۷ دی ۱۳۹۵، ۱۰:۵۹
کد خبر: 82363010
T T
۰ نفر
یونان در سال 2016 (بخش دوم)/ از توسعه روابط با ایران تا افزایش درآمد توریستی

آتن - ایرنا - توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران، مشكلات ناشی از حضور پناهجویان جنگی، تنش در روابط با تركیه و افزایش 10 درصد درآمد توریستی نسبت به سال پیش از دیگر تحولات مهم یونان در سال 2016 میلادی هستند.

** توسعه های روابط جمهوری اسلامی ایران و یونان
دولت چپگرای یونان بنا به سیاست های كلی این كشور به تلاش های خود برای توسعه همه جانبه روابط كشورش با ایران در سال 2016 ادامه داد و دو كشور بر اساس عزم سیاسی خود برای توسعه روابط، توافق نامه ها و قراردادهایی به امضا رساندند.
الكسیس چیپراس نخست وزیر یونان از 18 تا 20 بهمن 1394 (6 تا 8 فوریه 2016) در راس یك هیات بلندپایه سیاسی و هیات 50 نفره تجاری و اقتصادی از ایران بازدید كرد كه نقطه عطفی در روابط دو كشور طی سال های اخیر محسوب می گردد .
وی در این سفر با مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی ایران دیدارهای مهمی انجام داد و یادداشت تفاهم هایی درباره مشورت های سیاسی و لغو روادید برای دارندگان گذرنامه سیاسی دو كشور و سند نقشه راه توسعه همكاری ها بین ایران و یونان به امضای مسولان دو كشور رسید.
در خلال سال 2016 میلادی روابط دو كشور وارد مرحله جدیدی در فضای پسابرجام شد كه توافق بین شركت 'هلنیك پترولیوم' (نفت یونان) و شركت ملی نفت ایران برای از سرگیری صادرات نفت ایران به یونان، از جمله مهمترین آنها در بخش اقتصادی بود.
قائم مقام وزارت اقتصاد، توسعه و گردشگری یونان نیز به همراه هیاتی برای شركت در نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع دستی ایران در 27 تا 30 بهمن 1394 به ایران سفر كرد كه طی آن با معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران نیز دیدار كرد.
در اردیبهشت 1395 یك یادداشت تفاهم در زمینه توسعه همكاریهای علمی و فناوری در تهران به امضای مسئولان ذیربط دو كشور رسید و در خرداد 1395 بیش از 20 شركت یونانی فعال در زمینه نوآوری و فنآوری در پنجمین نمایشگاه بین المللی فناوری ایران شركت كردند و در شهریور همین سال نیز بیش از 10 شركت ایرانی در نمایشگاه تجاری و اقتصادی سالونیك یونان حضور یافتند و تولیدات خود را به علاقه مندان عرضه كردند.
«مجید تخت روانچی» معاون وقت اروپا و آمریكای وزارت امور خارجه ایران نیز در چارچوب دیدار دوره ای معاونان وزرای امور خارجه دو كشور بین 22 تا 24 تیر 1395 به آتن سفركرد و یك هیأت بانكی متشكل از مدیران عامل چند بانك دولتی و خصوصی نیز به ریاست آقای «ولی الله سیف» رئیس بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران در مهرماه به دعوت «یانیس استورناراس» رئیس بانك مركزی یونان، از آتن دیدار كرد كه طی آن گفت گوهای سازنده ای بین مقامات بانكی دو كشور انجام شد.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده مبادلات تجاری بین دو كشور تنها در 9 ماه اول 2016 با جهش چشمگیری در مقایسه با سال 2015، به بیش از 500 میلیون دلار رسیده است.

** پناهجویان و مشكلات ناشی از آنان
جنگ افروزی غرب و متحدان منطقه ایش در خاورمیانه و افغانستان باعث شد كه سیل پناهجویان به یونان و از آنجا به اروپا در سال 2015 شدت بی سابقه ای یابد اما پس از توافق بین اتحادیه اروپا و تركیه برای جلوگیری از ورود پناهجویان به كشورهای اروپایی و بخصوص یونان، در سال 2016 در حد زیادی محدود شد.
با وجود كاهش شمار پناهجویان در سال 2016، باز هم حدود 15 هزار پناهجو به یونان سفر كردند و بر اساس گزارش اداره مهارجرت یونان هم اكنون بیش از 60 هزار پناهجو در اردوگاه های ویژه در یونان به سر می برند كه با مشكلات معیشتی فراوانی روبرو هستند و تقریباً بطور روزانه بین آنها درگیری هایی رخ می دهد.
علاوه بر این طی سه ماه آخر سال میلادی 2016 تعدادی از اردوگاه های پناهجویان توسط افراد وابسته به حزب تندروی نونازی خریسی اوگی (فجر زرین) یونان به آتش كشیده شدند و تعدادی از پناهجویان نیز در این آتش سوزی ها جان باختند.
با توجه به بحران مالی شدید یونان، این كشور حتی قادر به اسكان موقت پناهجویان برای بلندمدت نیست و الكسیس چیپراس نخست وزیر و «پروكپیس پولوپلس» رئیس جمهوری و دیگر مقامات عالی رتبه یونان بارها مشكل پناهجویان را مشكل كل اروپا قلمداد كرده اند و از اتحادیه اروپا خواسته اند كه برای حل بحران سیل پناهجویان به اروپا و بخصوص به یونان به این كشور كمك كنند و تركیه را برای جلوگیری از ورود آنها و نیز پذیرش پناهجویانی كه توسط یونان مسترد می شوند، تحت فشار قرار دهند.

** افزایش تنش ها بین تركیه و یونان:
گر چه ریشه تنش ها بین ترك ها و یونانی ها از دوران حاكمیت حكومت عثمانی بر یونان ریشه می گیرد، ولی دراین اواخر تنش های بین دو كشور و بخصوص پس از وقوع كودتای نافرجام در تركیه افزایش چشمگیری داشته است.
هشت نظامی تركیه ای بلافاصله پس از شكست كودتا در كشورشان با یك بالگرد نظامی وارد شمال یونان شدند و از مسئولان این كشور تقاضای پناهندگی سیاسی كردند.
تركیه پس از چند روز بعد طی یاداشت رسمی درخواست استرداد آنان را به تركیه داد ولی مسئولان یونانی این تقاضا را رد و اعلام كردند: مقامات قضایی یونان بر اساس قوانین ملی و بین المللی تقاضای نظامیان ترك را مورد بررسی قرار خواهند داد و سپس نتیجه را به مقامات كشورشان ترك اعلام خواهند كرد.
این امر باعث اختلافاتی بین تركیه و یونان شد و نامه نگاریها و اعتراضاتی در پی داشت و سرانجام پس از چند ماه با حكم دادگاه یونان تقاضای تعدادی از آنان رد شد و به تركیه مسترد شدند ولی هنوز سه نفر از آنان در یونان به سر می برند.
در همین حال 'رجب طیب اردوغان' رئیس جمهوری و تعدادی دیگر از مقامات تركیه در ماه های پایانی سال 2016 توافقنامه لوزان را بین یونان و كشورشان در سال 1921 میلادی كه مرزهای یونان و تركیه را تعیین می كند، مورد شك و تردید قرار دادند و مدعی شدند كه این توافقنامه مقدس نیست و قابل تغییر است.
این سخنان با واكنش تند یونان روبرو گردید و مسئولان یونانی و بخصوص پروكوپیس پلوپلس رئیس جمهوری آن با هشدار به تركیه این گونه اظهارات را خلاف قوانین بین المللی قلمداد و اعلام كردند كه بر اساس این توافقنامه مرزهای دو كشور و در واقع مرزهای اتحادیه اروپا و یونان تعیین شده و از اتحادیه اروپا و جوامع بین المللی خواستند جلوی سخنان تحریك آمیز تركیه را بگیرند.
رئیس جمهوری و 'پانوس كمئنوس' وزیر دفاع یونان با اشاره به این سخنان گفتند: نیروهای مسلح یونان در آمادگی كامل برای هرگونه مقابله با هر اقدام تحریك آمیز تركیه هستند و تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهند داد كه این توافقنامه مورد شك و تردید قرار گیرد.
در همین راستا بود كه وزیر دفاع یونان و فرماندهان عالی نیروهای مسلح این كشور در اوایل ماه دسامبر 2016 با حضور در مرزهای كشورش و گفت وگو با فرماندهان مناطق مرزی از آنان خواستند كه برای دفاع از مرزها و تمامیت ارضی در آمادگی كامل باشند و هرگونه تحركی را با قاطعیت جواب دهند.
بعضی از مقامات تركیه در ماه های پایانی 2016 مدعی شدند كه 18 جزیره سنگی این كشور تحت اشغال یونان هستند و باید بازپس گرفته شوند.
این سخنان به تنش بیش از پیش بین دو كشور دامن زده و وزیر دفاع یونان در این باره گفت: مقامات تركیه با توجه به مشكلات داخلی خود درصدد ایجاد اختلافاتی ساختگی بین دو كشور یونان و تركیه هستند و به همین دلیل به ادعاهای بی اساس روی آورده اند؛ ولی باید بدانند كه مرزهای دو كشور كاملاً مشخص است و نیروهای مسلح یونان اجازه هیچ حركتی را به نیروهای تركیه نخواهند و چنانچه تركیه به تحریكات خود ادامه دهد، با جواب قاطع و دندان شكن نیروهای مسلح و ملت یونان روبرو خواهند شد كه هرگز فراموششان نخواهد شد.
تركیه در نوامبر یعنی دو ماه مانده به اتمام 2016 در منطقه ای در نزدیكی جزیره 'كاسترولیزوی' یونان، رزمایش برگزار كرد و این منطقه را منطقه ممنوعه برای تردد كشتی ها و هواپیما اعلام كرد.
این اقدام تركیه نیز با واكنش شدید یونان مواجهشد و بیانیه منتشره نیروهای مسلح تركیه را فاقد ارزش قلمداد و به اعزام تعدادی از كشتی های نیروهای دریایی یونان به این منطقه اقدام كرد و هواپیماهای نیروی هوایی این كشور در این منطقه به گشت زنی پرداختند.
در همین حال سال 2016 میلادی همچون سال های گذشته با نقض حریم هوایی یونان توسط جنكنده های نیروی هوایی تركیه همراه بود و بارها وزارت دفاع و فرمانده كل نیروهای مسلح یونان ضمن محكوم كردند اقدامات نیروهای هوایی تركیه، اعلام كردند كه جنگنده های نیروی هوایی یونان با تمام توان بلافاصله و در تمام مراحل، جنگنده های نیروی هوایی تركیه را از مرزهای هوایی كشور فراری و خارج كردند

** روابط یونان و آلبانی
روابط یونان و آلبانی نیز در سال 2016 میلادی با تنش های مختصری روبرو بود، زیرا دولت آلبانی مدعی شد كه آلبانی در منابع نفت و گاز بین مرزهای دریایی دو كشور سهیم است و یونان حق ندارد بتنهایی برای كشف نفت و گاز بدون هماهنگی با آلبانی اقدام كند.

** افزایش 10 درصدی درآمد صنعت گردشگری یونان
وزارت فرهنگ و هنر یونان كه مسئولیت توسعه و تبلیغ صنعت گردشگری كشور را به عنوان یكی از منابع مهم درآمد ملی بر دوش دارد، در سال 2016 تلاش های فراوانی برای جلب نظر گردشگران خارجی به منظور سفرشان به این كشور انجام داد و موفقیت هایی نیز به دست آورد.
این تلاش ها باعث افزایش 15 درصدی سفر گردشگران خارجی در تابستان 2016 شد و بدین ترتیب حدود 25 میلیون گردشگر خارجی در طول سال 2016 به یونان سفر كردند و در آمد حاصل از صنعت گردشگری این كشور با حدود 10 درصد افزایش از مرز 20 میلیارد یورو گذشت.
بر اساس گزارش های وزارت اقتصاد و دارایی و وزارت فرهنگ یونان شمار گردشگران روس سفر كرده به یونان در خلال تابستان 2016، نسبت به پارسال 20 درصد افزایش نشان یافته و صنعت گردشگری یونان یكی از سال های طلایی خود را تجربه كرده است .
یكی دیگر از عوامل توسعه صنعت گردشگری یونان را می توان وجود تنش در كشورهای دیگری مانند مصر، سوریه، عراق و عمدتاً تركیه خواند كه در گذشته مقصد گردشگران خارجی بودند و این امر باعث شد كه گردشگران خارجی ترجیح دهند كه به یونان كه از امنیت بهتری برخوردار است، سفر كنند.
بر اساس گزارش اداره مالیات و وزارت اقتصاد و دارایی یونان درآمد حاصل از سفر گردشگران خارجی به یونان در سال 2016 میلادی بالغ بر 20 میلیارد یورو بود و فرصت شغلی موقتی برای بیش از 150 هزار نفر در فصل تابستان فراهم آورد.
یونان به علت حضور در حوزه شینگن و مقررات سخت برای صدور روادید برای شهروندان كشورهای غیر اورپایی، بطورسنتی بیشترین گردشگران را از اروپا و آمریكا می پذیرد و چون این كشورها طی یك دهه اخیر با بحران مالی شدیدی روبرو هستند، دولتمردان یونان با ارائه تسهیلاتی به شهروندان روس برای سفر به این كشور، زمینه حضور گسترده آنها را در یونان در سال 2016 فراهم آوردند تا بدین ترتیب زمینه افزایش درآمد ملی آن را از راه صنعت گردشگری مهیا ساختند.
اروپام**462**1479
انتشاردهنده:حسن سالك رضائی