ايالات متحده يكي از كشورهايي است كه منافع ملي آن نه محدود به مرزهاي سرزميني بلكه هزاران كيلومتر فراتر از آن، از خاورميانه تا آمريكاي جنوبي را در بر مي گيرد و به اقتضاي همين موضوع و به فراخور منافع خود داراي توافقنامه ها و پيمان نامه هاي بين الملليِ دو جانبه و چند جانبه اقتصادي، سياسي، نظامي، زيست محيطي و ... با بسياري از كشورهاي جهان است. عضويت در سازمان تجارت جهاني (دبليو.تي.او)، پيمان ناتو، توافقنامه زيست محيطي پاريس، پيمان بازرگاني نفتا، شراكت فرا اقيانوس آرام (تي پي پي) نمونه هايي از عضويت اين كشور در سازمان هاي مختلف بين المللي و جهاني به شمار مي روند. در اين باره مي توان گفت كه اين عضويت، افزون بر اهداف تعريف شده ي اوليه در سازمان ها و پيمان هاي مذكور، شيوه اي براي گسترش ِاعمال نفوذ و قدرت بيشتر اين كشور در جهان است.
اما از زمانيكه نامزدي«هيلاري كلينتون» و «دونالد ترامپ» از جبهه دمكرات ها و جمهوريخواهان، براي رقابت در انتخابات رياست جمهوري 2016 آمريكا نهايي شد؛ تبليغات انتخاباتي گسترده تر و مواضع نامزدها در خصوص مسائل مربوط به سياست داخلي و خارجي ايالات متحده نيز مشخص تر شد به طوري كه ترامپ، رييس جمهور منتخب آمريكا درتبليغات انتخاباتي خود مدام درباره كناره گيري آمريكا از پيمان هاي نظامي، سياسي و بازرگاني و حتي زيست محيطي شعار مي داد.
پس از پيروزي در انتخابات نيز، ترامپ همچنان بر موضع خود در اين زمينه پافشاري مي كند. وي پيش از انتخابات گفته بود كه توافق پاريس را در مورد آب و هوا لغو و «آژانس حفاظت از محيط زيست» را منحل خواهد كرد. پس از پيروزي در انتخابات نيز در ادامه شعار هاي انتخاباتيش گفت كه در نخستين روز از آغاز رياست جمهوري اش قصد خود براي كناره گيري[پيمان شراكت فرااقيانوسي] را به اطلاع سران كشورهاي عضو خواهد رساند.
در همين پيوند اين گزارش نگاهي دارد به مهمترين مواضع دونالد ترامپ، رييس جمهور منتخب ايالات متحده كه در بازه زماني اول فروردين تا پايان آبان 95 مطرح شده است.
**انكار توافقنامه زيست محيطي پاريس
-به گزارش تارنماي خبري «راديو فرانسه» ترامپ گفت كه توافق پاريس را در مورد آب و هوا لغو و «آژانس حفاظت از محيط زيست» را منحل و از پرداخت ميلياردها دلار كمك پيش بيني شده كشورش به سازمان ملل در زمينه مبارزه با تغيير آب و هوا خودداري خواهد كرد.
-به نوشته روزنامه«نيويورك تايمز»، ترامپ گفته است كه توافقنامه پاريس در مورد تغييرات جوي كه دسامبر سال گذشته به تصويب رسيد را انكار خواهد كرد و در نتيجه بي خيال نقش رهبري آمريكا در رسيدگي به بزرگ ترين تهديد عليه بشريت خواهد شد.
**حضور در ائتلاف ناتو به ضرر آمريكا است
-به گزارش روزنامه «واشنگتن پست»، دونالد ترامپ در جريان بازديد از تحريريه اين روزنامه حضور آمريكا در ائتلاف ناتو را به ضرر آمريكا خواند و خواستار كاهش حضور كشورش در اين ائتلاف شد.
اين روزنامه به نقل از ترامپ افزود: آمريكا بايد منابعش را صرف تقويت زيرساختهاي خود كند و تامين مالي هزينه هاي كشورهاي عضو ناتو را متوقف كند... احتمالاً روي حباب نشستهايم و اين حبابي است كه اگر بتركد، فاجعهبارخواهد بود. مجبوريم كشورمان را بازسازي كنيم.
-خبرگزاري «رويترز» نيز با اشاره به اظهارات ترامپ در كازار انتخاباتيش در شهر «راسين» ايالت ويسكانسين، به نقل از وي نوشت: چنين هم پيماناني در ناتو «سهم مناسب خود را نمي پردازند.» چنين هم پيماناني بايد براي كاستي هاي گذشته سهم خود را بپردازند يا از ائتلاف خارج شوند.
-به گزارش خبرگزاري« فرانسه»؛ ترامپ ناتو را با «منسوخ» ناميدن، به سخره گرفت و از اينكه آمريكا بيشترين بودجه اين پيمان نظامي را مورد پوشش قرار مي دهد، انتقاد كرد.
-روزنامه «نيويورك تايمز» در گزارش ديگري نوشت: «دونالد ترامپ» نامزد جمهوري خواهان در انتخابات آتي رياست جمهوري آمريكا همكاري دفاعي كشورش با اعضاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) را مشروط به تعهد آنها در قبال واشنگتن دانست. وي نخست كمك هاي اين ائتلاف به آمريكا را ارزيابي خواهد كرد.
به نوشته اين روزنامه؛ ترامپ با تاكيد دوباره بر مواضع ناسيوناليستي سختگيرانه اش تشريح كرد كه چگونه هم پيمانان آمريكا در اين سازمان را مجبور به برعهده گرفتن هزينه هاي دفاعي اي خواهد كرد كه به زعم وي واشنگتن طي دهه ها متحمل شده است.
نيويورك تايمز همچنين افزود: ترامپ درباره آنچه كه نيويورك تايمز اقدامات هشدار دهنده مسكو در حوزه كشورهاي بالتيك (استوني،ليتواني و لتوني) و جديدترين اعضاي ناتو توصيف كرده، گفت: اگر روسيه به اين كشورها حمله كند، درباره كمك احتمالي واشنگتن به هم پيمانانش تصميم گيري خواهد كرد.چنين كمكي پس از ارزيابي عمل كردن اعضاي ناتو به تعهدات شان در قبال آمريكا خواهد بود.
** تهديد به خروج آمريكا از سازمان جهاني تجارت
- به نوشته خبرگزاري «رويترز»، ترامپ تاكيد كرد كه توافق هاي تجاري چند مليتي را حذف و به جايش توافق هاي دوجانبه را منعقد خواهد كرد. وي وعده داد كه با شركت هايي كه در كشورهاي ديگر فرصت هاي شغلي ايجاد مي كنند و سپس محصول را به خود آمريكا صادر مي كنند، برخورد مي كند.
رويترز افزود: ترامپ خود را به عنوان جايگزيني براي سياستمداران سنتي معرفي كرد و گفت كه رويكردهاي جديد را براي حل مسائل بغرنج به كار خواهد گرفت.
-به گزارش روزنامه «اكسپرس»؛ ترامپ از سازمان تجارت جهاني و توافقنامه تجارت آزاد آمريكاي شمالي نيز به عنوان «مسائلي فاجعه آميز» انتقاد كرده است. وي گفت در صورت مخالفت سازمان جهاني تجارت (WTO) با طرح وي براي بازنگري تعرفه هاي گمركي، راي به خروج آمريكا از اين سازمان خواهد داد.
اكپرس نوش: ترامپ در كمپين هاي انتخاباتي اش وعده داده كه اگر رئيس جمهور شود توافق هايي را كه به ضرر آمريكايي ها باشد، امضا نخواهد كرد.
به نوشته اين روزنامه؛ وي با اشاره به ديدارش با كارگران كارخانه هايي كه تعطيل شده و اقشاري كه به دليل توافقات تجاري ناعادلانه آمريكا آسيب ديده اند، گفت: اين افراد مردان و زنان فراموش شده كشورمان هستند كه البته فراموشي آنها بلندمدت نخواهد بود. اينها افرادي سخت كوش هستند اما ديگر صدايي ندارند و من صداي آنها خواهم بود.
**مواضع ترامپ درباره شركت هاي آمريكايي
-روزنامه«اكسپرس» به نقل از ترامپ نوشت: آن دسته از شركت هاي آمريكايي كه فعاليت هاي توليدي شان را به خارج از مرز هاي آمريكا منتقل كنند، مشمول ماليات بر واردات تا 30 درصد قيمت كالا خواهند شد.
-به گزارش خبرگزاري «آسوشيتدپرس»، ترامپ گفت كه تلاش وي براي دستيابي به اين مقام، جنبش و فرصتي براي بيرون آوردن دولت از چنگ كمك كنندگان مالي ثروتمند و صاحبان منافع ويژه و بازگرداندن قدرت به مردم آمريكاست كه يك بار در طول زندگي به دست مي آيد.
وي گفت: ظرف 17 ماه گذشته به سراسر كشور سفر كردم و با انسان هاي شگفت آوري ملاقات داشتم
اميد اين مردم، اميد من و روياهايشان، روياي من شده است.
*گروه نشريات خبري
**پژوهشم**3050**1732
خبرنگار:فاطمه دوله/انتشار دهنده:ليلا رضوي
تهران- ايرنا-اظهارات ترامپ در دوران تبليغات و پس از پيروزي در انتخابات نشان مي دهد كه در سياست هاي او، هژموني اقتصادي بر هژمونيِ ديگر حوزه ها اولويت دارد تا جاييكه وي در اين راستا خواهان كناره گيري ايالات متحده از برخي سازمان هاي بين المللي و پيمان هاي نظامي شده است.