۵ دی ۱۳۹۵، ۱۳:۳۴
کد خبر: 82360349
T T
۰ نفر
اسفندماه؛ آغاز بررسي باستان شناسي حصار غربي ارگ بم

تهران-ايرنا- مدير پايگاه جهاني بم و منظر فرهنگي آن مي گويد؛ بررسي هاي باستان شناسي حصار غربي ارگ از اسفندماه سالجاري آغاز مي شود.

به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا از معاونت ميراث فرهنگي كشور، افشين ابراهيمي گفت: بر اساس بررسي هاي مقدماتي و تفاهم نامه اي كه با موسسه عالي مرمت ايتاليا داشته ايم قرار است بررسي باستان شناسي حصار غربي ارگ از اسفند امسال آغاز شود.
وي در خصوص نحوه بازسازي ارگ بم با تاكيد بر وسعت 23 هزار هكتاري پايگاه جهاني بم و منظر فرهنگي آن كه 18 هكتار آن بناي ارگ بم است، اضافه كرد: راهبرد اين پايگاه براي بازسازي ارگ بم طرح جامع مديريت حفاظتي بم است كه مورد تاييد سازمان يونسكو قرار گرفته و بر اساس مصوبه شوراي عالي معماري و شهرسازي تهيه شده است.
مدير پايگاه ميراث جهاني بم با تاكيد بر اينكه رويكرد اين پايگاه، برگرداندن چهره ارگ بم به قبل از تخريب نيست افزود: برخي از آثار معماري و باستان شناسي كه پس از زلزله آشكار شده اند بسيار ارزشمند و نيازمند مطالعات بيشتري هستند و از اين رو نبايد با لايه هاي مرمتي پوشانده شوند.
وي آغاز مرمت دروازه ورودي از چهار ماه پيش، پس از آواربرداري و خواناسازي آن در سال هاي پيش را مورد توجه قرار داد و گفت: اميدواريم تا نوروز امسال مرمت طبقه اول ورودي ارگ كه هشتي ورودي دروازه را تشكيل مي دهد را به پايان برسانيم.
ابراهيمي دروازه ورودي حصار پيراموني، حصار دوم و سوم، بخشي از حاكم نشين و حصار آن، بازار، تكيه، سربازخانه، بخشي از اصطبل، تعدادي از خانه هاي اعياني، مسجد پيامبر (ص)، خانه سيستاني و مسجد جامع در داخل ارگ بم و همچنين بناهاي شاخص بيرون از ارگ همچون مجموعه عامري ها، مجموعه وكيل را از جمله بخش هايي برشمرد كه مورد مرمت قرار گرفته اند.
وي در خصوص همكاري هاي كشور هاي خارجي در عمليات بازسازي ارگ بم گفت: با توجه به توانمندي و ظرفيت هاي بالقوه در كشور و پايگاه بم به لحاظ متخصصان و كارشناسان مرتبط سهم داخلي بسيار پررنگ بوده و مشاركت كشور هايي همچون ايتاليا و آلمان داراي سهمي كمتر از يك درصد، ژاپن در زمينه هاي پژوهشي و آموزشي و فرانسه نيز در زمينه پژوهشي و راه اندازي آزمايشگاه خشت بوده است.
ابراهيمي، زلزله خيز بودن منطقه و گسل هاي فعال در اين منطقه را مورد توجه قرار داد و گفت: روند بازسازي، مراقبت و حفاظت از ارگ بم امري مستمر است كه در طول سال صورت مي گيرد.
ارگ بم در سال 1345 با شماره 519 در فهرست ميراث ملي به ثبت رسيد. و از سال 1351 با تخصيص اعتبار ساليانه مورد مرمت قرار گرفت . با تبديل اين اثر به پايگاه ميراث فرهنگي در سال 1372، پروژه هاي حفاظتي و مرمتي آن از سوي اين پايگاه صورت گرفت.
اين اثر به عنوان بزرگترين سازه خشتي جهان در زلزله مهيب ساعت پنج و بيست و هشت دقيقه صبح روز جمعه پنج دي ماه 1382 شهر تاريخي بم به شدت تخريب شد.
بم و منظر فرهنگي آن در سال 1383 در فهرست ميراث جهاني قرار گرفت.
فراهنگ**3079**1027**دريافت كننده: علي اسدي** انتشار دهنده: محمدجواد دهقاني
۰ نفر