به گزارش ایرنا، دریای جنوبی چین دارای منابع بسیار غنی انرژی و مواد معدنی است و از آنجاییكه یك سوم حمل و نقل دریایی دنیا از این آبراه صورت می گیرد بدین لحاظ اهمیت استراتژیك بالایی برای كشورهای منطقه بویژه چین برخوردار است.
بسیاری از كارشناسان بر این باورند كه رفتارهای آمریكا در به چالش كشیدن حاكمیت چین بر منطقه دریای جنوبی و جزایر مورد مناقشه آن با هدف نظامیسازی چهره منطقه صورت میگیرد تا بتواند با گل آلود كردن آبهای این دریا به منافع نامشروع خود دست یابد.
كمتر از یك ماه از مناقشه شدید لفظی میان چین و آمریكا در پی مكالمه تلفنی دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریكا و «تسای اینگ ون» رهبر تایوان نمی گذرد كه توقیف یك زیردریایی هدایت شونده از راه دور آمریكایی توسط نیروی دریایی چین در دریای جنوبی تنش میان دو كشور را وارد مرحله تازه و حساسی كرده است.
از آنجاییكه رفتارهای آمریكا در به چالش كشیدن حاكمیت چین بر منطقه دریای جنوبی و جزایر موجود در آن ریشه تاریخی داشته و به منظور نظامی كردن منطقه صورت میگیرد، این كشور بار دیگر و بدون توجه به هشدارهای پكن این بار یكی از زیردریایی های پیشرفته خود را روانه این پهنه آبی كرد كه همواره برای چین حساسیت ویژه ای دارد.
اگرچه پنتاگون می گوید زیردریایی مزبور تحقیقاتی بوده اما مقامات نظامی چین كه این وسیله را روز پنجشنبه گذشته توقیف كردند، تاكید دارند كه برای تجسس و جمع آوری اطلاعات در منطقه در حال گشت زنی بود.
منطقه دریای جنوبی چین از آن جهت برای پكن حائز اهمیت است كه چین با برخی همسایگان خود از جمله ویتنام، فیلیپین، مالزی و برونئی بر سر مالكیتش كه ارزش تجارت دریایی سالانه آن پنج هزار میلیارد دلار برآورد شده، اختلاف نظر دارد.
تحلیل گران همواره تاكید كرده اند كه در پیش گرفتن اینگونه رفتارها توسط آمریكا تحریك آمیز است و كاخ سفید تلاش دارد تا از فرصت بوجود آمده، علاوه بر حضور مداوم خود در منطقه از اختلافات ارضی موجود میان چین و همسایگانش نهایت بهره را برده و منطقه دریای جنوبی را به سمت فضای نظامی - امنیتی سوق دهد.
این كشور البته سال گذشته (ماههای دی و آبان) نیز در اقدامی تحریك آمیز و به منظور به چالشكشیدن حق حاكمیت چین در دریای جنوبی اقدام به اعزام یك فروند كشتی ناوشكن «یو اساس لاسن» و یك فروند هواپیمای بمبافكن «بی - ۵۲ استراتوفورترس» به این پهنه آبی كرد تا به عنوان اولین گام عملی نشان دهد به دنبال تحریك چین و متنش كردن اوضاع منطقه است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریكا كه حالا به دلیل مواضع ضد چینی اش شهرت قابل توجهی پیدا كرده، پس از توقیف زیردریایی بدون سرنشن این كشور توسط نیروهای نظامی پكن از آن به عنوان یك سرقت در روز روشن نام برد.
در پی اظهارات وی وزارت دفاع چین هم ساكت ننشسته و از اقدام نیروی دریایی در توقیف زیردریایی در دریای جنوبی دفاع و در بیانیه ای به آمریكا هشدار داد تا اینگونه برنامه ها و فعالیت ها را متوقف سازد.
این وزارتخانه با صدور بیانیه ای آورده است كه متاسفانه آمریكا مدت هاست با اعزام هواپیماها و كشتی های جاسوسی خود به دریای جنوبی مشكلات و تنش هایی را ایجاد كرده است.
بیانیه تاكید می ورزد كه آمریكایی ها این بار در تلاش هستند تا با داستان سازی های نادرست موضوع توقیف زیردریایی بدون سرنشین خود توسط پكن در دریای جنوبی را بزرگنمایی كرده و از این موضوع بر ضد چین استفاده كنند.
چین همچنین در یك موضع گیری مبهم اعلام كرده كه از زمان توقیف این زیردریایی كه فعالیت های مشكوكی انجام می داده و باعث به خطر افتادن تمامیت ارضی و امنیت ملی این كشور شده با واشنگتن در ارتباط بوده است اما این زیردریایی فقط در زمان مناسب به آن كشور بازگردانده خواهد شد.
بسیاری بر این باورند كه توقیف زیردریایی واكنشی عملی از سوی چین به اظهارات «هری هریس» فرمانده نظامیان آمریكا در اقیانوس آرام است كه هفته قبل گفت این كشور برای حراست از دریانوردی آزاد در دریای جنوبی آماده رویارویی نظامی با چین است.
واكنش های تحریك آمیز آمریكا حتی باعث شده وزارت دفاع چین از آمریكا بخواهد اعزام هواپیماها و كشتی های جاسوسی به دریای جنوبی را متوقف كرده و همچنین یادآور شده هر زمانی كه لازم باشد وارد عمل خواهد شد و هوشیارانه و مسئولانه با مساله برخورد خواهد كرد.
خشم چین از آمریكا زمانی شدت گرفت كه ترامپ در ابتدای ماه جاری میلادی با خانم «تسای اینگ ون» رهبر تایوان گفت وگوی تلفنی داشت و از همان زمان مشخص بود كه به دلیل حساسیت بالای مساله تایوان برای پكن روزهای تیره ای پیش روی روابط دو كشور شكل خواهد گرفت.
اما این پایان كار نبود و وی بار دیگر در توئیتی خاطر نشان كرد كه حق دارد به جزیره تایوان كه میلیاردها دلار سلاح از آمریكا می خرد توجه كرده و گفت و گوی تلفنی با رهبر آن داشته باشد.
وزارت خارجه چین و اداره امور تایوان در دولت بی درنگ در بیانیه هایی قویا اظهارات ترامپ را مورد انتقاد قرار دادند اما او بار دیگر با طرح این مساله كه نمی خواهد پكن برایش تعیین تكلیف كند؛ گفت كه اگر مسایل و منازعات آمریكا با چین حل و فصل نشود او ضرورتی بر پایبندی به اصل «چین واحد» نمی بیند.
این اظهار نظر برای چین گران تمام شد تا جایی كه تهدیدهایی مطرح شد مبنی بر اینكه اگر آمریكا به این اصل پایبند نباشد، ممكن است سطح روابط كاهش یابد و به دنبال آن چین اعلام كرد این اصل زیربنای روابط سیاسی دو كشور است و به این معنا وقتی آمریكا به اصل چین واحد پایبند نباشد خطر قطع روابط دو طرف هم وجود دارد.
این در حالی است كه دو كشور در سازمان تجارت جهانی هم به شدت با یكدیگر درگیر شده اند و آمریكا به تدریج در حال افزودن بر تعرفه های تجاری بر روی كالاهای وارداتی از چین است و پكن نسبت به شروع جنگ تجاری میان دو كشور هم هشدار داده است.
با این حساب به نظر می رسد كه نوشته روزنامه «ساوت چاینا» از هنگ كنگ مبنی بر اینكه چین روزهای بدی را در دولت ترامپ سپری خواهد كرد، در حال تحقق است و هر روز دنیا شاهد تنش های تازه ای میان دو كشور است و باراك اوباما رئیس جمهوری آمریكا این روند را یك خسارت بزرگ برای هر دو طرف دانسته است.
حالا اما به نظر می رسد كه آرام كردن توفان در تنگه تایوان، كاهش شدت موج های سهمگین دریای جنوبی در روابط چین و آمریكا، اجتناب از نبرد در سازمان تجارت جهانی و جلوگیری از بروز بحران های نو در مناسبات دو طرف برای هیچ یك از آنها كار ساده ای نخواهد بود و بعید به نظر می رسد تندباد بپا خواسته در این روابط حساس بزودی فروكش كند.
آمریكا پیش از این اعلام كرده بود كه از ابتدای سال 2015 میلادی سیاست این كشور بر منطقه شرق و جنوب شرق آسیا و اقیانوس آرام بیشتر متمركز می شود و به همین خاطر بخش قابل توجهی از نیروهای نظامی خود را با تجهیزات لازم در این منطقه مستقر خواهد كرد.
بنابراین چنین شرایطی با نظر به بیمبالاتی و رفتار غیرمسئولانه آمریكا در منطقه، درصورتی كه اقدام درخور توجهی از سوی جمهوری خلق چین اتخاذ نشود میتواند به منزله تایید این قبیل رفتارهای مغرضانه تعبیر شده و در نتیجه منجر به ایجاد مخاطره برای راهبرد بالقوه دریای جنوبی چین شود كه البته از اهمیت قابل ملاحظهای برای پكن برخوردار است.
آساق**231**1597*انتشاردهنده:فرهاد راستی
پكن - ایرنا - مناقشات دریای جنوبی چین در حالی این روزها روندی رو به گسترش از خود نشان میدهد كه در سالهای اخیر نیز این منطقه به دلیل دخالت های غیرمسئولانه آمریكا به یكی از بیثباتترین نقاط در شرق آسیا لقب گرفته است.