۶ آذر ۱۳۹۵، ۱۲:۱۹
کد خبر: 82322922
T T
۰ نفر
اختلاف بین هند و پاكستان بر سر آب رودخانه سند بالا گرفت

دهلی نو-ایرنا- اختلاف بین هند و پاكستان بر سر آب رودخانه سند (ایندوس) با سخنان نخست وزیر هند در خصوص برنامه دولت برای جلوگیری از ورود آب رودخانه سند به پاكستان كه به عنوان حیات كشاورزی این كشور محسوب می شود ، بالا گرفته است.

به گزارش ایرنا، 'نارندرا مودی ' نخست وزیرهند روز شنبه در آئین افتتاح بیمارستان 'ایمز' در ایالت پنجاب تاكید كرد كه آب رودخانه های 'اینداس' متعلق به هند است و نباید وارد پاكستان شود.
وی تاكید كرد كه متعهد به فراهم كردن امكان استفاده از آب رودخانه ها برای استفاده كشاورزان در پنجاب و جامو وكشمیر است.
نخست وزیر هند با انتقاد از بی توجهی دولت های پیشین هند برای توقف اشتراك گذاری آب رودخانه هند با پاكستان گفت: درحالیكه كشاورزان هندی به شدت به آب نیاز دارند، بخش زیادی از آب رودخانه های اینداس، سوتلاج، بیس و راوی به پاكستان می رود.
وی افزود:یك گروه كاری برای بررسی استفاده از آب رودخانه های اینداس تشكیل شده است.
پاكستان این اقدام هند را به منزله اعلام جنگ با این كشور دانست و به بانك جهانی در خصوص این تصمیم هند شكایت كرد.
بانك جهانی نیز كه در خصوص امضای پیمان سند نقش اصلی را ایفا كرده از درخواست پاكستان برای تشكیل دادگاه داوری بین المللی حمایت كرد.
هند با انتقاد از طرفداری بانك جهانی از پاكستان ،خواستار تشكیل یك كمیته بی طرف برای حل اختلافات با پاكستان در خصوص اختلاف در زمینه اشتراك آب رودخانه سند شده است.
بر اساس پیمان رودخانه سند (اینداس) كه در سال 1960 بین هند و پاكستان امضا شد، هند می تواند از آب رودخانه های شرقی ( روی، بیس و سوتلج) استفاده كند در حالی كه آب رودخانه های غربی( اینداس، جلوم و چناب) به پاكستان می رسد. اما هند می تواند برای مصرف داخلی، كشاورزی و تولید برق از آب رودخانه های غربی نیز استفاده كند.
با افزایش اختلاف هند و پاكستان كه از چند ماه گذشته به علت خشونت های كشمیر و حمله شبه نظامیان به پایگاه ارتش در شمال هند آغاز شد ،دهلی نو تصمیم گرفت برای اعمال فشار بیشتر بر پاكستان از آب رودخانه های غربی نیز استفاده كند.
هند و پاكستان در سال 2010 نیز با یكدیگر بر سر توافق اینداس اختلاف پیدا كردند. پاكستان در مورد پروژه 330 مگاواتی برق هند در 'كیشن گنگا' به سازمان های جهانی حل اختلاف شكایت كرد و در سال 2011 هند مجبور به متوقف كردن این پروژه شد اما در سال 2013 هند تحت شرایط سخت مجوز ادامه پروژه خود را دریافت كرد.
سند (اینداس) كه از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از جامو و كشمیر ،گلگیت و بلتستان ،بخش میانی پاكستان را پیموده و در نزدیكی بندر كراچی به دریای عرب می ریزد.
پاكستان كه یكی از خشك ترین كشور های جهان است به آب چرخه سند بسیار نیاز دارد.
آساق**267*انتشار دهنده :احمدعلی خلیل نژاد