي بيشتر از مردان
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد با اشاره به افزايش ميزان فراواني سرطان در اين استان گفت: بروز سرطان در زنان اين خطه بيشتر از مردان است.
محمد حسن لطفي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين استان در زمينه بروز سرطانها در بانوان رتبه نخست و مردان در رتبه هاي سوم و چهارم كشوري قرار دارد.
وي بيشترين بروز سرطان در استان يزد در جمعيت زنان استان را سرطان سينه ، روده بزرگ ، معده و خون بيان كرد و اظهار كرد: همچنين بيشترين بروز سرطان در بين مردان اين خطه پروستات ، دستگاه گوارش و مثانه است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيدصدوقي يزد شايعترين نوع سرطان در هر دو گروه را سرطان پوست بيان كرد و گفت:پيش بيني مي شود در دهه آينده شيوع سرطانها افزايش يابد و در استان يزد نيز كه از مدل كشوري تبعيت مي كند انتظار مي رود هر سال بر تعداد بيماران سرطاني افزوده شود.
وي عوامل ژنتيكي و محيطي را در ابتلا به انواع سرطانها مهم خواند و اظهار كرد: براساس تحقيقات انجام شده 20 درصد سرطان ها ارثي و خانوادگي است و 80 درصد آنها به عوامل محيطي چون تغذيه ، فعاليت بدني ، آلودگي هوا و مسموميت ها برمي گردد.
لطفي با بيان اينكه سرطان قابل پيشگيري است تصريح كرد: استعمال دخانيات ، افزايش وزن و چاقي ، عدم تحرك و تغذيه ناسالم از عوامل افزايش سرطانها در استان يزد است.
وي اضافه كرد: افزايش استعمال قليان و ساير مواد دخاني ، استفاده روز افزون از فست فودها و سايرانواع غذاهاي فرآوري شده نظير سوسيس ، كالباس ، همبرگر و عادت دادن كودكان به استفاده از تنقلات مضر مانند چيپس ، پفك ، استفاده از نوشابه ها ، عدم تحرك فيزيكي كافي ، آلودگي هوا ، استفاده غير علمي از كود و سموم در فرايند توليد محصولات كشاورزي و نيز برخي از عفونتها و در مجموع شيوه هاي زندگي ناسالم از ديگر عوامل دخيل در افزايش روز افزون سرطان مي شود.
***سبك زندگي مردم يزد مطلوب نيست
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي يزد با بيان اينكه سبك زندگي مردم اين استان از لحاظ تحرك و تغذيه اي مطلوب نيست افزود: 50 درصد مردم اين استان به ويژه بانوان كم تحرك هستند.
وي مهمترين ريسك فاكتورهاي سرطان را چاقي بيان و اظهار كرد: همچنين مصرف نكردن ميوه و سبزيجات موجب بروز سرطان از جمله سرطان هاي دستگاه گوارش مي شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد افزود: 88درصد مردم اين استان حداقل پنج واحد ميوه و سبزي را در روز مصرف نمي كنند.
لطفي افزود: با اصلاح شيوه زندگي، تغذيه سالم و ورزش مي توان از بروز بسياري از سرطانها پيشگيري كرد و افراد با مشاهده ابتلاي زياد افراد به سرطان در سطح جامعه بايد از خود مراقبت كنند تا به اين بيماري دچار نشوند.
وي بر مصرف لبنيات، غلات، گوشت سفيد، سبزيجات و خشكبار به صورت منظم و روزانه براي پيشگيري از سرطان ها تاكيد كرد و گفت: همچنين بايد از غذاهاي پركالري و پرچرپ خودداري شود.
*** افزوده شدن سالانه يكهزار و 200 نفر به جمعيت افراد سرطاني در يزد
كارشناس مسئول بيماريهاي غير واگيردار مركز بهداشت استان يزد گفت: برآوردها نشان مي دهد سالانه حداقل يكهزار تا يكهزار و 200 نفر به آمار مبتلايان به سرطان در اين استان افزوده مي شود.
دكتر محمدرضا صادقيان افزود: بر اساس آخرين آمارهاي منتشر شده از سوي وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشكي طي سال 1389 يكهزار و 494 نفر در استان يزد به سرطان مبتلا شدند كه از اين تعداد 802 نفر مرد و 692 نفر زن بودند.
وي تصريح كرد: در جمعيت زنان استان شايعترين سرطان سرطان سينه با تعداد 140 مورد است كه 20 درصد سرطانها در زنان اين خطه را تشكيل مي دهد.
وي شايعترين سرطان در جمعيت مردان را سرطان پوست با 99 مورد و پس از آن پروستات با 91 مورد بيان كرد و گفت: 11 درصد سرطان ها در بين اين گروه به سرطان پروستات مربوط است.
صادقيان با بيان اينكه روند مبتلايان به سرطان در دنيا صعودي است افزود: پيش بيني مي شود كه تا 15 سال آينده تعداد افراد مبتلا به سرطاني به 2 برابر برسد.
صادقيان با بيان اينكه اين خطه از نظر بروز سرطانها در رتبه اول تا پنجم كشوري قرار دارد خاطر نشان كرد: طي سالهاي 87 ، 88 و 89 بروز سرطانها در استان يزد از ميانگين كشوري بالاتر گزارش شده است.
وي با اشاره به اينكه كميت و كيفيت ثبت سرطان در استان يزد در اين آمارها بي تاثير نيست افزود: در سال 1388 استان يزد رتبه دوم را به لحاظ كميت و كيفيت ثبت اطلاعات بيماران سرطاني به خود اختصاص داده است و اين يعني اينكه ثبت بهتر اطلاعات در استان يزد خود به خود رتبه ما را در بروز سرطانها افزايش خواهد داشت.
اين كارشناس تغيير سبك زندگي ، روي آوردن افراد به غذاهاي آماده و انواع فست فودها و استعمال دخانيات را از جمله عوامل بيماري سرطان بيان كرد و گفت: با كاهش مصرف غذاهاي فوري و روي آوردن به غذاهاي سنتي و انجام فعاليت بدني مي توان از اين بيماري كشنده جلوگيري كرد.
وي ضمن ابراز نگراني از شيوع مصرف دخانيات بخصوص مصرف قليان از افزايش بروز سرطانهاي مرتبط با دخانيات در آينده نزديك اضافه كرد: سرطان علاوه بر اينكه از نظر روحي و رواني بر روي اطرافيان بيمار اثر مي گذارد بار اقتصادي هنگفتي نيز بر سيستم بهداشتي كشور وارد مي كند.
دكتر صادقيان در خصوص برنامه هاي وزارت بهداشت براي غربالگري و تشخيص زودرس سرطان هاي شايع گفت: با تدابير انديشيده شده طي ماههاي آتي دو سرطان سينه و دهانه رحم در خانم ها و سرطان روده بزرگ در خانم ها و آقايان غربالگري مي شود.
*** تغذيه صحيح عامل موثر در پيشگيري از سرطان
يك متخصص تغذيه هم با بيان اينكه تغذيه صحيح در پيشگيري و درمان انواع سرطان نقش مهمي دارد گفت: بسياري سبزيجات و ميوه ها سرشار از آنتي اكسيدان ها و مواد ضدسرطان هستند كه مي توانند از واكنش هاي ناخواسته در داخل بدن جلوگيري و يا آنها را متوقف كنند.
دكتر يوسف نقيايي افزود: مهمترين آنتي اكسيدان ها شامل انواع ميوه و سبزي هاي سبز ، زرد ، نارنجي و قرمز مانند هويج، كدو، سيب زرد ،گوجه فرنگي، توت فرنگي، سير و پياز، زيتون، و خانواده كلم مي باشد.
وي اظهار كرد:تمام آنتي اكسيدان ها در پيشگيري از بسياري سرطان ها از جمله سرطان ريه ، سينه و پروستات و دستگاه گوارش نقش موثري دارند.
نقيايي با بيان اينكه تغديه نامناسب موجب بروز سرطان يا تسريع در ابتلا آن مي شود افزود:گوشتهاي فرآيند شده مانند انواع سوسيس و كالباس به علت وجود نيترات و نمك زياد مي تواند خطر انواع سرطان از جمله معده را افزايش دهد.
وي اظهار كرد: سرخ كردن مواد غذايي در حرارت بالا مي تواند باعث توليد مواد سرطان زاي شود، بنابراين غذاهاي نيمه سوخته مانند كباب و جوجه كباب سوخته، چيپس، نان، ته ديگ و سيب زميني سوخته را مصرف نكنيد.
اين متخصص تغذيه گفت: كباب كردن با حرارت شديد به مواد غذايي ، خطر سرطان دستگاه گوارش را افزايش مي دهد.
وي توصيه كرد: از مصرف رب هاي گوجه فرنگي و كنسروهاي غير استاندارد خودداري كنيد زيرا منجر به سرطان مي شوند.
نقيايي با بيان اينكه بروز سرطان ها باعث ضعف در سيستم ايمني بدن مي شود گفت: مبتلايان بايد از انواع پروتئين ها شامل گوشت، حبوبات و تخم مرغ مصرف كنند.
وي خاطرنشان كرد:سبك غلط زندگي، فعاليت فيزيكي ناكافي و كم تجرگي مي تواند خطر ابتلا به انواع سرطان را افزايش دهد بنابراين افراد بايد الگوي صحيح مصرف مواد عذايي را در زندگي خود بكار گيرند تا گرفتار اين بيماري خاموش نشوند.
2088/ 5054 خبرنگار : كبري دانشي دهج ** انتشار: بهنام احمدي *