۲۲ آبان ۱۳۹۵، ۱۲:۳۲
کد خبر: 82304662
T T
۰ نفر
افزایش سگ های ولگرد، سوهان روح شهروندان گنبدكاووس

گنبدكاووس - ایرنا - جمعی از شهروندان گنبدكاووس درشرق استان گلستان با ابراز نگرانی از افزایش شمار سگ های ولگرد درمعابر شهری، این معضل را از عوامل ایجاد تشویش و نگرانی، بویژه در كودكان توصیف كرده و خواستار جمع آوری یا اتلاف این حیوانات از محیط زندگی خود شدند.

این عده از شهروندان گنبدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، وجود بی شمار سگ های ولگرد و بعضا حركت گله ای آنان درمعابر شهری را نگران كننده و تهدیدی بر سلامت جامعه دانسته و برلزوم برنامه ریزی متولیان برای جمع آوری یا اتلاف این سگ ها تاكید كردند.
اگرچه در گذشته و چه بسا در حال حاضر، سگ مظهر وفا به صاحب و پاسبان خوبی برای حفاظت از خانه و یا حیوانات اهلی آن هم درمناطق روستایی و عشایری به شمار می رود اما وجود این حیوان در مناطق شهری نه تنها آرامش بخش نیست بلكه به سوهان روح بسیاری از شهروندان نیز تبدیل شده است.
نداشتن آرامش روحی و روانی از یك طرف و نگرانی و استرس نسبت به گزش احتمالی این حیوان كه اگر مشكوك به بیماری هاری نیز باشد، خطر حضور آنها را دوچندان می كند و این مسئله ای است كه باید برای آن راهكاری اندیشیده شود.
اجرای طرح اتلاف سگ های ولگرد در مناطق شهری و روستایی اگرچه درسال های گذشته تاحدود زیادی از نگرانی و اضطراب شهروندان كاسته بود اما در یكی دو سال اخیر باتوقف این طرح به خاطر دل نگرانی طرفداران حقوق حیوانات، اكنون با افزایش بی رویه شمار این حیوان و گزش های آن، ترس و نگرانی مضاعفی را برای شهروندان به ارمغان آورده است.
یك شهروند گنبدی دراین خصوص گفت: وجود سگ های ولگرد در خیابان ها سبب شده تا اعضای خانواده بویژه فرزندان برای انجام امور خارج از منزل بویژه هنگام رفتن به مدرسه، ترس و استرس داشته باشند.
رضا مرادزاده كه ساكن محله موسوم به شهرك بخارائیان است، افزود: دراین محله به دلیل وجود اراضی كشاورزی و زمین های خالی اطراف و داخل شهرك، متاسفانه آمار سگ های ولگرد بالا است.
وی بابیان اینكه وجود این سگ ها سبب شده كه خانواده ها بالاخص زنان و بچه ها همواره با ترس و استرس به بیرون از منزل بروند، گفت: با اینكه اهالی شهرك بارها موضوع سگ های ولگرد را به متولیان شهرداری و مركز بهداشت گزارش دادند اما آنان می گویند، اجازه اتلاف سگ های ولگرد را ندارند.
مرادزاده اضافه كرد: سوال من و دیگر اهالی از مسئولان این است، اگر سگی انسانی را گاز بگیرد و آن سگ آلوده به بیماری هاری باشد و برای فرد اتفاقی بیفتد، چه كسی جوابگو خواهد بود؟
شهروند دیگری نیز با انتقاد از افزایش شمار سگ های ولگرد در سطح معابر گنبدكاووس، گفت: وجود این سگ ها كه آزادانه درسطح شهر تردد می كنند، یك تهدید جدی بر سلامت و نیز برهم زننده آرامش روحی شهروندان است.
عبدالله سخاوی كه از اهالی بلوار سینا می باشد، افزود: جمع آوری یا اتلاف سگ های ولگرد باید مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد و نبایستی از پیامدهای منفی تردد سگ های ولگرد از جمله انتقال آلودگی ها، بیماری ها و گزش انسان ها غافل بود.
چند هفته پیش معاون سیاسی اجتماعی فرماندار ویژه گنبدكاووس در نشست هماهنگی پیشگیری از بروز بیماری هاری، نسبت به افزایش سگ های ولگرد و اینكه وجود این سگ ها تهدیدی بر سلامت عمومی شهروندان است، هشدار داده بود.
به گزارش ایرنا، فرهاد شیبك دراین نشست گفته بود، براساس دستور العمل های موجود، زنده گیری، عقیم سازی و نگهداری سگ های ولگرد باید مورد اجرا گذاشته شود ولی فقدان زیرساخت های لازم در شهرستان برای انجام این اقدامات، باعث بروز مشكل شده است.
به اعتقاد وی، اجرای دستورالمعل زنده گیری و نگهداری سگ های موجود در شرایط فعلی در این شهرستان امكان پذیر نیست.
افزایش شمار سگ های ولگرد، آمار گزش انسان توسط این حیوانات را نیز افزایش داده كه به گفته سرپرست مركز بهداشت گنبدكاووس، از ابتدای سال جاری تاكنون درمجموع 1250 گزش انسان توسط سگ گزارش شده كه یك هزار گزش در مناطق روستایی و 250 گزش در مناطق شهری این شهرستان بوده است.
دكتر فرهاد بدیعی، بیماری هاری را از مهمترین بیماری های مشترك بین انسان و سگ ذكر كرد و افزود: راهبرد پیشگیری تنها راه نجات این بیماری خطرناك است كه باید مورد توجه ویژه مسئولان قرار گیرد.
وی گفت: متاسفانه با توقف برنامه اتلاف سگ های ولگرد از یك سال قبل تاكنون، آمار سگ های ولگرد درسطح این شهرستان به حدود چهار هزار قلاده رسیده كه تهدیدی برای سلامت عمومی جامعه محسوب می شود.
همچنین رئیس شبكه دامپزشكی گنبدكاووس معتقد است، انتقال بیماری هاری از سگ ها به دام های اهلی منتقل می شود كه تنها در شش ماهه نخست امسال 12 مورد مثبت از این بیماری در دام های اهلی مشاهده شده است.
دكتر نادر گوگلانی با اذعان به افزایش بیش از حد سگ های ولگرد بویژه درمناطق روستایی گنبدكاووس، گفت: در برخی از روستاها، سگ های ولگرد به صورت گله ای در مراتع و حاشیه روستاها مشاهده می شوند.
وی افزود: دامپزشكی برای مقابله با بیماری هاری در شش ماهه نخست امسال، حدود پنج هزار قلاده سگ را واكسن زده است.
معاون شهردار گنبدكاووس نیز دراین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: برای نگهداری سگ های ولگرد، شهرداری یك قطعه زمین به مساحت دو هزار متر مربع واقع در جاده موسوم به آلمان، پیش بینی كرده تا پس از مصوبه شورای اسلامی شهر به یكی از تشكل های مردم نهاد كه برای نگهداری از سگ های ولگرد اعلام آمادگی كرده، واگذار شود.
هوشنگ ابراهیم بیگی افزود: براساس دستوالعمل های جدید، جمع آوری و نگهداری از سگ های ولگرد براساس قانون بر عهده شهرداری است كه شهرداری با همكاری برخی تشكل های مردم نهاد نسبت به این كار اقدام خواهد كرد.
با این حال، جمع آوری یا اتلاف سگ های ولگرد كه با اذعان مسئولان، تهدیدی بر سلامت عمومی شهروندان است، به هر شیوه ای، خواسته شهروندان گنبدكاووس از متولیان است كه باید مورد توجه قرار گیرد.
شهرستان گنبدكاووس با 360 هزار نفر جمعیت درشرق استان گلستان واقع است.
/3039/1860
خبرنگار : علی لكزانوری ** انتشار دهنده: تاج محمد شیری
۰ نفر