فدایی فرد امروز (شنبه) در گفت و گو با ایرنا افزود: اسپانیا در این سال كه با تحولات پس از مذاكرات 5+1 همراه بود، به عنوان یكی از كشورهای مهم در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، آرام آرام برای عادی سازی روابط حركت كرد و شركت های اسپانیایی برای عقب نماندن از رقبای اروپایی خود به سوی بازارهای ایران هجوم آوردند.
وی دستاورد بزرگ روابط تجاری ایران و اسپانیا را در سالهای پس از تحریم، رسیدن حجم روابط تجاری دو كشور به مرز یك میلیارد یورو ذكر كرد و افزود: اسپانیا اكنون به عنوان یكی از بزرگترین مشتریان خرید نفت ایران در اروپا محسوب می شود و می تواند هدفی برای سرمایه گذاری دولت ایران برای ساخت پالایشگاه و پتروشیمی قلمداد شود.
سفیر ایران در اسپانیا ادامه داد: در حالیكه در سالهای 2014 میلادی حجم روابط دوكشور به دلیل تحریم های اقتصادی 426 میلیون یورو بود، با افزایش فروش نفت و مبادلات كالاهای غیر نفتی در 9 ماهه اول 2016 نزدیك به 900 میلیون یورو افزایش یافت. این به معنای آن است كه روابط تجاری ایران و اسپانیا در دوران پسابرجام به بیش از دو برابر رسیده و می توان با اطمینان گفت كه روابط تجاری وارد مرحله میلیاردی خود شده است.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو با بیان اینكه 'در طول تاریخ 400 ساله روابط دو ملت ایران و اسپانیا، همكاریهای سیاسی از جایگاه و اهمیت بالایی برخوردار بوده است و مقامات دو كشور همیشه در تقویت آن كوشیده اند'، افزود: مهمترین بخش های روابط دوجانبه دو كشور در دوران پسا برجام، شاهد تحولات مهمی بود و روابط در سال 2016 نیز با سفر نمایندگان كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، «مجید تخت روانچی» معاون وقت اروپا و آمریكای وزارت امور خارجه و «حسن قشقاوی» معاون امور پارلمانی و كنسولی وزارت امور خارجه و سفرهای دوجانبه مسئولان بخش های مختلف سیاسی سازمان های مختلف گسترش یافت.
فدایی فرد گفت: این در حالیست كه اسپانیا تا نوامبر (آبان) امسال دولت مركزی نداشت و توسط دولتی موقت اداره می شد و همین موضوع به عنوان معضلی در برنامه ریزی و مدیریت سیاست خارجی اسپانیا تاثیر گذاشته بود.
وی با گفتن اینكه 'مهمترین تحول در روابط دوجانبه در بخش اقتصادی بود'، افزود: 'پس از آنكه جمهوری اسلامی ایران به همت دولتمردان كشور توانست از گردنه سخت تحریم های ناعادلانه بخوبی بگذرد و مردم ما امتحان بزرگ خود را در استقامت و حفظ ارزش ها و آرمان هایشان دادند، اكنون دوران بازگشت روزهای طلایی قبل از تحریم فرارسیده است.
' تجارت دو كشور با توجه به دستاوردهای خوبی كه از سفر سه وزیر امورخارجه، صنعت، انرژی و گردشگری اسپانیا در سپتامبر 2015 و سفر محمد جواد ظریف در فروردین 1395 حاصل شد، تحرك خوبی در سال 2016 پیدا كرد.
' این موضوع با سفرهای دوجانبه مقامات و هیات های دو كشور ادامه یافت كه از جمله آن می توان به سفر «خایمه گارسیا لگاز» قائم مقام وزارت اقتصاد اسپانیا به تهران، سفر بخش های مختلف تجاری اسپانیا از جمله هتل سازی، مقامات بانكی، مبلمان، راه آهن و.. به ایران و همچنین سفر هیات های اقتصادی ایرانی از جمله شركت های دانش بنیان، نفت، گاز و پتروشیمی و.. به اسپانیا اشاره كرد'.
فدایی فرد اضافه كرد: 'روابط تجاری ایران و اسپانیا امروزه به مرحله ای وارد شده است كه دو كشور می توانند به برنامه ریزی برای آینده دست بزنند. پیدا كردن مزیت های نسبی دو كشور از جمله مواردیست كه مسئولان اقتصادی به دنبال آنها هستند و یكی از این مزیت ها صنعت توریسم و هتل سازی اسپانیاست كه در طول نمایشگاههای گردشگری در اسپانیا و سایر كشورها قابل مشاهده است.
' اكنون طرف اسپانیایی با علاقه و اشتیاق آماده ارائه تجربیات خود به طرف ایرانی است و كشور ما نیز با توجه به مزایای طبیعی و تاریخی، مكانی مناسب برای جذب گردشگریست. این پیوند می تواند صنعت گردشگری ما را تقویت كرده یك موضوع مناسب و قابل توجه در روابط دوجانبه نیز باشد'.
به گفته سفیر جمهوری اسلامی در اسپانیا، 'یكی دیگر از بخش های مهمی كه در سال 2016 از پویایی خوبی برخوردار شد ورود شركت های تجاری و اقتصادی مناطق مختلف و ایالت های اسپانیا در روابط مستقل با جمهوری اسلامی ایران بود و در این راستا شركت ها و اتاق های بازرگانی ایالت ها و مناطق مختلف مانند ایالت خودمختار بارسلونا، باسك، والنسیا و.. در برنامه های اقتصادی ایران مشاركت كرد.
'این موضوع كه با سفرهای ما به استانهای مختلف و شركت در مجامع اقتصادی و تجاری آنها ممكن شد، اكنون به مرحله خوبی رسیده و هم اكنون طرف های ایرانی و اسپانیایی در حال مذاكره و انجام قراردهای تجاریست'.
وی همچنین گفت: روابط فرهنگی دو كشور كه برگرفته از فرهنگ غنی مردم بزرگ ایران و اسپانیاست، در سال 2016 نیز از بالندگی و شایستگی فراوانی برخوردار بود و برنامه های متنوع و مختلفی (از ایران) شامل سمینارها، همایش ها، نمایشگاهها، كنسرت های موسیقی، نقالی خوانی و جشنواره فیلم (در اسپانیا) اجرا شد.
سفیر ایران در اسپانیا گفت: برگزاری جشن نوروز 95، همایش مسیونرهای دوره صفویه، كنگره ایران شناسان اسپانیا، بزرگداشت سعدی و سمینار عمر خیام، گرامیداشت هنر قدسی، نمایشگاه جهانگردی و گردشگری تحت عنوان فیتور، نمایشگاه كالاهای حلال، هفته فیلم ایران، نمایش فیلم های متنوع و متعدد مانند شیار 141 و جشنواره موسیقی سنتی و محلی نیز از جمله بخشی از كارهای بزرگ فرهنگی در اسپانیا بود كه با تلاش سفارت جمهوری اسلامی ایران و رایزنی فرهنگی كشورمان صورت گرفت.
فدایی فرد ادامه داد: توافقنامه های مختلفی هم با سازمان ها و نهادهای اسپانیا برای گسترش روابط فرهنگی به امضا رسید كه می تواند تسهیل كننده اقدامات و برنامه های آینده باشد.
وی تاكید كرد: اسپانیا اكنون می خواهد و می تواند به عنوان یكی از كشورهای بزرگ اروپایی جایگاه خوبی در روابط با ایران داشته باشد. تاریخ پرتلالو روابط دو كشور مملو از دستاوردهای بزرگیست كه اكنون با پشت سر گذاشتن روزهای سخت تحریم، می توانیم آن را برای آینده ای بهتر بسازیم.
اروپام *3*491**1479
انتشاردهنده:حسن سالك رضائی
در گفت و گو با ایرنا
سفیر ایران: سال 2016 در روابط ایران و اسپانیا نقطه عطف بود
۱۱ دی ۱۳۹۵، ۱۵:۳۰
کد خبر:
82368716
مادرید - ایرنا - «محمد حسن فدایی فرد» سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا گفت: سال 2016 میلادی را می توان نقطه عطفی در روابط ایران و اسپانیا برای بازگشت به دوران قبل از تحریم های ناعادلانه علیه كشورمان دانست.