به گزارش ايرنا حمام پيرشهيد جزو حمام هاي خزينه اي است و از سه بخش اصلي شامل رختكن، گرمخانه و خزينه آب سرد و گرم تشكيل شده است، رختكن يك هشتي با پلان دوازده ضلعي است كه از طريق يك رشته پلكان به آن دست مي يابند.
در هر ضلع رختكن تاقچه هايي براي قرار دادن وسايل قرار دارد و از گوشه شرقي رختكن مي توان به گرمخانه دست يافت.
اتاق موجود در گوشه شرقي حمام گرمخانه آن بوده و از دو فضاهاي كوچك تر نيز به عنوان خزينه استفاده مي شده است، حمام پيرشهيد مانند ساير حمام هاي خزينه اي پايين تر از سطح زمين ساخته شده است.
اين بنا در سال 85 و 86 توسط اداره كل ميراث فرهنگي آواربرداري شده است كه در همان زمان هر گونه نخاله و زباله از روي بام و فضاي داخلي آن جمع آوري شده اما متاسفانه به جهت سوء مديريت و اهالي در مراقبت از ميراث فرهنگي مجددا اين بنا تبديل به زباله داني شده است.
با توجه به شيوه معماري سنتي و ارزش بناي تاريخي حمام پيرشهيد به عنوان الگوي معماري اسلامي ايراني، توجه مسئولان به اين اثر و نيز اعطاي كاربري متناسب و متجانس با اثر مي تواند در حفظ و نگهداري از آن موثر باشد.
يكي از اهالي روستاي پيرشهيد در خصوص ريختن زباله به داخل اين بناي تاريخي مي گويد: ماشين جمع آوري زباله در هفته دو بار به اين روستا مي آيد ولي متاسفانه مردم توجهي نمي كنند و زباله هاي خود را به اين مكان مي ريزند.
هدي بافكر با بيان اينكه اين كار به دور از فرهنگ است اظهار كرد: مردم بايد براي بناهاي تاريخي ارزش خاصي قائل بودهد و در حفظ و نگهداري آن كوشا باشند چرا كه اين اثر تاريخي از قدمت بالايي برخوردار است.
يكي ديگر از ساكنان روستا گفت: ريختن زباله در اين مكان در شان مردم نيست زيرا كه تجمع زباله ها باعث جمع شدن حشرات موذي، سگ هاي ولگرد و بوي نامطبوع شده و سلامت اهالي روستا را تهديد مي كند.
علي اكبر دلاور افزود: در بسياري از مواقع بسياري از اشخاص، رهگذران، دانش آموزان و ... براي بازديد از اين بناي تاريخي به اين مكان مي آيند كه با ديدن چنين صحنه اي فقط اظهار تاسف مي خورند.
وي با اشاره به اهميت اين بناي تاريخي گفت: پيشنهاد مي شود اعتبار خاصي به اين بنا تخصيص يابد تا با ديوار و فنس كشي در اطراف آن، شاهد ريختن زباله در آن نباشيم.
يكي از محققان و پژوهشگران شيروان با بيان اينكه بناي مذكور فاقد كتيبه است گفت: اين بنا مربوط به دوره قاجاريه و بيش از 100سال قبل با مشاركت اهالي و همت مرحوم حاج كريم شيرواني احداث شده است.
محمد اسماعيل مقيمي در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه كل بنا از لاشه سنگ، آجر و ملات ساروج ساخته شده است اظهار كرد: اين بنا از ابتدا براي حمام ساخته شده ولي تاكنون با توجه به ساخت حمام بهداشتي جديد حمام مذكور متروك است كه فاقد تزئينات و اقدام براي حفظ نگهداري آن انجام نشده است.
وي گفت: اين بناي ارزشمند بر اثر ريزش هاي جوي و گاه عوامل انساني صدمات فراواني ديده و قسمت هايي از اين بنا به لحاظ ايستايي و شدت عوامل جوي و گذشت زمان دچار ريزش و ويراني شده است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي گفت: طي چند روز اخير به اتفاق كارشناسان استاني و شهرستاني از حمام خزينه پيرشهيد در شيروان بازديد صورت گرفت كه دستور داده شد زباله ها را از داخل آن تخليه كنند.
آدينه محمد سويدانلويي در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه تاكنون سه بار زباله هاي داخل اين بنا تخليه شده است اظهار كرد: اين بنا يك مكان تاريخي مي باشد كه ثبت ملي شده است و مردم بايد در حفظ و نگهداري آن كوشا باشند.
وي با بيان اينكه سطح فرهنگ مردم بايد ارتقاء يابد و در اين مكان زباله نريزند گفت: هم اكنون برنامه اي كه براي اين اثر تاريخي در نظر گرفته شده است، در ليست بناهايي قرار داده شده كه به بخش خصوص واگذار شود.
سويدانلويي با اشاره به اينكه اين بناي تاريخي متقاضي دارد و با تغيير كاربري به بخش خصوصي واگذار خواهد شد افزود: بناي مزبور طي چند سال اخير تعمير و مرمت شده كه هم اكنون مشكل آن ريختن زباله در آن است.
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي گفت: در اين خصوص با دهياري هماهنگي هاي لازم صورت گرفته كه با واگذاري به بخش خصوصي اين مشكلات برطرف شود.
روستاي پير شهيد در 5 كيلومتري جنوب شرقي شيروان واقع است كه 300 خانوار مشتمل بر 1200 نفر جمعيت در آن سكونت دارند.
6042/7186 خبرنگار: فاطمه مقدسي باجگيران** انتشار دهنده: سيد حسين قدسي
بناي تاريخي در شيروان كه محل تجمع سگ هاي ولگرد و حشرات موذي شده است
۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۸:۳۷
کد خبر:
82314929
شيروان- ايرنا- حمام خزينه روستاي پيرشهيد شيروان كه در سال 82 با شماره 8942 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است، هم اكنون به محل تجم سگ هاي ولگرد و حشرات موذي تبديل شده است.