۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۹:۰۲
کد خبر: 82307144
T T
۰ نفر

كمبودها و داشته هاي سينما در خراسان رضوي

۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۹:۰۲
کد خبر: 82307144
كمبودها و داشته هاي  سينما در خراسان رضوي

مشهد - ايرنا - خراسان رضوي همواره به عنوان يكي از استانهاي پيشرو در زمينه سينماي كشور شناخته شده و به ويژه در نمايش فيلم و سينماداري سابقه ديرينه اي دارد.

به گزارش ايرنا هر چند جرقه هاي توليدي فيلم نيز از همان ابتداي ورود سينما به اين استان و در شهر مشهد زده شده و تلاشهايي در اين خصوص صورت گرفته است ، ولي اين استان و هيچ نقطه ديگري از كشور در اين زمينه به پاي تهران نرسيده است.
استان خراسان رضوي و به ويژه مركز آن از همان اولين روزهاي شكل گيري سينما، هنرمندان زيادي را به سينماي كشور تحويل داده و از اين نظر و نيز به خاطر وجود بارگاه ملكوتي امام رضا ( ع )، توجه به اين مكان مقدس براي ساخت برخي آثار سينمايي از جايگاه ممتازي برخوردار است.
سيد حجت طباطبايي، رئيس اداره سينمايي و سمعي بصري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي در گفت وگوي اختصاصي با ايرنا از وضعيت سينماي استان، داشته ها، كمبودها، مشكلات و تلاش براي رفع آنها سخن ميان آورد.

س- لطفا به عنوان اولين سئوال، وضعيت فعلي سينماهاي خراسان رضوي را تشريح بفرماييد.
ج- بر اساس استانداردهاي مربوطه به ازاي حدود 100 نفر جمعيت بايد يك صندلي سينما وجود داشته باشد، در حالي كه اكنون خراسان رضوي با جمعيت بيش از 5 ميليون نفر، داراي كمتر از 12 هزار صندلي است.
س- يعني كمبود خيلي زيادي در اين خصوص وجود دارد؟
ج - بله، بر اساس استانداردهاي مربوطه، در حال حاضر اين استان بيش از 37 هزار صندلي سينما كمبود دارد.
س- برخي توزيع نامناسب سينما را يكي از مشكلات اين بخش عنوان مي كنند، نظر شما چيست؟
ج- بله درست است، در حال حاضر افزون بر 50 درصد از صندلي هاي سينماي استان خراسان رضوي در شهر مشهد داير هستند، به طوريكه اين كلانشهر اكنون داراي شش هزار و 13 صندلي سينما است، هفت شهرستان خراسان رضوي سينما دارند و 21 شهرستان خراسان رضوي سينما ندارند و سينماهاي موجود در شهرستان هاي مشهد، سبزوار، نيشابور، تايباد، گناباد، قوچان و تربت حيدريه داير هستند.
س - با اين حساب، آيا مشهد هم از كمبود و عدم توزيع مناسب سالن سينما رنج مي برد؟
ج - بله، شهر مشهد اكنون پنج سينما شامل آفريقا، هويزه، قدس، سيمرغ و پيروزي فعال است و سالن هاي سينماي اصغرزاده، شهر قصه و بهمن در مشهد غير فعال بوده و در حال بازسازي است.
سينما آفريقا 1050 صندلي، هويزه 1126 صندلي، قدس 854 صندلي، سيمرغ 1310 صندلي، پيروزي 433 صندلي ، بهمن 570 صندلي، شهر قصه 210 و اصغر زاده 460 صندلي دارند.
س- كمي در خصوص سينما هويزه كه از آن به عنوان افتخار اهالي فرهنگ و هنر مشهد نام برده مي شود، توضيح دهيد؟
ج- سينما هويزه يكي از بزرگترين پرديس هاي سينمايي كشور و الگويي براي بهره مندي از امكانات و تجهيزات پيشرفته سينمايي در سطح كشور به شمار مي رود و 60 درصد جذب تماشاگر مشهد را به خود اختصاص داده است.
تجهيزات پيشرفته صوتي و تصويري سينما هويزه همتراز با استانداردهاي موجود و بر اساس فناوري توليد داخل و اكران انواع فيلم ها از ويژگي هاي آن است.
س- توقف 20 ساله عمليات اجرايي يكي از بزرگترين مجتمع هاي سينمايي كشور در مشهد نيز كه گه گاه در محافل مطرح مي شود، لطفا در اين خصوص هم توضيح دهيد؟
ج- ساخت اين مجتمع با سرمايه گذاري بخش خصوصي آغاز شد، ولي به دليل اختلاف بين شركا و مالكان، عمليات آن متوقف شده است.
س- از كمبودها گفتيد، از اقداماتاتي هم كه براي رفع آنها برنامه ريزي شده، بگوئيد.
ج- دو سالن سينما در شهرستان هاي كاشمر و تربت جام درحال حال بازسازي هستند و در آينده نزديك به بهره برداري خواهند رسيد.
سينماي كاشمر در سال 1361 و سينماي تربت جام از سال 1371 احداث شده است كه به علت عدم ايمني و فرسودگي بنا، تعطيل شدند.
در مشهد نيز، بدنبال تفاهم نامه چهارجانبه 10 سالن سينما در برج هاي تجاري اين شهر داير مي شود و اين در حالي است كه پيش از اين سالن هاي سينما، تنها در برج هاي تجاري تهران داير شده است.
اين تفاهمنامه چهارجانبه بين اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي، موسسه سينما شهر، استانداري خراسان رضوي و انجمن توسعه سرمايه گذاري و عمران استانداري در روز هاي اخير منعقد شده است.
بر اساس اين تفاهمنامه، هزينه احداث سالن سينما بر عهده بخش خصوصي و مالكان برج هاي تجاري است و مجوز راه اندازي سالن سينما توسط اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي صادر و تجهيزات صوتي و تصويري بوسيله موسسه سينما شهر تامين مي شود.
س- سينماي استان از نظر تماشاچي چه جايگاهي دارد؟
ج - طبق بررسي هاي انجام شده استان خراسان رضوي به لحاظ جذب مخاطب، فروش و استقبال از نمايش فيلم ها اكنون جايگاه دوم يا سوم را در كشور به خود اختصاص داده است.
در دو سال اخير به ويژه در سال جاري شاهد آشتي تماشاگران با سينما بوده ايم كه برگزاري جشنواره هاي فيلم فجر، اكران فيلم ها با موضوعات مختلف در جشنواره ها و نصب تجهيزات پيشرفته و امكانات رفاهي در سينماها از جمله دلايل افزايش مخاطبان سينما در مشهد و خراسان رضوي به شمار مي روند.
وزارت ارشاد از چند سال پيش در بحث فراهم كردن امكانات صوتي و تصويري به واسطه موسسه سينما شهر به كساني كه در ساخت سينما وارد مي شوند، كمك مي كند و قرارداد مي بندد و امكانات مربوطه را به صورت بلاعوض در اختيار آنان قرار مي دهد.
بنابراين حمايت هاي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي براي احداث سالن هاي سينما كه با سرمايه گذاري بخش خصوصي يا نيمه دولتي انجام مي شود، كمك به اخذ مجوزهاي لازم و همچنين فراهم كردن امكانات صوتي و تصويري با همكاري 'موسسه سينما شهر' است.
س- نقش استان خراسان رضوي در توليد فيلم چگونه است؟
ج- اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي و اداره امور سينمايي اين نهاد از سالها قبل، مجوز ساخت فيلم هاي كوتاه و ويديويي تا تايم 60 دقيقه را مي داده است و از سال گذشته براي اولين بار پروانه ساخت فيلم هاي بلند ويديويي به خراسان رضوي تفويض شد و بر اساس آن شوراي ساخت فيلم معرفي شد و اين شورا تاكنون جلسات مختلفي داشته است.
س-آيا موسسه هاي خاصي براي توليد فيلم وجوددارد؟
ج - توليد كنندگان فيلم در خراسان رضوي، از طريق آموزشگاهها، سينماي جوان و يا به صورت تجربي و آزاد توسط شركت هاي سينمايي فيلم نامه ها را مي آورند و پروانه ساخت مي گيرند، كه در صورت لزوم با ساير ادارات ذيربط جهت همكاري مكاتبات مي شود.
استان خراسان رضوي اكنون در حوزه فيلم هاي كوتاه و بلند سينمايي و ويديويي توليدات خيلي خوبي را دارد و فعالان سينمايي ما هنرمندان زيادي را شامل مي شوند كه در كشور توليد مي كنند، بنابراين جغرافيا اهميتي ندارد و در كل كشور هنرمندان فعاليت دارند.
در حوزه فيلم هاي ويديويي هم اكنون توليدات انيميشن خراسان رضوي حرف اول را مي زند و در حوزه انيميشن و مستند استان خراسان رضوي پيشتاز است، همچنانكه در جشنواره فيلم فجر، هنرمندان خراسان هم در حوزه انيميشن و مستند فيلم هاي مختلفي داشتند.
س- در خصوص آموزشگاهها بيشتر توضيح دهيد.
ج- جذب و گرايش هنرمندان سينما در خراسان رضوي هم اكنون از طريق آموزشگاههاي مختلف ، دفاتر انجمن سينماي جوان، هنرستان هنرهاي زيباي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي و دانشگاههاي علمي و كاربردي انجام مي شود و اين استان بعد از تهران بيشترين آموزشگاههاي سينمايي را به تعداد حدود 35 موسسه داراست.
س- چه خدماتي به توليد كنندگان فيلم ارائه مي شود؟
ج- هم اكنون اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي خدماتي به معناي تخصيص پول و يا در اختيار گذاشتن دستگاههاي خاص براي توليد فيلم به فيلمسازان را ندارد و اين اقدام بايد توسط بخش خصوصي انجام شود.
عبور از وضعيت اقتصادي فعلي و تخصيص منابع مالي مي تواند در كميت و كيفيت توليدات سينمايي در خراسان رضوي موثر باشد، همچنين احداث سينماهاي جديد و فرهنگ سازي در جذب تماشاگر از اهميت بسزايي در توسعه صنعت سينما در اين خطه برخوردار مي باشد.
اين در حالي است كه اكنون به دليل شرايط بد اقتصادي و كاهش حمايت مالي، بخش خصوصي جدي تر وارد شده است و خيلي از صاحبنظران اين شرايط را فرصتي براي رشد حوزه سينما مي دانند.
هم اكنون بنياد سينمايي فارابي در تهران كمك هايي را در حوزه سينما دارد كه طبيعتا اين كافي نيست و بهتر است كه اين موضوع استاني شود و منابعي در اختيار استان ها قرار گيرد.

س- اگر ممكن است در خصوص افتخارات سينماي خراسان رضوي توضيح دهيد.
ج- همانطور كه گفته شد خراسان رضوي در حوزه انيميشن حرف اول را مي زند و هنرمندان اين حوزه جوايز مختلفي را در جشنواره فيلم فجر گرفته اند.
به طور مثال در دو سال اخير جايزه هيات داوران جشنواره آنلاين مديترانه به فيلم چشم آبي به كارگرداني امير مسعود سهيلي تعلق گرفته است، اين هنرمند سال گذشته داور بخش مسابقه فيلم كوتاه بيستمين دوره يك جشنواره فيلم در پرتقال بود و عنوان بهترين كارگردان انيميشن در جشنواره فيلم فجر را نيز از آن خود كرد و در استراليا نيز صاحب عنوان شد.
همچنين فيلم سه ماه و سه روز سعيد ولي زاده هنرمند مشهدي در جشنواره هاي داخلي و بين المللي جايزه هاي مختلف را از آن خود كرد وفيلم بازي با سايه و پنچره ساخته سهيل سهيلي نيز به يكي از جشنواره هاي فيلم كوتاه آمريكا رفت.
س- فعاليت انجمن سينماي جوان خراسان رضوي را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
ج- انجمن سينماي جوان مشهد كه از اواخر دهه 1360 تاسيس شده است، در سال گذشته به انجمن سينما جوان استان خراسان ارتقا يافت و مدير اين انجمن با حفظ سمت، مسئوليت دفتر سينما جوان منطقه ششم كشور را دارد كه منطقه ششم سه استان خراسان رضوي، شمالي و جنوبي را زير پوشش دارد.
انجمن سينماي جوان خراسان رضوي هم اكنون يكي از فعال ترين و معتبرترين انجمن هاي سينماي جوان كشور است كه توليدات موفق و مختلفي را در قالب فيلم كوتاه و انيميشن ارائه كرده است.
هم اكنون پنج دفترسينماي جوان در شهرستان هاي گناباد، سبزوار، تربت حيدريه، مشهد و قوچان خراسان رضوي داير هستند كه دوره هاي آموزشي خود را به صورت مستمر برگزار مي كنند
انجمن سينماي جوان خراسان رضوي در صدد برگزاري پنجاه و پنجمين جشنواره منطقه اي فيلم ،عكس و فيلم نامه سينماي جوان كشور در مشهد است كه همزمان با دهمين جشنواره فيلم و عكس خراسان رضوي با حضور 10 استان كشور شامل خراسان رضوي، شمالي، جنوبي، گلستان، مازندران، گيلان، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و زنجان طي روزهاي 24 تا 26 آذرماه برگزار مي شود.
همزمان با برگزاري اين جشنواره براي نخستين بار نمايشگاه دستاوردهاي حوزه سينما نيز در حاشيه آن برپا خواهد شد كه بدين طريق همه اعضاي سينماگر با تجهيزات صوتي و تصويري آموزشگاهها، شركت ها، فروشگاههاي سمعي و بصري آشنا شده و از خدمات فروشگاهها استفاده مي كنند.
س- آيا اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي با هنرمندان مطرح اين خطه در اقصي نقاط كشور به ويژه تهران در ارتباط است؟
ج- بله، از تجربه و مشورت هنرمندان سينماگر خراسان رضوي در شوراها و انجمن هاي تخصصي استفاده مي شود، شوراي راهبردي و سياست گذاري سينماي استان اكنون متشكل از هنرمندان عرصه سينما، پيشكسوتان و هنرمندان جوان تر است.
س- همانطور كه مي دانيد خراسان رضوي به دليل وجود بارگاه منور رضوي مورد توجه سينماگران كشور است، آيا شما براي هماهنگي در خصوص فيلم برداري از حرم رضوي نيز فعاليت داريد؟
ج- در حاضر فيلم سازاني كه پروانه ساخت دريافت مي كنند، اگر براي توليدات خود نياز به فيلم برداري از حرم رضوي داشته باشند، به روابط عمومي آستان قدس رضوي معرفي مي شوند و زمينه همكاري و مساعدت هاي آستان قدس در اين زمينه از گذشته خيلي بهتر شده است.
س- چه خبر تازه از تاسيس موزه سينما در خراسان رضوي داريد؟
ج- تاسيس موزه سينماي خراسان در جلسه شوراي سياست گذاري سينماي استان خراسان رضوي با حضور استاندار اخيرا مطرح شده است.
در اين جلسه به پيشنهاد مدير كل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوي و با موافقت استاندار و مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي بنا شد، يكي از كاروانسراهاي قديمي مشهد با نام رباط طرق به موزه سينما تبديل شود كه از اين نظر بعد از تهران دومين استان خواهيم بود.
تاسيس اين موزه از طريق شوراي سياست گذاري مشترك شامل افرادي از اداره كل ميراث فرهنگي، اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي و هنرمندان پيگيري مي شود كه سه نفر از اعضاي اين شورا هنرمندان سينما هستند.
س - چه اقداماتي را در دست اجرا داريد؟
ج- هم اكنون در صدد برگزاري چهاردهمين جشنواره فيلم فجر مشهد هستيم كه در اين خصوص جلسات مختلفي برگزار شده است.
تاسيس انجمن صنفي سينماگران خراسان رضوي و در صورت حمايت استانداري خراسان رضوي جشنواره فيلم هاي بلند ديني و معنوي با عنوان 'رضوي' در دهه كرامت سال آينده و مصادف با 2017 از ديگر اقدامات مهم در دست انجام است.
6012/3027 مصاحبه گر: مريم انجيدني ** انتشار دهنده علي حيدر شاه حسيني