عوامل اصلی تخلفات پژوهشی وابستگی رسمی به مراكزعلمی كشورندارند

تهران-ایرنا-دبیركمیته ملی اخلاق در پژوهش های علوم پزشكی گفت: دو عامل اصلی و محوری به عنوان سر نخ تخلفات در 58 مقاله پژوهشی منتشر شده از سوی ایران درنشریات بین المللی عضوهیات علمی نهادهای وابسته به وزارت علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی نیستند.

به گزارش خبرنگارعلمی ایرنا، دكتر احسان شمس كوشكی روز یكشنبه درنشستی با خبرنگاران اظهار كرد: یكی از این افراد فارغ التحصیل وزارت علوم و دیگری فارغ التحصیل دانشگاه ازاد اسلامی است و افرادی كه از وزارت بهداشت در تخلفات دست داشتند در رده های دوم به بعد به این شبكه كمك می كردند.
وی اظهار كرد: استاندارد پژوهشی در تهیه این مقالات رعایت نشده است و اگر روال استانداردها مورد توجه قرار گیرد این مشكلات بوجود نمی آمد.
وی با اشاره به اینكه 58 مقاله منتشر شده از سوی ایران درهفت نشریه معتبر بین المللی اعلام شده است كه دارای تخلف بوده اند، ادامه داد: سایت خبری نیچر اعلام كرده كه 282 نویسنده در تهیه مقالات دست داشته اند كه این آمار درست نیست و فقط 199 نفر در تهیه این مقالات دخیل بودند.
شمس كوشكی اظهار كرد: 68 نفر خود را وابسته به دانشگاه های علوم پزشكی معرفی كرده بودند كه فقط 54 نفرعضو هیات علمی بودند، همچنین 20 نفر پژوهشگر و كارمند دانشگاه های علوم پزشكی، 15 نفر فارغ التحصیل و 3 نفر دانشجو بودند و 7 نفر نیز هیچ وابستگی با دانشگاه های علوم پزشكی نداشتند.
وی با بیان اینكه 26 دانشگاه علوم پزشكی درگیر این قضیه شده بودند، افزود: تعداد زیادی از این افراد سطح درگیری پایینی داشتند و نویسنده مسئول مقالات نبودند.
شمس كوشكی گفت:تخلفات شامل دستكاری تعداد نویسندگان، دستكاری در داوری و ساختن ایمیل جعلی به نام داوران معتبر و ارسال مقاله از سوی آنان به نشریات بین المللی بوده است.
وی افزود: دو نفر كه نقش محوری در تهیه این مقالات داشته اند، به عنوان مثال از اعضای هیات علمی یا دانشجویان دعوت می كردند كه با آنها همكاری هایی همچون ویرایش مقاله یا تهیه نمونه پاتولوژی داشته باشند و از آنها وجهی را دریافت می كردند تا در مقابل نام آنها به عنوان در مقاله درج شود.
شمس كوشكی اظهار كرد: درحال جمع آوری مستندات و طرح شكایت حقوقی از این افراد هستیم و مكاتبه ای نیز از سوی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با دانشگاه آزاد اسلامی شده و طی آن از دانشگاه درخواست شده كه یكی از این افراد راكه در مقطع دكترا مشغول تحصیل در این دانشگاه است، اخراج كند.
وی ادامه داد: فرد دیگری كه نقش محوری در این تخلفات داشته است تخصص خود در رشته دامپزشكی را از یكی از دانشگاه های سراسری تحت نظر وزارت علوم گرفته است كه شكایتی نیز علیه وی تنظیم شده است.
شمس كوشكی در مورد افراد متخلفی كه وابستگی به دانشگاه های علوم پزشكی داشته اند، نیز گفت: از دانشگاه های علوم پزشكی مربوطه خواسته شده تا طبق دستورالعمل كمیته اخلاق در پژوهش بررسی های لازم را انجام و در صورت محرز شدن تخلف موضوع را به كمیته دانشجویی ارجاع دهند كه این روند بلافاصله در دانشگاه های علوم پزشكی آغاز شده است.
وی اظهار كرد: طی جلسه ای كه دو هفته گذشته در وزارت بهداشت برگزار شد، همه معاونان پژوهشی دانشگاه های علوم پزشكی حضور یافته و گزارش خود را ارایه كردند كه در مجموع در هیات انتظامات بدوی به اخراج پنج نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشكی رای داده شد.
شمس كوشكی گفت: معاون پژوهشی یكی از دانشگاه های علوم پزشكی كه بیشترین درگیری را در این مساله داشته، از كار تعلیق شده و با بقیه اعضای هیات علمی حسب مورد برخوردهایی صورت گرفته است.
وی با بیان اینكه منتظریم تا مجارات ها و تنبیهاتی كه سایر دانشگاه ها درنظرگرفته اند تا 15 دی ماه اعلام شود، افزود: نتیجه جلسات تاكنون این بوده است كه هیچ نوع اغماضی در مورد افراد دخیل در تهیه این مقالات صورت نگیرد و همه آنها به كمیته های اخلاقی و انتظامی معرفی شوند.
شمس كوشكی ادامه داد: همچنین توافق شده است كه تمام تشویق های مادی و معنوی كه افراد از طریق انتشار این مقالات به دست آورده اند مانند ارتقای رتبه علمی، ترفیع سالیانه یا حق تشویق مقالات برگردانده شود كه این علاوه بر مجازات هایی است كه درنظرگرفته می شود.
وی توضیح داد: ترفیع و ارتقای 35 نفر از این افراد كه از طریق مقالات به دست آورده اند، منتفی شده است.
شمس كوشكی اظهار كرد: برخی از افراد دخیل در این مقالات متخصص در رشته های ژنتیك پاتولوژی، بررسی ژنتیكی برخی تومورها، میكروبیولوژی، پاتولوژی و یك نفر دانشجوی دكترای میكروبیولوژی بوده اند و دانشگاه هایی كه نامشان به واسطه این افراد خدشه دار شده است، شكایت كرده اند اما تاكنون فردی بازداشت نشده است.
چندی پیش نشریه نیچر اعلام كرد كه در 58 مقاله علمی ایران كه در هفت نشریه بین المللی معتبر منتشر شده است، تقلب صورت گرفته و این مقالات از فهرست این نشریات خارج شدند.
متعاقب آن نهادهای مسئول در ایران مانند وزارت علوم و وزارت بهداشت بررسی هایی در این زمینه صورت دادند و اعلام كردند كه این مساله صحت دارد و پس از آن برخورد با متخلفان آغاز شد.
**1834**1311**1440
خبرنگار: ناهید شفیعی** انتشار: گلشن
۰ نفر