به گزارش ایرنا،جلسه ادامه بررسی و اصلاح لایحه نحوه جلوگیری از آلودگی هوا (هوای پاك) اعاده شده از صحن علنی امروز -یكشنبه- با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، معصومه ابتكار معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و برخی از معاونان این سازمان، نیره پیروز بخت رئیس سازمان ملی استاندارد ایران، معاونان وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس و تعدادی از نمایندگان كمیسیون های كشاورزی، آب و منابع طبیعی و صنایع و معادن در ساختمان مشروطه مجلس برگزار شد.
در این جلسه از ماده 13 تا آخرین ماده لایحه نحوه جلوگیری از آلودگی هوا بررسی و اصلاح شد، علی محمد شاعری رئیس كمیسیون كشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در جریان رسیدگی به مواد مذكور نیز یادآور شد: لایحه مورد نظر با حضور وزرای صنعت، معدن و تجارت و نفت و سایر نمایندگان هم بررسی و هماهنگ شده است.
لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه ضمن تاكید بر تعیین جرایم نقدی برای متخلفان آلودگی هوا در لایحه هوای پاك، گفت: مجازات مالكان و مدیرانی كه نسبت به انتقال مراكز صنعتی آلاینده خود از محدوده اماكن مسكونی اقدام نكنند، جریمه نقدی معادل 3 درصد درآمد سالانه در نظر گرفته می شود البته با افزودن تبصره هایی به برخی از مواد مكان، زمان و مهلت برای انتقال مراكز صنعتی آلاینده از محدوده اماكن مسكونی هم بهتر است به تشخیص سازمان حفاظت از محیط زیست در چارچوب قوانین و مقررات صورت پذیرد.
**ضرورت تبیین قانون برای بهبود مصرف بی رویه سوخت خانگی
معصومه ابتكار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در جریان بررسی لایحه هوای پاك، یادآور شد: در هفته گذشته مصرف گاز در یك روز به اندازه مصرف گاز در یك روز كلیه اتحادیه اروپا بود، در واقع مصرف بی رویه و الگوی نامناسب شهرسازی و عدم تنظیم موتورخانه ها متناسب با الگوهای كاهش آلودگی سبب شده تا بخشی از آلاینده ها از طریق منابع خانگی ایجاد شود كه در مواردی از این لایحه به بهبود وضعیت منابع خانگی و اخذ جریمه از كسانی كه آلودگی تولید می كنند، اشاره شده است.
رئیس مجلس در ادامه یادآور شد: بر اساس برخی از مواد لایحه هوای پاك وزارت نفت باید مكلف شود حداكثر تا 3 سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون سوخت تولیدی كشور اعم از بنزین، نفت، گاز و ... را با استانداردهای ملی مصوب عرضه كند، در غیر این صورت بهتر است سازمان حفاظت از محیط زیست با همكاری سایر سازمان ها یا تصمیم گیری در كمیته اضطراری از ادامه فعالیت پالایشگاه های فاقد تولید سوخت استاندارد جلوگیری خواهد كرد، چرا كه سازمان حفاظت محیط زیست به تنهایی نمی تواند اقدام عملیاتی را انجام دهد.
*شهرداری و دولت باید ظرف 3 سال زمینه تبدیل پسماند به انرژی یا كود را فراهم كنند
لاریجانی در جریان بررسی موضوع پسماندهای بیمارستانی و صنعتی و سوزاندن آنها كه موجب آلودگی هوا می شود، گفت: تبصره ای بهتر است به این مواد اضافه شود تا دولت و شهرداری را موظف سازد ظرف مدت 3 سال برای شهرها زمینه تبدیل پسماند به انرژی یا كود را با كمك بخش خصوصی فراهم سازد، در غیر این صورت متخلف به جریمه نقدی محكوم خواهد شد.
ابتكار نیز در این خصوص یادآور شد: آتش زدن پسماندها آسیب بسیاری به محیط زیست وارد می كند، كما اینكه در افزایش آلودگی هوا نقش موثری دارد.
لاریجانی درخصوص مكلف كردن سازمان صداوسیما درخصوص تولید برنامه های فرهنگی و آموزشی جهت مقابله با آلودگی هوا گفت: در این زمینه می توان تخفیف 50 درصدی برای تولید و پخش این برنامه ها در نظر گرفته شود كه در این زمینه نیازی به تدوین آیین نامه اجرایی هم نیست.
*پیشنهاد واریز 20 درصد از درآمد حاصل از اجرای قانون هوای پاك به صندوق توسعه محیط زیست
ابتكار ضمن بیان اینكه صندوق توسعه محیط زیست در این سازمان ایجاد شده است، گفت: براساس موادی از لایحه هوای پاك تمامی درآمدهای حاصل از اجرای این قانون باید به حساب خزانه داری كل واریز شود، اما بهتر است با واریز 20 درصد از درآمدهای به صندوق توسعه محیط زیست شرایط ارائه تسهیلات كم بهره مشوق به صنایعی كه آلودگی را رفع كردند، فراهم شود.
لاریجانی نیز ضمن موافقت با پیشنهاد رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: با افزودن تبصره ای می توان مشخص كرد تا 20 درصد از درآمدهای حاصل از اجرای این قانون پس از آنكه به حساب خزانه داری واریز شد، به صندوق توسعه محیط زیست در چارچوب قانون اختصاص یابد.
*ممنوعیت بهره برداری از جنگل و لغو قراردادهای برداشت چوب تا 10 سال آینده
رئیس مجلس با یادآوری اصلاح موادی از لایحه هوای پاك مبنی بر ایجاد سرانه فضای سبز به میزان حداقل 15 مترمربع گفت: كاشت درخت و توسعه فضای سبز و آبیاری آنها با پساب ها مدت زمان طولانی نیاز دارد، هر چند كه باید این اقدامات انجام شود اما در كنار آنها بهتر است بندی به لایحه هوای پاك افزوده شود، كه بر مبنای آن استفاده و بهره برداری از جنگل ها از زمان لازم الاجرا شدن قانون به مدت 10 سال ممنوع شود. قراردادهای موجود در این زمینه نیز لغو شده و از صندوق مذكور خسارت ها پرداخت شود. البته جریمه نقدی سنگینی هم برای متخلفان در نظر گرفته شود.
*لزوم تنقیح و نسخ قوانین قدیمی مرتبط با آلودگی هوا
امیدوار رضایی معاون قوانین مجلس شورای اسلامی در پایان یادآور شد: ماده آخر لایحه هوای پاك اختصاص به نسخ قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب سال 1374 پیدا كرده در حالی كه ما 28 قانون اصلی در حوزه محیط زیست دارم كه 12 مورد از آنها مختص آلودگی هوا است. همچنین 117 قانون فرعی مرتبط با این موضوع وجود دارد كه باز 29 مورد از آنها با آلودگی هوا ارتباط دارد. بنابراین نیاز است در این زمینه تمامی قوانین موجود گذشته تنقیح شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص یادآور شد: كمیسیون كشاورز ی با معاونت قوانین مجلس باید تنقیح و نسخ قوانین موجود در زمینه آلودگی هوا را در دستور كار خود قرار دهد.
به گزاش خانه ملت، براساس پیشنهادات مطرح در این جلسه مقرر شد تا حداقل 10 درصد فضاهای شهرك ها، مراكز و واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی به فضای سبز تبدیل شوند.
سیام**3070**1449** تنظیم: داود نخ كوب نیاسر* انتشار : امیر كاردان راد
پایان بررسی لایحه هوایپاك با حضور رئیس مجلس؛
لاریجانی: بهره برداری و استفاده از جنگل ها تا 10 سال ممنوع خواهد شد
۱۴ آذر ۱۳۹۵، ۱۹:۰۹
کد خبر:
82332363
تهران-ایرنا- رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن تاكید بر اصلاح لایحه هوای پاك، گفت: به دنبال بررسی و اصلاح لایحه هوای پاك ، بندی به این لایحه اضافه خواهد شد كه بهره برداری و استفاده از درختان جنگل ها را تا 10 سال ممنوع خواهد كرد.