۲۵ آذر ۱۳۹۵، ۰:۰۳
کد خبر: 82347371
T T
۰ نفر
حجت الاسلام كوشا: آثار گرمارودي مبتني بر ادب و هنر است

تهران-ايرنا - پژوهشگر و مترجم قرآن با اشاره به مطالعه آثار موسوي گرمارودي گفت: تمامي اين آثار در قالب نظم و نثر، بر دو عنصر ادب و هنر مبتني است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، حجت الاسلام محمدعلي كوشا شامگاه چهارشنبه در آيين نكوداشت استاد سيدعلي موسوي گرمارودي در برنامه «طلوع ماندگار» فرهنگسراي فردوس افزود: وجود استاد گرمارودي، براي ايران زمين و همچنين تمامي پارسي زباناني كه در سراسر كره خاكي به ويژه ايران، تاجيكستان و افغانستان زندگي مي كنند، مايه افتخار است.
وي با بيان اينكه تجليل و گراميداشت گرمارودي، تجليل از ادب و هنر است، اظهار كرد: يك اثر براي ماندگاري در قالب نظم و نثر بايد بر دو عنصر ادب و هنر استوار باشد كه مراد از ادب؛ صرف و نحو و لغت و اشتقاق در زبان عربي و فارسي و مراد از هنر؛ معاني، بيان و محسنات بديع است كه در علوم بلاغت مورد بحث قرار گرفته اند.
كوشا گفت: تمام آثار 22 جلدي در قالب نظم و نثر كه از استاد گرمارودي مطالعه كردم، بر دو عنصر ادب و هنر مبتني است.
اين پژوهشگر و مترجم قرآن افزود: با توجه به كارهاي گسترده اي كه از قرن چهارم تاكنون كه بيش از180 ترجمه قرآن همراه با تفاسير را تحقيق كردم، در ميان مترجمان، ترجمه استاد گرمارودي از قرآن كريم، دلنشين ترين نثر را دارد و گوياي احاطه ايشان به دو زبان تازي و پارسي است.
وي تاكيد كرد: رسانه ها بايد استاد گرمارودي و آثارش را به درستي معرفي كنند.
'افشين علا' شاعر نيز در اين آيين با اشاره به ويژگي هاي شخصيت استاد موسوي گرمارودي و ويژگي هاي آثار ايشان گفت: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي و تا زماني كه ژانري به عنوان شعر انقلاب متعهد، باورمند كه ريشه در شعر اصيل شيعي و معارف اهل بيت(ع) به منصه ظهور برسد، شاعراني همچون استاد گرمارودي زحمت اين پيشكسوتي و راهگشايي را براي نسل هاي بعد از خود به دوش كشيدند.
وي افزود: همواره نام استاد گرمارودي در كنار نام استادان ديگر همچون 'طاهره صفارزاده' براي هر شاعر، جوينده شعر هدفمند و باورمند، به دليل تداعي كننده مضامين بلند و اشراف توامان به مباني اعتقادي، كلام و ادبيات فارسي كه ثروت اصيل ما است، درخشش ديگري دارد كه چنين ويژگي در بزرگانمان كمتر مي توانيم، پيدا كنيم.
'علا' با اشاره به ويژگي هاي شاعران اظهار كرد: برخي شاعران با آموزه هاي زباني و در حيطه فرم و نوعي نگاه مدرن به جهان معاصر آموزه هايي را در اختيار ما قرار دادند و برخي شاعران مقيد به شعر آييني، آرشيو موضوعي، زباني محدود اما ارزشمند شناخته شدند اما كساني همچون استاد موسوي گرمارودي همزمان به باور آييني و كلام و ادب فارسي تكيه داشتند كه كمتر اين ويژگي را در شاعران مي توان ديد.
وي آميخته بودن با كلام وحي، آميختگي به كلام مولا علي (ع)، قدم گذاشتن در حوزه ترجمه نهج البلاغه، همنشيني با نيايش هاي امام سجاد(ع) ؛ منشا زيباترين چشم انداز در چگونگي سخن گفتن با معبود، ترجمه صحيفه سجاديه، حضور در عرصه هاي خطير فرهنگ، سياست و هنر و ادب معاصر را از ويژگي هاي شخصيتي و آثار استاد موسوي گرمارودي عنوان كرد و گفت: چنين ويژگي هايي باعث مي شود كه انسان در برج عاج خويش بنشيند اما براي استاد موسوي گرمارودي چنين نشد و همگان شاهد تواضع و فروتني ايشان بودند.
'علا' با تاكيد بر اهميت استادان و پيشكسوتان فرهنگ و هنر افزود: مسئولان فرهنگي و هنري براي مشروعيت خود و براي نشان دادن چهره دلنشين و مقبول نيازمند بهره گيري از آموزه هاي هنر و ادب فارسي هستند، به عقيده من، ثروت ما تنها نفت و انرژي هسته اي نيست، هرچند آنها نيز ارزشمند هستند اما ثروت اصلي ما، بزرگان و پيشكسوتان ما است كه هيچ كشور و تمدني با اين حجم ستاره هاي ماندگار در آسمان ادبيات مواجه نيست.
اين شاعر خواستار شد: مسئولان فرهنگي و هنري زمينه اي را براي ارتباط شاعران با مخاطبانشان را فراهم كنند تا اين بزرگان به جز در مراسم بزرگداشت در محافل ديگري هم ديده شوند.
'علا' ابراز اميدواري كرد: مجال هاي بيشتري ايجاد شود تا نسل جوان به جاي تكيه زدن به افق و چشم انداز جذاب و به دام افتادن به جاذبه هاي غريب و عجيب، به دامان اصيل ادبيات بازگردد و همه آنان كه خوبان دارند، يكجا ببيند كه منجر به توفيقات بيشتري خواهد شد.
استاد سيدعلي موسوي گرمارودي نيز در اين آيين با بيان اينكه چنين بزرگداشت هايي به دليل شهرت من برگزار مي شود، اظهار كرد: من خودم را لايق اين همه شهرت نمي دانم، استادان و بزرگان برجسته اي در كشور همچون علامه قزويني، سيد محمد فروزان كانون فضل و ادب هستند كه به قول اديب نيشابوري در خدمت اين استادان تلمذ كرده‌ام و به درجه آنان نمي رسم.
وي با اشاره به فعاليت ها و تاليفات و آثار حجت الاسلام كوشا در حوزه قرآن پژوهي گفت: چرا تاكنون بزرگداشت ملي در خور ايشان برگزار نشده است؟ و حتي بزرگان ديگري كه ناشناخته هستند، از فرهنگسراي فردوس و مسئولان همه مراكز فرهنگي كشور مي خواهم كه اين بزرگان را در كشور شناسايي كرده و براي آنان بزرگداشت برگزار كنند.
موسوي گرمارودي تاكيد كرد: در هر مكان و در هر سطح براي بنده بزرگداشت برگزار شود، نخواهم پذيرفت، از اين پس دعوت نكنيد كه شرمسار هستم، اين كار را براي كساني انجام دهيد كه از من اولي تر هستند.
آيين نكوداشت استاد سيدعلي موسوي گرمارودي نويسنده، شاعر، مترجم قرآن كريم، نهج‌البلاغه و صحيفه سجاديه شامگاه چهارشنبه با حضور حجت‌الاسلام محمدعلي كوشا (پژوهشگر و مترجم قرآن)، آندرنيك سيمونيان (نويسنده، پژوهشگر و استاد زبان و ادبيات ارمني)، عليرضا جعفري (فرزند علامه محمدتقي جعفري) و عبدالجبار كاكايي، افشين علا (شاعر) و بيژن پورمند رئيس فرهنگسراي فردوس در برنامه «طلوع ماندگار» فرهنگسراي فردوس برگزار شد.
استاد سيدعلي موسوي گرمارودي نويسنده، شاعر، مترجم قرآن كريم، نهج‌البلاغه و صحيفه سجاديه سال 1320 در قم به دنيا آمد.
گرمارودي در چندين ‏دوره در عرصه شعر و ادبيات كشور حضور مؤثر داشته است و از پيشتازان شعر مذهبي امروز شناخته مي شود.
همچنين گرمارودي مدتي رايزن ‏فرهنگي ايران در تاجيكستان بود و مدتي نيز مسئوليت تالار وحدت تهران را برعهده داشت. او در مدت اقامتش در تاجيكستان جريان شعر ‏معاصر آن كشور فارسي زبان را دنبال كرد و در اين باره مقالات تحقيقي متعدد نوشت.‏
انجمن آثار و مفاخر فرهنگي سال 1390 به پاس سال‌ها فعاليت علمي و فرهنگي استاد گرمارودي، طي برگزاري مراسم بزرگداشتي، ايشان را به عنوان يكي از مفاخر ايران زمين معرفي كرد و لوح تقديري همراه با نشان زرين انجمن به وي اهدا كرد.
تاكنون آثار ارزنده‌ا‌ي از اين شاعر و مترجم تواناي معاصر منتشر شده كه از آن جمله مي‌توان به مجموعه شعرهاي «چمن لاله»، «خط خون»، «تا نا كجا» - اين اثر به زبان ايتاليايي ترجمه شده است - ، «دستچين»، «باران اخم»، «گزيده شعر نيستان»، «سرود رگبار»، «در فصل مردن سرخ»، و تأليف كتاب‌هاي «‌غوطه در مهتاب: بررسي و نقد شعر 32 شاعر معاصر»، «شعر و زندگي اديب الممالك فراهاني»، «از ساقه تا صدر»، «دگر خند: بررسي طنز و هزل و هجو در ادب فارسي»، «زندگاني حاج شيخ محمدتقي بافقي» و داستان‌هاي «پرتو انسانها» (2 جلد)، «در مسلخ عشق»، «صليب نخل»، «داستان پيامبران» (2 جلد) و ترجمه كتاب‌هاي «در كرانه با دريا»، «منشور دادگري»، «قرآن مجيد» و «صحيفه سجاديه» و ده‌ها مقاله سودمند در نشريات مختلف اشاره كرد.
همچنين گرمارودي كتاب‌هاي «با دل شير» ، «بابا تاريخ»، «نواب صفوي»، «مرد خوش دل»، «هر كه نان از عمل خويش خورد»، «آموزش دين»، «يونس (ع)، «زكرياي رازي» و «داستان حضرت نوح (ع)» را براي نوجوانان تأليف كرده است.
شبك/7245/1392
خبرنگار: معصومه جوان معبودي**انتشار دهنده: ابوالفضل بابايي