۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۲:۱۹
کد خبر: 82314334
T T
۰ نفر

یك عكس گویا از روابط پوتین و اوباما

۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۲:۱۹
کد خبر: 82314334
یك عكس گویا از روابط پوتین و اوباما

مسكو - ایرنا - از سال 2012 كه ولادیمیر پوتین سومین دوره ریاست جمهوری خود را در روسیه آغاز كرد، به دلیل گسترش نفوذ نظامی ناتو و آمریكا به شرق اروپا و سپس اوضاع اوكراین روابط با این كشور تیره شد و اكنون نیز در حالت تقابل دیپلماتیك و اقتصادی است.

به گزارش ایرنا، روابط روسیه و آمریكا در بدترین حالت از سال 1991 زمان فروپاشی شوروی و تشكیل روسیه نو قرار دارد، به گونه ای كه باید گفت دو كشور فقط در حد ضرورت و برای حل مسائل مختلف به ویژه بحران سوریه و مشكلات اوكراین با هم رابطه دارند.
اصلی ترین زمینه های بروز این وضعیت را می توان سیاست های تهاجمی غرب به ویژه باراك اوباما دانست كه در هشت سال ریاست جمهوری خود به ویژه دوره كنونی تاكید كرده، اقدام ها در تمامی زمینه ها از جمله نظامی و سیاسی علیه روسیه ادامه خواهد یافت و در حالیكه 20 ژانویه 2017 آخرین روز مسئولیت وی است، تداوم تحریم های سه ساله ضدروسی را در دستور كار دارد.
با توجه به این وضعیت، پوتین 19 آبان پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریكا با اشاره به روابط سرد مسكو و واشنگتن در دوران مسئولیت باراك اوباما، اعلام كرد: بازسازی مناسبات دو كشور آسان نیست، هرچند سخنانی در این باره گفته شده است.
پوتین با توجه به سخنان دونالد ترامپ نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریكا مبنی بر علاقه وی به همكاری با روسیه با هدف كاهش اختلاف ها، افزود: زمان رقابت های انتخاباتی سخنان زیادی (از ترامپ) شامل تلاش برای احیای روابط واشنگتن و مسكو شنیدیم كه با توجه به شرایط نامناسب روابط، درك می كنیم و می پذیریم بازسازی همكاری ها مسیر آسانی ندارد.
رئیس جمهوری روسیه همچنین تاكید كرد: بارها نیز گفته ام كه مسكو مقصر بروز وضعیت كنونی در روابط با واشنگتن نیست، بلكه خواهان برقراری مناسبات كاملی هستیم و به سهم خود برای پیمودن چنین مسیری آمادگی داریم.
دیمیتری مدودیف نخست وزیر روسیه نیز 16 ابان ماه ضمن اشاره به سردی روزافزون روابط واشنگتن و مسكو، گفت: مناسبات روسیه و آمریكا به پایین ترین سطح سقوط كرده و این كشور مسئول بروز وضعیت كنونی است. متاسفانه به دلیل رویدادهای اوكراین و با اقدام های دولت باراك اوباما، شاهد چنین وضعیتی در روابط دوجانبه هستیم.
نخست وزیر روسیه افزود: زمانی كه تماس ها را با اوباما در آغاز دوره ریاست جمهوری وی آغاز كردیم، هیچ تصوری نداشتیم كه روابط مسكو و واشنگتن تا این حد بی سابقه سقوط می كند.
مدودیف كه از سال 2008 تا 2012 رئیس جمهوری روسیه بود: در زمان ریاست جمهوری اوباما هم دوره هایی بود كه روابط روسیه و آمریكا در سطح خوبی قرار داشت.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز پس از پیروزی ترامپ اعلام كرد: سخنان زیادی شنیده ایم، ولی باتوجه به اقدام های دولت آمریكا عمل خواهیم كرد و متناسب با هر اقدام پاسخ خواهیم داد.
ویتالی چوركین نماینده دائمی روسیه 25 مهرماه در سازمان ملل اعلام كرد: روابط مسكو و واشنگتن به پایین ترین سطح و دوره جنگ سرد رسیده و وضع كلی بسیار بد و بدترین از سال 1973 (شوروی) است.
روابط واشنگتن و مسكو از سال 2014 در سه محور گسترش نفوذ نظامی ناتو بوِیژه آمریكا نزدیك و حتی هم مرز روسیه در شرق اروپا، دریای بالتیك و اوضاع سوریه تیره شده است.
از سوی دیگر، آمریكا و اتحادیه اروپا از سال 2014 با طرح اتهام دخالت روسیه در درگیری های شرق اوكراین و كمك به مخالفان دولت این كشور، مجموعه ای از تحریم های گسترده اقتصادی و مالی ضدروسی را وضع كرده اند كه واكنش متقابل مسكو را در پی داشته است.
اما در سوی دیگر، اوباما باز هم در تازه ترین اقدام ضدروسی خود دیروز (28 ابان) در نشست با شماری از سران كشورهای اروپایی در برلین برای تمدید تحریم ها علیه روسیه در رابطه با پرونده اوكراین اقدام كرد و به توافق رسید.
اوباما در برلین اعلام كرد: تحریم های ضدروسی تا زمانی كه توافقنامه مینسك برای حل و فصل بحران اوكراین كامل اجرا نشود، تمدید خواهد شد.
در اجلاس تمدید تحریم روسیه، افزون بر اوباما، آنگلا مركل صدراعظم آلمان، فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه، ترزا می، متئو رنتسی و ماریانو راخوی نخست وزیران انگلیس، ایتالیا و اسپانیا شركت داشتند.
توافقنامه مینسك ماه فوریه 2015 برای حل و فصل مناقشه اوكراین از سوی سران روسیه، فرانسه، آلمان و اوكراین امضا شد.
آتش بس میان نیروهای كی یف و استقلال طلبان شرق اوكراین، ایجاد منطقه حائل بین دو طرف با عقب بردن تسلیحات سنگین از منطقه و مبادله همه اسیران از جمله مفاد توافقنامه مینسك است.
وزیر امور خارجه روسیه نیز با انتقاد از تداوم سیاست های ضدروسی اوباما، ابراز امیدواری كرده است كه در ماههای پایانی مسئولیت تیم كنونی كاخ سفید، عقلانیت بر سیاست باراك اوباما حاكم شود.
لاوروف روز پنجشنبه با اشاره به توصیه اوباما به ترامپ نامزد پیروز انتخابات آمریكا مبنی بر تفاوت گذاشتن بین سیاست های واقعی با احساسی و هیجان های انتخاباتی، اظهار كرد: چنین می نماید، رئیس جمهوری كنونی كه در شرایط حساسی قرار دارد، كمتر فكر می كند تا برای حل مسائل اقدامی انجام دهد.
وی افزود: امیدوارم عقل سالم حاكم شود، اما آنچه كه به اصول روابط مسكو و واشنگتن پس از 20 ژانویه 2017 (پایان مسئولیت دولت اوباما) مربوط می شود، این است كه رئیس جمهوری آینده آمریكا نقشی تعیین كننده در این زمینه دارد.
یوری اوشاكوف دستیار رئیس جمهوری روسیه در امور بین المللی نیز اعلام كرد: دولت اوباما برای به بن بست كشاندن روابط واشنگتن و مسكو تلاش می كند.
وی افزود: دولت آمریكا تلاش های خود را برای به بن بست كشاندن روابط با روسیه متمركز كرده و برای این منظور تلاش می
كند تا روابط در حالتی قرار گیرد كه در صورت تمایل دولت جدید برای بهبودی مناسبات، انجام آن سخت باشد.
اما با توجه به دوره رو به پایان مسئولیت اوباما، پوتین كه یك بار نیز با نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریكا مذاكره تلفنی انجام داده و مثبت نیز ارزیابی شده، امیدوار به دوران پسااوباما برای بهبودی روابط است و اگر ترامپ به برنامه های انتخاباتی خود عمل كند، مناسبات واشنگتن و مسكو می تواند از بدترین حالت تاریخی خارج شده و اندك اندك بهبود یابد و روابط متفاوتی نیز بین دو رئیس جمهوری نسبت به اوباما برقرار شود.
ترامپ در جریان رقابت های انتخاباتی، افزون بر تحسین پوتین به عنوان یك رهبر قدرتمند در برابر اوباما، مواضع دوستانه در برابر روسیه را حتی به مسائل بین المللی كشاند و تعامل همراه با كاهش تنش بین واشنگتن و مسكو را سودمند خواند.
گردآوری و جمعبندی: هادی مولوی نیا
اروپام ** 1516