۲۰ آبان ۱۳۹۵، ۱۱:۲۸
کد خبر: 82302530
T T
۰ نفر

بارش خشكسالی

۲۰ آبان ۱۳۹۵، ۱۱:۲۸
کد خبر: 82302530
بارش خشكسالی

شهركرد-ایرنا- خشكسالی دیگر مختصات جغرافیایی خاصی ندارد، یعنی دیگر مرزی نمی شناسد، هر كجا میزان تبخیر از بارش بیشتر شود، همانجا نقطه رشد و خود بزرگ شدگی خشكسالی است.

انگار بر فراز آسمان برخی از شهرها و روستاهای ایران از جمله چهارمحال و بختیاری، ابرهای ناپیدا و نامریی وجود دارد كه نزدیك به یك دهه است كه جز بارش خشكسالی،بارش دیگری ندارند.
خشكسالی علاوه تبعات كشاورزی و زیست محیطی از نظر روانشناختی نیز روی ذهن و فكر مردم نیز اثر می گذارد به گونه ای كه به تازگی برخی روانشناسان اعلام كرده اند؛ كم شدن بارش ها و بروز پدیده كم بارشی ، افسردگی خشكسالی را به همراه دارد.
خشكسالی یكی از پدیده‌های هواشناختی و جدایی ناپذیر از شرایط اقلیمی است كه ویژگی‌ها و اثرات خشكسالی از قبیل شدت، مدت و بزرگی آن از محلی به محل دیگر متفاوت است و در مناطق خشك و نیمه خشك، اثرات كمبود بارندگی بر روی منابع آب به سرعت آشكار می‌شود.
براساس آمار ثبت شده سازمان هواشناسی كشور، بارش سال زراعی 95-94 نسبت به سال گذشته حدود 17 درصد افزایش داشته، این درحالی است كه این رقم نسبت به دوره بلند مدت حدود 2 درصد كاهش را نشان می‌ دهد.
بیشترین افزایش بارش در استان های غربی كشور به ترتیب به مقدار 63، 46 و 43 درصد در استان‌های ایلام، كرمانشاه و لرستان ثبت شده، همچنین بیشترین كاهش بارش سالانه در استان های یزد، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به ترتیب به مقدار 44-، 38- و 34- درصد رخ داده است.
با این حال ایران در چند سال اخیر به شدت درگیر خشكسالی شده است به گونه ای كه تعدادی از روستاها و شهرها نیز اثرگذاشته است.
معاون اول رئیس جمهوری در سفر به چهارمحال و بختیاری اعلام كرد: كشور در تب خشكسالی می سوزد.
به گزارش ایرنا، اسحاق جهانگیری روز سه شنبه هجدهم آبانماه در جلسه اقتصاد مقاومتی چهارمحال و بختیاری در سالن شهید جعفرزاده شهركرد، تاكید كرد: در برخی مناطق زمین به دلیل خشكسالی تا یك متر نشست كرده و برخی از قنات ها و چشمه ها خشك شده و در برخی از روستاها، خشكسالی و خشك شدن قنات ها و چشمه ها باعث حركت شن ها به سمت خانه های مردم شده است.
وی یادآور شد: برخی از شهرها مانند اهواز ، خرمشهر ، آبادان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و شهرهای دیگر كشور با كمبود منابع آبی مواجه است كه باید این مشكلات با تدبیر مدیریت شود.
جهانگیری به خشكسالی های اخیر به عنوان یك مشكل كلی در كشور اشاره كرد و افزود: خشكسالی های اخیر بخش عمده ای از كشور را فرا گرفته است و كشور در تب خشكسالی می سوزد.
وزیر نیرو نیز در این نشست گفت: به دلیل بروز خشكسالی و كاهش بارندگی ها، هم اكنون آب شرب 5هزار روستا با تانكر تامین می شود.
به گزارش ایرنا، حمید چیت چیان افزود:در برخی مناطق چاه آب خشك شده است و امكان تامین اب از سفره های زیرزمینی وجود ندارد و خشكسالی مشكل اصلی وزارت نیرو در تامین منابع ابی است.
این خشكسالی ها در دوره های مختلف باعث آسیب دیدگی بخشی از زراعت و كشاورزی شده است به گونه ای كه بخشی از باغات و زراعت كشاورزان در كشور خشك شده است.
معاون وزیر كشور و رئیس سازمان مدیریت بحران در این باره در سفر به شهركرد گفت: برای جبران صدمات ناشی از خشكسالی دولت یازدهم تصمیمات مهمی را اتخاذ كرده است.
اسماعیل نجار روز نوزدهم آبانماه در چهارمحال و بختیاری افزود:هم اكنون كشاورزان به دلیل بروز خشكسالی های اخیر نیز به 50هزار میلیارد ریال به بانكها بدهكار شده اند.
به گفته وی، از این رو دولت برای حمایت از بخش كشاورزی و جبران خسارات ناشی از خشكسالی، طرح بازپرداخت تسهیلات كشاورزی را اجرا می كند و تلاش می شود كشاورزان خسارت دیده از خشكسالی را حمایت كند.
رئیس مركز ملی خشكسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت : براساس نقشه های هواشناسی به طور میانگین افزایش 1.5 درجه ای دما و كاهش 20 درصدی بارش ها در پاییز امسال برای استانهای كشور پیش بینی می شود.
شاهرخ فاتح در سفر شهركرد افزود: با توجه به روند تغییر اقلیم در كشور و تشدید آن در سالهای اخیر، گرمتر شدن دمای هوا و كاهش بارندگی ها در سطح كشور رخ داده است، كه این روند در پاییز امسال منجر به افزایش 1 تا 1.5 درجه ای دمای هوا و كاهش 10 تا 20 درصدی بارش ها می شود.
وی، پدیده خشكسالی را از مهمترین تبعات تغییر اقلیم عنوان كرد و گفت: روند خشكسالی در كشور در سالهای اخیر شدت گرفته و اهمیت موضوع به حدی است كه اگر این روند مدیریت نشود خسارت های بسیاری را به بارخواهد آورد.
وی با مقایسه روند خشكسالی در كشور طی 30 سال گذشته، افزود: در این سالها روند بارشی كشور با آهنگ 1.2 میلیمتر در سال منفی بوده است و میانگین دمای كشور با آهنگ 3 دهم درجه سلسیوس در سال روند افزایشی داشته است.
مدیركل هواشناسی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: بررسی ها نشان می دهد از سال 1347تا سال 1395 میزان تبخیر و تعریق آب 10میلیمتر افزایش یافته و در این مدت میزان تبخیر از یكهزار و 181میلیمتر به یكهزار و 800 میلیمتر در سال رسیده است.
مهرداد قطره سامانی در گفت وگو با ایرنا افزود:بارش های چهارمحال و بختیاری در سال زراعی جاری 93 درصدی كاهش یافته و در مجموع بارش های پاییزی با كاهش 35 درصدی همراه است.
به گزارش ایرنا، حالا تنها راه عبور از بحران خشكسالی در ایران ،كاهش مصرف و صرفه جویی است و به گفته كارشناسان با 10درصد صرفه جویی می تواند از این بحران خشكسالی و بی آبی تا حدی عبور كرد.
**خبرنگار: محمود رئیسی** انتشار دهنده: فاطمه نوری جهانگرد
2097/1042
۰ نفر