علی بصیرپور روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهاركرد: آب تمامی سدهای استان اصفهان به كمترین میزان خود رسیده است و تنها بارش های آذرماه و زمستان می تواند به این شرایط پایان دهد.
وی تصریح كرد: هم اكنون 146 میلیون متر مكعب آب در پشت سد زاینده رود به عنوان اصلی ترین سد استان اصفهان وجود دارد و كاهش چشمگیر حجم آب برای سایر سدهای استان نیز صدق می كند.
سد زاینده رود به عنوان یكی از اصلی ترین سدهای مركز كشورمان در سال 1349 بهره برداری شد، این سد قوسی شكل در 110 كیلومتری غرب اصفهان بر روی رودخانه زاینده رود احداث شده است، سد قوسی زاینده رود، سد تنظیمی، نیروگاه، ایستگاه، پمپاژ اصلی، ایستگاه پمپاژ تكمیلی و حوضه آبریز از جمله تاسیسات این مجموعه به شمار می رود.
گنجایش پشت این سد حدود یك میلیارد و 250 میلیون متر مكعب ارزیابی می شود.
تحلیل نقشه های مربوط به منابع تامین آب رودخانه زاینده رود نشان می دهد كه چشمه دیمه، چشمه نمك، آب زری، آب چم دره، آب خوربر، آب نالشگران، آب دره قاضی، آب تنگه گزی، آب دولت آباد و رودخانه پلاسجان به عنوان حوزه آبریز این رودخانه محسوب می شوند.
انتقال از حوزه كارون و دز با دبی متوسط انتقالی 23 متر مكعب در ثانیه دیگر منبع این رودخانه است.
تونل چشمه لنگان و تونل دوم كوهرنگ بخشی از آب زاینده رود را تامین می كند، تونل دوم كوهرنگ در 5 كیلومتری جنوب شرقی تونل اول واقع و در سال 1364 ـ 1365 به بهره برداری رسیده است، طول این تونل 2.8 كیلومتر و قطر آن 4.2 متر است و سالانه ضمن انتقال سر ریز سد اول كوهرنگ و آب های موجود حد فاصل سد اول و دوم كوهرنگ ،آب چشمه های ماربران، كلنچین و سرداب را نیز منتقل می كند.
رودخانه پلاسجان از كوه های جنوب خوانسار سرچشمه می گیرد ، دبی متوسط آن 4.6متر مكعب برثانیه ، حدود 10% آب و حدود 18% رسوب وارده به سد زاینده رود را در بر می گیرد.
وی همچنین پیرامون سد كوچری گلپایگان نیز ادامه داد: میزان كنونی آب ذخیره شده سد كوچری در گلپایگان كمتر از 10 میلیون متر مكعب ارزیابی می شود.
سد كوچری یكی از طرح های بزرگ انتقال آب در سرشاخه های دز به قمرود است كه با تكمیل و بهره برداری از آن سالانه 181 میلیون متر مكعب آب به فلات مركزی و شهر هایی چون گلپایگان، خوانسار، محلات، خمین، نیمور، سلفچگان و قم منتقل می شود، مراحل اجرایی این طرح از سال 1381 آغاز شد و پس از 14 سال پاییز امسال به طور رسمی به بهره برداری رسید.
سد كوچری مخزنی به طول 10 كیلومتر و به عمق صفر تا 65 متر و تاجی به طول 633 متر با عرض 12 متر دارد.
افتتاح تونل های انتقال آب سد كوچری در اسفند سال 1389و مرحله نخست بهره برداری از این سد در اسفند سال 1392 صورت گرفت، عملیات احداث سدكوچری در شهرستان گلپایگان استان اصفهان برعهده شركت آب منطقه ای تهران بوده و اعتبار هزینه شده برای این طرح ملی تاكنون هفت هزار و 700 میلیارد ریال (به قیمت ثابت و دفتری) عنوان شده است.
كوچری تنها سد كشور است كه سه استان (اصفهان، مركزی و قم) از آن بهره برداری می كنند.
شهرستان گلپایگان در 180 كیلومتری شمال غرب اصفهان قرار دارد.
معاون بهره برداری شركت آب منطقه ای اصفهان همچنین میزان آب موجود در سدهای خاكی استان اصفهان از جمله سد خمیران، رامشه و كرد علیا را بسیار ناچیز خواند.
سد خمیران سد خاكی غیر همگن در 18 كیلومتری شمال غرب تیران و در 68 كیلومتری اصفهان واقع شده است، آغاز عملیات اجرایی آن از سال 1365 آغاز شد و در سال 1371 به بهره برداری رسید.
سد خاكی رامشه نیز دربرگیرنده حدود 300 هزار متر مكعب آب كشاورزی است.
رامشه روستایی از توابع بخش جرقویه علیا در استان اصفهان است كه در 160 كیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان واقع شده است و حدود 2600 نفر جمعیت دارد؛ شهرضا در 80 كیلومتری جنوب اصفهان واقع است.
سد خاكی كرد علیا نیز اصفهان نیز در 3 كیلومتری غرب روستای كرد علیا شهرستان تیران در 50 كیلومتری غرب اصفهان قرار دارد، طول تاج این سد یكهزار و 30 متر است و برای تامین آب كشاورزان مورد استفاده قرار می گیرد.
حجم كلی این سد 1.2 میلیون متر مكعب است.
بصیرپور با بیان اینكه طبق پیش بینی ها، میزان بارش های دو ماه نخست پاییز( مهر و آبان) به نسبت مدت مشابه سال قبل 70 درصد كاهش داشت، اضافه كرد: همین امر كاهش چشمگیر آب ذخیره شده سدهای استان اصفهان را رقم زده است و امیدواریم با بارش های مناسب و همچنین مصرف بهینه شرایط نامناسب فعلی برای سال آینده رخ ندهد.
** تعمیرات اساسی سد از جمله برنامه های ماهیانه برای كاهش هدررفت آب
به گفته وی اصلاح كفبند خروجی سد و حوضچه های نگهداری از جمله بخشهای اصلی تعمیر و نگهداری سد به شمار می رود، همچنین نگهداری و تعمیرات مربوط به ژنراتورها نیز بر عهده شركت آب منطقه ای است و به طور دوره ای انجام می شود.
بصیرپور همچنین پیش بینی كرد كه از اسفند ماه میزان ورودی به سد زاینده رود نسبت به میزان آب خروجی افزایش یابد و همین امر بتواند میزان آب ذخیره شده را برای بهار و تابستان 96 تامین كند.
معاون شركت آب منطقه ای اصفهان همچنین با رد شائبه استفاده كشاورزان از آب انتقالی اصفهان به یزد، گفت: ماموران شركت های آب منطقه ای اصفهان و یزد بطور مداوم با رصد و پایش شبكه انتقال ,هرگونه تعرض احتمالی را تحت نظر دارند و چنین موضوعی تاكنون گزارش نشده است.
گ / 6020 / 6022 ** خبرنگار: علیرضا حكیمیان - انتشار دهنده : مسعود عمادی **
اصفهان - ایرنا - معاون شركت آب منطقه ای اصفهان از كاهش چشمگیر و به حداقل رسیدن میزان آب ذخیره شده در پشت سدهای استان اصفهان خبر داد.