۸ آذر ۱۳۹۵، ۱۶:۰۹
کد خبر: 82325669
T T
۰ نفر
سرنوشت تپه باستاني دامغاني ها در انتظار تصميم مديريت شهري سبزوار

سبزوار- ايرنا- انتشار گزارشي توسط ايرنا با عنوان 'سرنوشت تپه باستاني سبزوار و اشياي كشف شده در هاله اي از ابهام' مسئولان فرهنگي اين شهرستان را به واكنش واداشت.

به گزارش ايرنا، اين گزارش كه دوم آذرماه منتشر شد، با تشريح وضعيت پشته تاريخي باستاني سبزوار موضوعات مختلفي از جمله سرنوشت كاوش هاي انجام شده در محل تپه، سرنوشت اشياء و محل نگهداري آنها، همكاري مسئولان براي ادامه عمليات كاوش را از زبان مسئولان مختلف مورد بررسي قرار داده بود.
در نخستين واكنش به انتشار اين گزارش، يكشنبه شب كميسيون فرهنگي و گردشگري شوراي اسلامي شهر سبزوار نشستي را با هدف رفع مشكلات پشته باستاني دامغاني هاي سبزوار با حضور مجري طرح كاوش، رئيس كميسيون گردشگري شوراي اسلامي شهر، رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي سبزوار، شهردار و جمعي از مسئولان و علاقه مندان به حوزه ميراث فرهنگي و گردشگري اين شهرستان برگزار شد.

* ضرورت روشن شدن وضعيت تپه باستاني دامغاني هاي سبزوار
رئيس كميسيون گردشگري شوراي اسلامي شهر سبزوار در اين نشست گفت: وضعيت پشته باستاني دامغاني ها و موزه شهر سبزوار بايد هرچه سريعتر روشن شود.
مسعود پسنديده افزود: يك سال و نيم از كاوش در محل اين پشته باستاني مي گذرد و امروز عمليات كاوش اين محل به دليل عملي نشدن وعده هاي شورا و شهرداري سبزوار در زمينه پرداخت هزينه هاي تيم كاوش متوقف شده است.
وي ادامه داد: براساس تفاهم نامه امضا شده بين شهرداري سبزوار، پژوهشگاه ميراث فرهنگي و اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي، شهرداري موظف است تا در محدوده پشته باستاني دامغاني ها سرمايه گذاري و هزينه هاي اجراي عمليات كاوش را تامين كند.
عضو شوراي اسلامي شهر سبزوار عنوان كرد: بر اين اساس سرمايه گذاري در اين طرح توسط شهرداري انجام و پس از آن درآمدهاي حاصل پس از اجراي طرح را به صورت مشاركتي با ساير طرف هاي اين تفاهم نامه برداشت مي كند.
وي افزود: برخلاف گفته برخي از مديران شهرداري كه مدعي نبود اين تفاهم نامه شده بودند، اين تفاهم نامه موجود و در اختيار شهرداري قرار دارد.
پسنديده اظهار كرد: البته شهرداري بر اساس تفاهم نامه به تعهدات خود مبني بر پرداخت هزينه هاي كاوش عمل نكرده و همين موضوع سبب شده تا تيم كاوش اين عمليات را در محل پشته باستاني سبزواري ها متوقف كند.
وي گفت: قرار بود پس از انجام مرحله نخست كاوش ضلع شمالي اين تپه باستاني مسقف شود كه اين موضوع با وجود مصوبات شوراي اسلامي شهر سبزوار در زمينه تامين اعتبارات هنوز محقق نشده است.
وي ادامه داد: در راستاي حفاظت از ميراث فرهنگي، نمايش و مطالعه آثار كشف شده از پشته هاي باستاني سبزوار موزه شهر ايجاد شد كه از اسفندماه پارسال در اين مجموعه بسته و در وضعيت تعطيلي قرار دارد.
او افزود: هم اينك اجراي طرح كاوش در پشته دامغاني هاي سبزوار در نيمه راه قرار دارد و نمي توان اين فعاليت را با وجود باز بودن گمانه هاي تاريخي در اين محل رها كرد.

* تغيير مديران شهرداري و خلل در كار كاوش
مجري طرح كاوش پشته باستاني دامغاني هاي سبزوار نيز در اين نشست گفت: در دوره شهردار سابق سبزوار روند فعاليت هاي كاوش به خوبي پيش مي رفت و هزينه هاي طرح در اسرع وقت پرداخت مي شد.
عمران گاراژيان ادامه داد: بر اساس برآوردهاي انجام شده تيم كاوش حدود يك ميليارد و 100 ميليون ريال مطالبه بابت انجام عمليات كاوش، برگزاري همايش باستان شناسي و مطالعه آثار دارد.
وي گفت: براساس تفاهم نامه، شهرداري سبزوار تعهد كرد تا هزينه هاي مربوط به طرح را پرداخت كند، اما با گذشت ماه ها از توقف كاوش در اين پشته باستاني مبلغي به تيم كاوش پرداخت نشده است.
گاراژيان ادامه داد: تبديل نشدن تفاهم نامه به يك قرارداد قانوني از مهمترين ايرادهايي است كه امروز سبب اختلاف بين شورا، شهرداري و تيم كاوش شده است.
وي عنوان كرد: اكنون يك سال و نيم از عمليات كاوش در اين تپه مي گذرد و با اين وجود هنوز قراردادي بين تيم كاوش و شهرداري امضا نشده است.
گاراژيان گفت: شهردار سابق سبزوار همراهي مناسبي با تيم كاوش داشت و همين همدلي و همراهي سبب شد تا ما به سمت تبديل تفاهم نامه به يك قرارداد قانوني نرويم.
وي افزود: در اين مدت تيم كاوش در زمينه پرداخت هزينه ها توسط شهرداري مشكلي نداشت و تجهيزات و نيروي مورد نياز به نحو مطلوب تامين مي شد.
مجري طرح كاوش در پشته باستاني دامغاني هاي سبزوار گفت: در يك سال و نيم گذشته از زمان اجراي كاوش 45 اثر تاريخي كشف شده كه هم اينك در موزه شهرداري سبزوار نگهداري مي شود.
وي افزود: شهرداري وعده كرده بود تا موزه شهر براي مطالعه آثار تاريخي كشف شده از اين پشته باستاني در اختيار تيم كاوش باشد كه از اسفندماه سال گذشته حضور و رفت و آمد اعضاي تيم را به اين محل ممنوع كرده است.

*پشته دامغاني ها يك اثر تاريخي شهري
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري سبزوار هم در اين نشست گفت: پشته تاريخي دامغاني هاي سبزوار با 6 هزار و 500 سال قدمت يك اثر تاريخي شهري محسوب مي شود.
محمودرضا سليماني ادامه داد: واقع شدن اين اثر باستاني استثنايي در محدوده شهر سبزوار سبب شد تا شهرداري براي انجام عمليات كاوش تعهداتي به اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي و پژوهشگاه ميراث فرهنگي كشور داشته باشد.
وي عنوان كرد: با اين وجود 10 ماه از فصل چهارم كاوش تپه باستاني مي گذرد اما به دليل مسائل و مشكلات مالي و پرداخت نشدن هزينه كاوشگران، ادامه كار متوقف شده است.
سليماني افزود: توقف عمليات كاوش به سازه ها و گمانه زني هاي ايجاد شده در محل طرح آسيب وارد مي كند كه در اين جهت انتظار اين اداره عملياتي شدن تعهدات شهرداري سبزوار براي ادامه روند كار كاوش است.

*تفاهم نامه امضاء شده الزام آور نيست
شهردار سبزوار نيز در اين نشست گفت: تفاهم نامه امضا شده بين اين نهاد، پژوهشگاه ميراث فرهنگي و اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي الزام آور نيست و در هيچ يك از اسناد رسمي شهرداري به ثبت نرسيده است.
سيدعلي كوشكي افزود: شهرداري سبزوار بر اساس همين تفاهم نامه 500 ميليون ريال را در طول انجام عمليات كاوش در اين منطقه تاريخي در اختيار تيم كاوشگر قرار داده است.
وي عنوان كرد: شهرداري سبزوار توجه ويژه اي به حوزه گردشگري و از سرگيري عمليات كاوش در پشته باستاني دامغاني ها دارد.
شهردار سبزوار افزود: با توجه به اينكه قراردادي بين مجري طرح كاوش و شهرداري وجود ندارد، اين نهاد براساس قانون نمي تواند به تيم كاوش هزينه اي را پرداخت كند.
وي گفت: درخواست شهرداري از شوراي شهر و اداره ميراث فرهنگي تشكيل كميته اي در جهت بررسي تفاهم نامه، تبيين فراهم سازي زمينه براي تبديل آن به قراردادي بين شهرداري و تيم كاوش است.
كوشكي ادامه داد: با تبديل اين تفام نامه به قرارداد، زمينه براي پرداخت مطالبات تيم و از سرگيري عمليات كاوش در پشته باستاني سبزوار فراهم مي شود.
تپه دامغاني هاي سبزوار در سال 1380 به شماره 3749 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده و عمليات مطالعه، بررسي، لايه نگاري، گمانه زني و تعيين حريم آن توسط كارشناسان در سال 1382 انجام شده است.
اين مجموعه تاريخي باستاني شامل آثار استقراري از دوره مس، سنگي، مفرغ و اوايل عصر آهن است.
اولين فصل كاوش در اين محوطه تاريخي توسط هيات مشترك ايران و فرانسه به سرپرستي علي اكبر وحدتي و هنري فرانكفورت از مركز تحقيقات علمي فرانسه در سال 1387 انجام شد.
اين كاوش منجر به شناسايي آثار معماري و فرهنگي از دوره مس، سنگي، مفرغ و اوايل عصر آهن شد.
دومين فصل كاوش در اين محوطه امسال با مشاركت شهرداري سبزوار به سرپرستي دكتر عمران گاراژيان انجام شد و هدف از اين كاوشها علاوه بر مطالعه استقرار در تپه دامغاني، شناسايي ابعاد معماري و جايگاه اين زيستگاه و تعامل آن با محوطه هاي پيش از تاريخ شرق ايران در كل منطقه است.
قرار است در آينده با همكاري شهرداري سبزوار يك سايت موزه براي بهره برداري و بازديد علاقه مندان و پ‍ژوهشگران در اين محل ايجاد شود.
تپه تاريخي موسوم به تپه دامغاني، محوطه اي باستاني در حاشيه شرقي شهر سبزوار است كه بر اساس پژوهش هاي انجام شده قدمت آن مربوط به حدود 6 هزار سال پيش است.
محوطه باستاني تپه دامغاني مساحتي بيش از 100 هكتار از اراضي جنوب شرقي شهر سبزوار را دربر مي گيرد.
مركز شهرستان 320 هزار نفري سبزوار در فاصله 230 كيلومتري از غرب مشهد مقدس قرار دارد.
خبرنگاران: جواد پورسخاوت - محمد مهرنيا ** انتشار دهنده: علي اصغر ايزدي
8144/7944/5132