محمد شفيعي، روز سه شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا افزود: بيشتر اين پروژه ها مربوط به زيرساخت ها و طرح هاي بهسازي روستايي است.
وي تصريح كرد: در دولت تدبير و اميد 48 هزار و 936 تن قير رايگان به ارزش اقتصادي470ميليارد ريال براي بهسازي روستاها و راه هاي روستايي در اختيار دهياري ها، بنياد مسكن انقلاب اسلامي و اداره كل راه و شهرسازي استان قرار گرفت.
وي همچنين اضافه كرد: از مجموع جمعيت 732هزار نفري خراسان جنوبي بر اساس سرشماري كه سال 1390 انجام شد، 43 درصد در روستاها و بقيه در شهرها زندگي مي كنند كه بيشترين جمعيت روستايي هم مربوط به شهرستان هاي قاينات و بيرجند و كمترين آن مربوط به شهرستان هاي بشرويه و فردوس است.
وي ميانگين جمعيت روستايي ايران را 29 درصد ذكر كرد و يادآور شد: جمعيت روستايي استان 14درصد بيشتر از ميانگين كشوري است.
و ي تاكيد كرد : خراسان جنوبي با 151هزار كيلومترمربع مساحت سومين استان پهناور كشور است كه به دليل پراكندگي جمعيت و فاصله زياد روستاها و شهرها، هزينه هاي خدمات رساني در مناطق روستايي با توجه به محدود بودن منابع اعتباري و مالي استان زياد است.
مديركل دفتر امور روستايي و شوراهاي اسلامي استانداري خراسان جنوبي مجموع « روستا » و «آبادي» هاي داراي سكنه استان را يك هزار و 883 مورد عنوان كرد كه به گفته وي بر اساس تقسيمات سياسي و طبق اصل تعريف شده از اين تعداد فقط 907 مورد روستاست كه تعداد خانوار و جمعيت هر روستا به ترتيب بيش از 20 خانوار و 100 نفر باشد.
شفيعي در همين حال تاكيد كرد: بقيه مكانها كه به اشتباه به آن روستا اطلاق مي شود، در حقيقت روستا نيست بلكه آبادي، نقطه ، مزرعه و يا مكان است كه در عرف به آن روستا مي گويند.
وي يادآور شد: هر آبادي كه از يك تا 19 خانوار جمعيت دارد نبايد به آن لفظ روستا اطلاق كرد.
وي در همين حال آنچه را كم لطفي برخي رسانه ها نسبت به خود عنوان كرد، با گلايه افزود: چندي قبل به نقل از او خبري منتشر شد، هزار و 703 روستاي استان از جمعيت خالي شده است.
شفيعي توصيه كرد: نمايندگان رسانه هاي ارتباط جمعي در انعكاس مطلب بايد به رسالت خود كه همانا اطلاع رساني شفاف است توجه كنند، در انتشار مطلب به گونه اي عمل كنند، اين گونه برداشت نشود با اين كار در جست و جوي اغراض سياسي هستند يا خداي ناكرده هدف آنها تضعيف استان و متهم كردن دولت و نظام به بي توجهي به روستاها در عرصه بين المللي باشد.
اين مسئول يادآور شد: اقداماتي كه در اين مدت توسط نظام و دولت در روستاها با توجه به اعتبار محدود انجام شده بسيار مفيد براي توسعه و رشد روستاها بوده است.
وي در ادامه به فعاليت 22 نهاد و دستگاه كه بودجه ويژه در روستا دارند اشاره كرد و يادآور شد: توسعه روستا نيازمند مديريت واحد است.
وي بيان كرد كه اين تعداد دستگاه و نهاد دولتي با داشتن وظايفي در روستا، اعتبار ويژه هم براي روستاها دارند.
وي تعدد دستگاه را موجب موازي كار و سرگرداني مردم براي فعاليت هاي عمراني و آباداني عنوان كرد و يادآور شد: اگر يك روستايي كاري با بنياد مسكن انقلاب اسلامي يا نهاد غيردولتي داشته باشد براي پيگيري امور با وجود 22 نهاد و دستگاه با مشكل رو به رو خواهد شد و نمي داند به چه شكلي، كار خود را پيگيري و رفع كند.
وي افزود: مديريت موازي موجود در روستاها امكان خدمت رساني به آنها را با مشكل روبه رو كرده است.
وي تاكيد كرد: دولت، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و همه نهادهاي دولتي و غير دولتي داخل يك كشتي نشسته اند، اگر يك نهاد در روستاها بد بيني ايجاد كند، اين بدبيني مربوط به دولت نيست بلكه به نظام وارد مي شود
اين مسئول بيان كرد: متاسفانه يك سري ايراد به دليل نبود مديريت واحد روستايي داريم، كه در هيچ كدام از برنامه هاي توسعه اي كه در كشور تدوين شده بحثي با اين عنوان شكل نگرفته است.
اين مسئول از تلاش برخي افراد خير و نيز موسسه هاي نيكوكاري كه اقدام به ايجاد فضاي آموزشي و فرهنگي از جمله ساخت مدرسه، مسجد و... و نيز برخي فعاليت هاي عمراني در روستاها كرده اند، قدرداني كرد و خواهان ادامه اين فعاليت ها شد.
شفيعي يادآور شد: بعضي از نهادهاي غيردولتي كه وظيفه ذاتي و رسالت آنها چيز ديگري است، به دلايلي به روستاها آمده اند چون شناخت درستي از روستا ندارند اقدام هاي زود گذر انجام مي دهند و مي روند.
وي تصريح كرد: شهر جذابيت هاي خاص خود از جمله دانشگاه و ... دارد و نمي توان روستايي را از استفاده از مزاياي زندگي شهري از جمله امكانات تحصيلي و ... محروم كرد.
وي اضافه كرد: روستاهايي كه طبق قانون مي توان به آن واژه روستا را اطلاق كرد و هم اكنون خالي از سكنه است پيش بيني مي شود كمتر از 50 روستا باشد و با اعلام نتايج سرشماري سال 1395 اين آمار بطور شفاف مشخص خواهد شد.
وي بيان كرد: موضوع مهاجرت از روستا مخصوص خراسان جنوبي نيست، استان هاي ديگر هم با كاهش جمعيت روستايي رو به روند، اما در شرق كشور به دليل شرايط اقليمي و خشكسالي هاي متوالي اين پديده بيشتر است.
شفيعي با بيان اين كه حيات و زندگي وابسته به آب است و آب در خراسان جنوبي متاثر از خشكسالي است تصريح كرد كه دولت تدبير و اميد براي رفع اين مشكل برنامه هاي بسيار خوبي دارد.
مديركل دفتر امور روستايي و شوراهاي اسلامي استانداري خراسان جنوبي تاكيد كرد كه هر دستگاهي خود را متولي امور روستا مي داند، چون قسمتي از وظايفش مربوط به اين بخش است،با تشكيل دولت يازدهم اولين اقدامي كه در اين خصوص انجام شد، ساختاري با عنوان معاونت توسعه روستايي كشور و در زير مجموعه معاون اول رئيس جمهوري ايجاد شد.
وي اظهار كرد: اين معاونت با آسيب شناسي فعاليت هاي 37 ساله در روستاها به اين نتيجه رسيد كه بيشتر فعاليت هاي انجام شده در اين بخش « كالبدي» و « نگاه بخشي» بوده است، بايد يك نهاد فرابخشي ايجاد شود.
اين مسئول يادآور شد: در بررسي هاي به عمل آمده مشخص شد به ايجاد اشتغال پايدار روستايي با نگاه به چرخه توليد و بهره وري از آب و خاك كه موجب استفاده بهينه شود، تاكنون مورد بي توجهي قرار گرفته است.
وي تصريح كرد: نقش روستاييان و سهم آنها از اقتصاد ملي بايد مشخص شود،57 درصد اقتصاد خراسان جنوبي مربوط به فعاليت روستاييان و كشاورزان است اما سهم آنها از اعتبار بايد هم وزن نقش آنها در توليد و اقتصاد ملي باشد.
وي يادآور شد: تهيه بسته اشتغال روستايي توسط معاونت توسعه روستايي رياست جمهوري بر اساس آسيب شناسي كه در برنامه هاي توسعه قبلي انجام شده است اين بسته اشتغال در كارگروه اقتصاد مقاومتي كشور تصويب و به استان ها ابلاغ شد.
وي تاكيد كرد: در بسته اشتغال روستايي همه امور از جمله ايجاد اشتغال پايدار از تسهيلات و بازار مصرف پيش بيني شده است.
شفيعي گفت: خراسان جنوبي به عنوان اولين استان و بيشترين سهمي كه از بسته اشتغال روستايي دارد در سال 1394، مبلغ 230 ميليارد ريال اعتبار ملي با سود صفر در صد و نيز چهار درصد براي روستاهاي مرزي مصوب كرد و هم اكنون از طريق صندوق كار آفريني اميد در حال پرداخت است.
وي افزود: همچنين 200 ميليارد ريال در سال 1395 بر اساس تفاهم نامه اي كه بين استانداري،نهاد رياست جمهوري، بانك سينا، بنياد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامي و معاونت توسعه روستايي نهاد رياست جمهوري مبادله شد به بحث اشتغال زايي روستايي اختصاص پيدا كرده است.
وي اظهار كرد: تاكنون 52 طرح معرفي شد و در حال معرفي براي پرداخت وام با كارمزد هشت درصد و سه درصد هستيم .
وي يادآور شد: اين اعتبار ملي جذب شده مربوط به اين چند سال هست كه براي ايجاد اشتغال روستايي است كه مازاد بر اعتبار استاني است.
وي تصريح كرد: درخواست مبلغ 1.5 ميليون دلار از طرف معاونت توسعه روستايي رياست جمهوري از صندوق ذخيره ارزي كه مورد موافقت مقام معظم رهبري قرار گرفت و وام قرض الحسنه چهار درصد از طريق بانك كشاورزي و پست بانك با ساز و كاري كه در مجلس تصويب شود در اختيار استان ها با هدف كمك به بحث تسهيلات اشتغال قرار مي گيرد.
شفيعي گفت: در دولت يازدهم سه سال متوالي از خراسان جنوبي با رياست جمهوري ، اعضاي هيات دولت و ... نمايندگاني از استان با شخص رييس جمهوري در « روز روستا» ديدار كردند و مشكل روستاها به تفصيل طرح شده است.
وي افزود: در اين سه سال تلاش كرديم از مسئولان معاونت توسعه روستايي نهاد رياست جمهوري و سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور از نزديك از روستاهاي استان بازديد كنند.
وي اظهار كرد: با پيگيري هاي انجام شده مربوط به اعتبار دهياري ها در زمان دولت تدبير و اميد 730 ميليارد ريال بر اساس شاخص جمعيت روستاهاي داراي دهياري به حساب آنها واريز شد كه اين مبلغ در سنجش با هشت سال دولت قبل، 3.5 برابر افزايش دارد.
وي تاكيد كرد: در اين مدت 100 دستگاه خودرو خدماتي، عمراني و آتش نشاني براي روستاهاي استان تهيه شد كه 93 دستگاه آن هفته دولت سال قبل بين دهياري هاي استان توزيع شد كه اين اقدام بي سابقه از زمان تاسيس دهياري ها در كشور است.
وي يادآور شد: مبناي واريز بودجه از مركز و استان به حساب روستاها داشتن دهياري است، تا روستا مجوز دهياري نداشته باشد پولي به حساب واريز نمي شود.
وي تاكيد كرد: تعداي زيادي از روستاها به دليل نبود دهياري از اعتبار دهياري هاي وزارت كشور محروم بودند،اين روستاها از سال 1384 تا 1394 حتي ريالي به حساب آنها واريز نشده بود.
وي اضافه كرد: در سال هاي 1393 و 1394 تعداد 107 مجوز دهياري براي چنين روستاهايي گرفته شد، و ماهانه بر اساس جمعيت از طرف امور مالياتي استان و سازمان شهرداري ها و دهياري هاي وزارت كشور به حساب دهياري آنها اعتبار واريز مي شود.
وي تاكيد كرد: در دولت آقاي روحاني در « آبادي» هاي زير 20 خانوار استان كه جمعيت آنها 40 هزار نفر بود، امكان استفاده از اعتبار دهياري را نداشتند، سهم آنها نيز مشخص شد.
شفيعي ادامه داد كه اعتبار اين قبيل آبادي ها قبلا به شهرداري ها و ساير روستاهاي بزرگ ديگر واريز مي شد، در زمان دولت آقاي روحاني شماره حساب « دهياري معين» ايجاد شد، بودجه به اين حساب واريز مي شود و با مديريت و شوراهاي بخش و شواري اسلامي روستاهايي كه دهياري ندارند با نظر خود آنها هزينه مي شود.
مديركل دفتر امور روستايي و شوراهاي اسلامي استانداري خراسان جنوبي گفت: عوارضي كه در شهرستان ها از محل قانون ماليات بر ارزش افزوده است بايد به ميزان جمعيت شهرستان هاي هر استان شامل جمعيت روستايي و شهري توزيع شود.
شفيعي افزود: 70 درصد عوارضي كه در هر استان جمع آوري مي شود به حساب شهرداري ها واريز و 30درصد ديگر به حساب دهياري ها واريز مي شود.
وي اظهار كرد: اين عوايد در قالب قانون ماليات بر ارزش افزوده بود كه در دوره هاي گذشته در مجلس تصويب شده است متاسفانه چون استان ما و استان هاي محروم ديگر از شرايط محيطي و وضعيت اقليمي منطقه خود دفاع نكردند فقط شرط جمعيت مبناي توزيع اعتبار قرار گرفت و خروجي اين شد كه استان هاي محرومي چون خراسان جنوبي در رديف هاي 27 و30 از نظر اعتباري قرار گيرند.
وي يادآور شد: اگر در دوره هاي قبلي مجلس شوراي اسلامي علاوه بر جمعيت، شاخص هاي ديگري مانند مرزي بودن، توسعه نيافتگي، پراكندگي روستاها، وسعت و ... را هم مدنظر قرار مي دادند هم اكنون خراسان جنوبي در رديف هاي بسيار خوبي قرار داشت.
وي در اين خصوص از پيشنهاد استان مبني بر گنجاندن شرط توسعه نيافتگي به شرط جمعيت در برنامه ششم توسعه اشاره كرد كه در اين برنامه از آن ياد شده است.
وي ادامه داد: انتظار مي رود كه نمايندگان استان نيز به اين امر توجه كنند تا شرط محروميت، مرز و توسعه نيافتگي نيز به شرايط توزيع اعتبار افزوده شود و خراسان جنوبي در رديف هاي ابتدايي جداول دريافت اعتبار قرار گيرد.
شفيعي گفت: دولت در برنامه ششم توسعه پيشنهاد كرد كه علاوه بر شاخص جمعيت شاخص توسعه نيافتگي هم اضافه شود كه با اين پيشنهاد، نمايندگان مجلس هم پافشاري كنند كه ديگر شاخص ها علاوه بر جمعيت اضافه و اين قانون مصوب شود.
وي افزود: انتظار از نمايندگان مجلس اين است به همان ميزان كه دولت در قالب لايحه پيشنهادهايي بابت توسعه روستاها به مجلس ارائه مي كند، نمايندگان هم مي توانند در قالب طرح موارد مرتبط با بحث روستايي را مطرح و به دولت كمك كند.
وي در ادامه با بيان اين كه سرعت گازرساني به روستاها در اين دولت قابل مقايسه با هيچ دولتي نيست، اضافه كرد: 97 درصد راه هاي دستيابي به روستاهاي استان آسفالت است كه بسياري از آن در اين دولت انجام شده است.
وي تاكيد كرد: در بحث آب رساني 379ميليارد ريال اعتبار از محل صندوق توسعه ملي بود، از محل اعتبار مجتمع هاي آب رساني 976 ميليارد و 20 ميليون ريال كه 68 روستا با 17 هزار و 392 نفر مشمول اين طرح خواهند شد.
وي ادامه داد: تا پايان سال 1395 اعتبار 64 روستا هم از محل صندوق توسعه ملي تخصيص يابد.
وي تصريح كرد: اعتبار 80 ميليارد ريال سفر دكتر نوبخت به استان تخصيص يافت اما مشكل فراتر از اين است كه دولت در حد توان خود حمايت مي كند.
شفيعي گفت: دولت هم اكنون با نفت كمتر 50دلار در هر بشكه كشور را مديريت مي كند كه اين رقم در مقايسه با دولت قبلي 70 دلار كاهش دارد كه رقم قابل توجهي است.
وي توضيح داد: اما اين به اين معنا نيست كه اقدامات كمتر شده بلكه روند توسعه در روستاها و توجه به آن رشد زيادي داشته است .
وي تاكيد كرد: مشكلي كه روستاها با آن دست و پنجه نرم مي كنند، مربوط به حال نيست، بلكه مشكلات ناشي از گذشته و نيز 37سال گذشته است و نبايد هم انتظار داشت دولت در اين چند سال انجام دهد، بعيد مي دانم دولت هاي بعدي هم بتوانند همه مشكل روستاها را رفع كند و از جمله اين مشكلات كاهش بارش و تداوم 18سال خشكسالي و ... هست كه بسيار حاد هم است.
وي بيان كرد: دولت هم در حد توان كمك كرده است، تقاضا اين است هر فردي هنگام طرح انتقاد بايد تقوي را معيار خود قرار دهد.
وي در مورد ديگر فعاليت هاي دولت آقاي روحاني اظهار كرد: تهيه سند توسعه روستايي از جمله اقداماتي بود كه در قالب سند آمايش سرزميني در حال تهيه است و كار گروه توسعه روستايي هم مصوب كرد كه موازي كاري در روستاها كاهش يابد.
وي ادامه داد: در بحث گردشگري سه روستاي خراسان جنوبي مشمول تسهيلات هستند و به هر روستا يك ميليارد ريال اعتبار بلاعوض داده مي شود.
وي يادآور شد: اقدامات توانمند سازي در روستاها از طريق اداره كل آموزش فني وحرفه اي استان انجام مي شود و در بحث حمل و نقل روستايي اعتبار چهار درصد است كه بر اساس تفاهم نامه اي كه با صندوق كارآفريني اميد انجام شد وام چهار درصد به افراد معرفي شده از طرف فرمانداري ها داده مي شود.
وي با بيان اين كه در حوزه زيرساختي معاونت توسعه روستايي نهاد رياست جمهوري بيش از 80 ميليارد ريال اعتبار كمك شد، اضافه كرد: 66 صندوق خرد روستايي با تسهيلات مرتبط در روستاهاي شكل گرفت كه در بحث صنايع دستي كمك كنند.
وي بيان كرد: دولت سهيمه آرد روستاييان را از 7.5 كيلوگرم به 10 كيلوگرم در بعضي مناطق عشايري افزايش داد.
شفيعي اظهار كرد: سهم درآمد روستاييان بر اساس سرشماري سال 1390 كه يك تفاوت دو ميليون ريالي بود هم اكنون با اقدام مناسب دولت درآمد روستاييان نسبت به هزينه آنها افزايش يافته است.
وي افزود: برخي دهياري ها كه از زيرساخت هاي مخابراتي لازم برخوردار بودند به شبكه دولت متصل شدند و ديگر يك روستايي سالخورده نياز ندارد نامه اش را به شهر بياورد و دهياري ها مي توانند اين كار را انجام دهد.
وي اظهار كرد: هم اكنون همه دهياري هاي استان مشمول بيمه مسئوليت مدني هستند، يعني هر اتفاقي براي روستايي در قبال اقدام دهياري ها انجام شده رخ دهد، مشمول بيمه مسئوليت مدني است.
وي همچنين اظهار كرد: در كنار بيمه مسئوليت مدني نيز بيمه حوادث تمام منازل مسكوني روستايي استان كه 90هزار واحد شناسايي شده اسن نيز از برنامه هاي در دست اقدام است.
وي بيان كرد: تعدادي از روستاها كه از قبل با مشكلاتي روبه رو بودند، امروز چالشي با عنوان پديده خشكسالي هم به مشكل آنها افزوده شده است و نبايد هم با ديدگاه سياسي همه مشكل را متوجه دولت يازدهم كرد.
وي با طرح سئوالي مگر دولت در بروز خشكسالي نقش داشت، يادآور شد در سال هاي اخير بعضي افراد در مصاحبه با رسانه ها، به گونه اي وانمود مي كنند كه تداوم پديده خشكسالي در استان را برخي ها به عملكرد دولت نسبت مي دهند.
وي تصريح كرد: اجراي طرح باروي ابرها در استان در مقابله با خشكسالي در خراسان جنوبي نيازمند مطالعه و كار كارشناسي است، طرح هر موضوعي در اين ارتباط بايد منطقي و كار شناسي شده باشد و از اتلاف وقت و سرمايه جلوگيري كرد.
7559*2047*خبرنگار - امير شاهين نايبي فر* انتشار دهنده- عباسقلي اشكورجيري*
بخشي از خدمات وزارت كشور و معاونت توسعه روستايي نهاد رياست جمهوري،
اجراي 2637 پروژه روستايي با 760 ميليارد ريال اعتبار سه سال اخير در خراسان جنوبي
۱۶ آذر ۱۳۹۵، ۱۶:۲۰
کد خبر:
82335328
بيرجند - ايرنا - مديركل دفتر امور روستايي و شوراهاي اسلامي استانداري خراسان جنوبي با اشاره به خدمات عمراني دولت در سه سال اخير در روستاهاي استان گفت: تا هفته دولت سال 95، تعداد 2هزار و 637پروژه با 760ميليارد ريال هزينه از محل درآمد محلي و ملي توسط دهياري هاي استان انجام شده است.