سال ها و بلكه قرن هایی كه گذشت، سمیرمِ سرحَد مأمنی برای خوش گذرانی و ییلاق خوانین و درباریان بود ؛ ایامی كه هوای مطبوعش بامدادان با صدای گنجشكان طبعی شاعرانه داشت و شامگاهانش با خنكایی ملس، شعله ملایم آتش را طلب می كرد.
اما این روزها و این سال های قریب، دیگر چندان خبری از آن هیاهوی بی تاب طبیعت نیست. هیاهویی كه به اختصار در این مقدمه فرازی از آن گذشت و در ادامه به تفصیل آینده ای ناگزیر برای این دیار در بخش كشاورزی را تصویر خواهیم كرد.
كارشناس ارشد و باسابقه طبیعت و منابع طبیعی استان اصفهان درباره آینده كشاورزی شهرستان سمیرم و تغییر اقلیم منطقه وكشورمان گفت: این شهرستان با توجه به میانگین بارندگی سالانه، در ردیف مناطق نیمه خشك وخشك قرار می گیرد.
علی حسین بهرامیان در گفت وگوی خود با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: شرایط امروز سمیرم بسیار متفاوت از گذشته است و بسیاری از محصولات باغی با این وضع كمبود آب با تنش جدی مواجه هستند.
وی كه خود سال ها مسئولیت اداره منابع طبیعی سمیرم را عهده دار بوده افزود : تغییر اقلیم باعث شده حتی عشایری كه باید از 25 اردیبهشت وارد ییلاق سمیرم شوند زودتر از موعد قانونی و حتی اواخر فروردین هر سال به منطقه ورود می كنند.
این كارشناس منابع طبیعی افزود: گرمای هوای جنوب باعث عزیمت آنان به سمت ییلاق می شود و این در حالی است كه زودتر از 25 اردیبهشت هنوز بستر برای رویش كامل گیاه آماده نیست و همین مشكلات زیادی برای طبیعت ایجاد می كند.
به گفته بهرامیان، بخشی از همین عشایر هم علاوه بر دام و نیاز به علوفه باغ دار هستند و همین ها نیز مشكلات عدیده خشكی این سال ها را احساس می كنند.
یك كارشناس و مشاور جهاد كشاورزی معتقد است: كاشت در گلخانه برای مقابله با خشكسالی بهترین راه حل در برابر این مشكلات است.
عباس طایی در باره كاشت در گلخانه تحت محیط و شرایط كنترل شده گفت: می توانیم نظارت و همچنین آیتم های دما ، رطوبت ، نور و دی اكسید كربن را برای كاشت محصولات مختلف باتوجه به حاشیه كاشت آن تحت كنترل بگیریم و با میزان محدود منابع آبی و كمترین سطح می تونیم بیشترین بهره وری را ایجاد كنیم.
وی گفت: با وجود ارتفاع دو هزار و 280 متری سمیرم از سطح دریا و اقلیم سرد و كوهستانی اما در بیشتر مناطق مختلف سمیرم می توان كاشت را بصورت گلخانه ای انجام داد.
وی خاطر نشان كرد: شرایط احداث گلخانه را باید تحت نظارت كارشناس و حتی محل احداث را نیز با مشاوره كارشناسان شركت های مشاوره و فنی مهندسی های مستقر در مراكز خدمات و مدیریت های جهاد كشاورزی انجام داد.
طایی با بیان اینكه احداث گلخانه در زمینی به مساحت حداقل چهار هزار مترمربع امكان پذیر است اظهار كرد: این شرایط در بخش هایی از شهرستان محقق و مقدور است.
به گفته این كارشناس ارشد مشاور كشاورزی، می توان با توجه به هدف كاشت محصولاتی مانند كاشت گوجه فرنگی یا خیار برنامه ریزی كرده و به دوره رشد محصولات توجه كنیم و حتی تاریخ كاشت نیز یكی از مهمترین عامل برای رسیدن به سود دهی اقتصادی گلخانه است.
مدیر كانون بسیج مهندسین كشاورزی و منابع طبیعی شهرستان سمیرم گفت: باید برای كاشت محصول و نحوه رساندن آن به بازار و موقع عرضه را در برنامه اولیه كاشت در نظر بگیریم.
وی افزایش بهره وری از واحد سطح، تولید محصولات سالم، تولید انواع محصولات گلخانه ای، تغییر الگویی كاشت، مقابله با كم آبی، ایجاد اشتغال در تمام فصول سال، كسب در آمد برای كشاورزان و نبود اشتغال كاذب، كارآفرینی روستاییان، فروش در بازار میوه و تره بار سمیرم و كاهش استرس های خشكی و خشكسالی باتوجه به كسب درآمد از یك گلخانه را از مزیت های خوب این نوع كشت برشمرد.
این كارشناس ارشد منابع طبیعی و كشاورزی با بیان اینكه می توانیم با كمترین آب در دسترس بیشترین سطح بهره برداری را كاشت محصولات داشت ادامه داد: درخت سیب بالاترین میزان آب را مصرف می كند و هر شش روز درخت سیب به آبیاری نیاز دارد و حدود 720لیتر آب در شبانه روز نیاز دارد.
عضو سازمان نظام مهندسی كشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان اضافه كرد: این یعنی اینكه ما برای تولید یك كیلو گرم سیب درختی باید شبانه روز هشت لیتر آب مصرف كنیم پس در نتیجه با میزان كمتر آب در دسترس خود می توانیم با جایگزینی كشت گلخانه ای این مصرف آب را در هر نوع كاشت در گلخانه به یك چهارم تقلیل دهیم و با احداث استخر در كنار گلخانه مصرف آب دو ماه درختان سیب را برای یكسال كاشت گلخانه ذخیره كنیم.
اما این تنها گوشه ای از مشكلات آینده این خطّه بود، آن هم در صورتی كه خشكی و خشكسالی ادامه یابد. مگر اینكه آسمان سخاوتش را بیش از این دریغ نكند .
گ/ 6022 / 7147 گزارش از: محمود افشاری - انتشار:عمادی
تغییر اقلیم در سمیرم و آینده ای ناگزیر با كشت های كم آب و گلخانه ای
۱۳ آذر ۱۳۹۵، ۱۲:۰۹
کد خبر:
82330072
سمیرم، اصفهان- ایرنا- خطه سردسیر و كوهستانی سمیرم در جنوب اصفهان دیگر مانند گذشته پر آب نیست بلكه تغییر اقلیم و كاهش بارش های آسمانی این سرزمین را نیز در زمره مناطق نیمه خشك و كم بارش قرار داده است.