ازاوايل آذر 95 كه خبر برآمده در فضاي مجازي، كشف گنج فاروق را بر سر زبان ها انداخت،برخي افراد و گروه ها چنان ذوق زده شده اند كه انگار گنج قارون كشف شده و قرار است بهره اي بدون رنج به آنان برسد.
برخي ديگر از افراد، كشف اين گنج را نوعي بازي در فضاي مجازي، سرگرمي و مانند آن دانستند و باور نكردند.
مسئولان مربوط، موضوع كشف گنج يا هر اثر تاريخي در روستاي فاروق مرودشت را تكذيب كردند و گفتند:هيچ گنجي در اين روستاي نزديك تخت جمشيد كشف نشده وهمه حرف ها در اين مورد جعلي و ساختگي و دروغ است.
مسئولان مربوط در ميراث فرهنگي اين پرسش را مطرح كردند كه چرا در تخت جمشيد كه هم معروف تر، هم بااعتبارتر و همچنين داراي سابقه پايتختي است،چنين گنجي كشف نشده است اما در يك روستا يافت شده است؟
ماجراي گنج فاروق گويا با اين تكذيبيه ها درحال فروكش كردن بود كه انتشار فيلمي در فضاي مجازي،فضاي حرف و حديث ها در باره گنج فاروق را پررونق تركرد.
اين فيلم بدون صدا، فضايي تاريك داشت و پرتو چراغ قوه بر اشيايي مي افتاد كه شامل نقش هاي برجسته فلزي از سربازان هخامنشي، خط هاي ميخي، سكه با نقش هاي شاهان هخامنشي،جام هاي مختلف و ظرف هاي گود بود كه همگي رنگي طلايي داشتند.
در اين فيلم كه دهليز و انبار اشياي تاريخي را به ذهن القا مي كرد، يك اسكناس دوهزار توماني و يك اسكناس پانصد توماني هم نشان داده شد كه به نظر مي رسيد كنار اين اشيا گذاشته شده است تا مكان را در ايران نشان دهد.
توضيح نوشتاري اين فيلم صامت، ادعاي وجود گنج فاروق را تكرار مي كرد.
داستان گنج فاروق و انتشار فيلم صامت دهليزوار، با بروز پديده اي ديگر و ادعاي درگيرشدن مردم اين روستا با كارمندان اداره كل ميراث فرهنگي فارس وارد مرحله ديگري شد.
اين اداره كل در توضيحاتي كه به رسانه ها داد، اعلام كرد ما براي روشن شدن موضوع و تاكيد بر اينكه گنجي در فاروق نيست، اكيپي از فيلمبرداران و گزارشگران تلويزيون را به اين روستا برديم و مردم هم اطراف اين افراد جمع شده بودند و قضيه اعزام ماموران ميراث فرهنگي و درگيري با مردم، ساختگي است.
آنچه بعد ديگري به اين قضيه داد و شايد موجب فرونشاندن آتش اين گنج شود، يكشنبه 21 آذر 95 رخ داد .
در اين روز فرمانده انتظامي فارس اعلام كرد كه ماموران اين نيرو 2 نفر را كه مدعي بودند غاري را كه در آن طلا و اشياي قيمتي وجود داشته در منطقه فاروق مرودشت يافته اند، به اتهام نشر اكاذيب و تشويش اذهان عمومي دستگير كردند.
براساس گفته سردار سرتيپ دوم احمد علي گودرزي اين 2 نفر كارگر و از اهالي منطقه فاروق هستند كه يكي از آنها به نام 'ن - چ' 37 ساله و ديگري با نام ' ع - د' 55 ساله است و به لحاظ رواني در حالت طبيعي نيستند.
اين متهمان از طريق فضاي مجازي مبادرت به انتشار مطالب كذب خود در اين زمينه كرده بودند.
اظهارات فرمانده انتظامي فارس بيانگر آن است كه اين افراد به دهدار فاروق مراجعه كرده و گفته بودند غاري پر از طلا و مجسمه يافته اند كه متعاقب آن كارشناساني از اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس در 2 نوبت و در روزهاي دوم و سوم آذرماه جاري به اتفاق اين 2 مدعي به منطقه مورد نظر عزيمت كردند اما هيچگونه اثري از غاري كه آنها مدعي وجود آن بودند مشاهده نكردند.
پس از آن موضوع از طريق فرمانده يگان حفاظت اداره كل ميراث فرهنگي فارس به فرماندهي انتظامي اين استان اعلام شد كه با پيگيري هاي لازم و پس از انجام تحقيقات كافي محرز شد كه اين موضوع واقعيت ندارد از اين رو اين 2 نفر به اتهام تشويش اذهان عمومي و نشر اكاذيب دستگير شدند.
اين مقام انتظامي اين را گفت كه هم اينك بازجويي از اين 2 نفر و مشخص شدن انگيزه آنها از اين كار ادامه دارد و افرادي كه از طريق شبكه هاي مجازي مبادرت به طرح چنين ادعاي كذب و دروغيني كنند تحت پيگرد قانوني قرار خواهند گرفت.
موضوع يافته شدن گنج درروستاي فاروق مرودشت وماجراهايي كه درپرتو آن رخ داد، نشان مي دهد كه فضاي مجازي نمي تواند چندان قابل اعتماد باشد.
فضاي مجازي گاهي و در بيشتر موارد مستمسكي براي افراد مختلف با هدف انتشار اخبار كذب شده است و پخش اين اخبار، پيامدهايي رنج آور نيز داشته است.
اگر چه نام فاروق،در فاصله حدود 12 كيلومتري شرق آثار تاريخي تخت جمشيد و حدود 67 كيلومتري شمال شيراز منطقه اي كه به داشتن مناظر زيباي طبيعي و محصولات باغي مانند انار شهرت دارد بر سر زبان ها افتاد اما رنج هايي كه از رهگذر خبر ساختگي پيدا شدن گنج فاروق رخ داد، تا مدت ها ذهن افراد را درگير مي كند.
** دبير خبرگزاري جمهوري اسلامي استان فارس
1876/1042
**انتشار دهنده: فاطمه نوري جهانگرد
سخنان و مواضعي كه درباره يافته شدن گنج در روستاي فاروق مرودشت استان فارس بيان شد،فضاي مجازي و فضاي واقعي اين استان و چه بسا كشور را دستخوش حرف و حديث هاي التهاب آور كرد.