به گزارش ايرنا از پايگاه اينترنتي دويچه وله، برخي از رخدادهاي سال 2016 در حوزه محيط زيست به شرح زير است:
**گرم ترين سال تاريخ
با تداوم روند گرم شدن كره زمين از زمان آغاز ثبت دماي هوا تاكنون، سال 2016 اين ركورد را جا به جا كرد. دماي كره زمين در مقايسه با دوران پيش صنعتي (اواسط قرن 19) 1/2 درجه سانتيگراد افزايش داشته است.
**دستكاري خودروهاي ديزلي
آزمايشهاي متعدد اثبات كردند كه تقريبا تمامي خودروهاي ديزلي توليدي دستكاري شده و سيستم تصفيه اگزوز آنها آن گونه كه مقرر است، عمل نميكند. نتيجه اين رسوايي به معناي در خطر قرار گرفتن زندگي ساكنان شهرها و افزايش ميزان مرگ و مير ناشي از آلودگي هوا است. اين واقعه موجب شده تا اينك بحثهاي متعددي در رابطه با حذف خودروهاي ديزلي از شهرها در سراسر جهان به جريان افتد.
**پنجمين سالگرد فاجعه اتمي فوكوشيما
در ماه مارس شهر فوكوشيما در كانون توجه قرار گرفت؛ پنج سال پيش در رآكتورهاي 1، 2 و 3 نيروگاه هستهاي اين شهر، سوخت هستهاي ذوب شد و رآكتور 4 آن نيز آتش گرفت. نيروگاه فوكوشيما هنوز تحت كنترل كامل درنيامده و نشت مواد راديواكتيو ادامه دارد. به گفته دولت ژاپن فاجعه اتمي فوكوشيما تا بدينجا 175 ميليارد دلار خسارت برجاي گذاشته است.
**مرگ مرجانها
ديواره بزرگ مرجاني در شرق استراليا بزرگترين مجموعه صخرههاي مرجاني در دنيا به شمار ميرود و به عنوان ميراث جهاني زيستمحيطي يونسكو به ثبت رسيده است. افزايش دماي آب اقيانوسها در سالهاي اخير موجب مرگ مرجانها و تغيير رنگ آنان به سفيد شده است. ديواره بزرگ مرجاني 2 هزار كيلومتر طول دارد و 400 نوع مختلف مرجان، 1500 نوع ماهي بيش از 4 هزار گونه از نرمتنان در آن جا خانه دارند.
**كشمكشهاي جدي بر سر گلايفوزيت در اروپا
گلايفوزيت (گليفسات) پرفروشترين سم علفكش در جهان است. طبق اعلان آژانس جهاني تحقيقات سرطان اين محصول سرطانزاست و در محصولات كشاورزي ميتوان ردپاي آن را يافت. اعلام موضوع به بحثها و كشمكشهاي متعددي در رابطه با مصرف اين سم علفكش دامن زده است. كميسيون اروپا تا پايان سال 2017 استفاده از گلايفوزيت را مجاز دانسته است. قرار است تا آن زمان پژوهشهاي بيشتري روي اين محصول شيميايي صورت بگيرد.
**دور دنيا با انرژي خورشيدي
هواپيماي خورشيدي 'ايمپالس 2' ساخته دانشمندان سوئيسي توانست در سال 2016 دور دنيا پرواز كند. صفحههاي خورشيدي نصب شده روي بالهاي دراز اين هواپيما سوخت مورد نياز براي ملخ و باتري تعبيه شده در بدنه را تأمين كردند. به اين ترتيب خلبانها اين امكان را داشتند كه در شب نيز به پرواز خود ادامه دهند.
**آب و هواي طغيانگر
سال 2016 در بسياري از نقاط كره زمين شاهد آبوهواي طغيانگر در فصول مختلف بوديم؛ موجي از هواي داغ و سوزان، آتشگرفتن جنگلها و بروز سيلاب. هر چند گرمايش زمين در سالهاي اخير موجي از تغييرات آبوهوايي را به همراه داشته است، اما با اين حال هنوز نميتوان با قطعيت آن را عامل تكتك رخدادهاي آبوهوايي ياد شده دانست.
**شش ميليون قرباني
90 درصد از مردم جهان با آلودگي شديد هوا دست و پنجه نرم ميكنند. طبق پژوهش سازمان جهاني بهداشت سالانه نزديك به شش ميليون نفر در اثر پيامدهاي آلودگي هوا جان خود را از دست ميدهند. اين معضل بيش از همه در شهرهاي بزرگ قرباني ميگيرد. تردد وسايل نقليه، سوزاندن چوب و ذغالسنگ سه عامل مهم ايجاد آلودگي هوا در جهان به شمار ميروند.
**اقدام آمريكا و چين براي هموارسازي راه
چين و آمريكا در ماه سپتامبر بر پيمان جهاني تغييرات آبوهوايي موسوم به 'توافقنامه اقليمي پاريس' مهر تأييد زدند. اين توافقنامه اينك از سوي 118 كشور تصويب شده و از روز 4 نوامبر رسما به اجرا گذاشته شد. طبق توافقنامه تاريخي پاريس جامعه بينالمللي موظف است تا با در پيش گرفتن اقدامات پيشگيرانه ميانگين گرمايش زمين را تا 'زير دو درجه سانتيگراد' نسبت به شروع انقلاب صنعتي نگاه دارند.
**دشمن شماره يك محيط زيست
هواپيما يكي از مهمترين عوامل آلودهكننده محيط زيست است. افزايش رونق سفرهاي هوايي به معناي افزايش توليد گازهاي گلخانهاي است. در ماه اكتبر 191 كشور در كيگالي، پايتخت رواندا بر سر كاهش توليد گازهاي گلخانهاي به توافق رسيدند و متعهد شدند تا سال 2021 با اجراي پروژههاي مختلف سهم كوچكي در راستاي تحقق اين هدف ايفا كنند. با اين حال اقدامات پيشبينيشده براي جلوگيري از تغييرات اقليمي همچنان ناكافي هستند.
**خورشيد به جاي ذغالسنگ
45 كشور جهان در كنفرانس اقليمي مراكش متعهد به چشمپوشي از ذغالسنگ و استفاده از انرژيهاي تجديدپذير شدند. مراكش نخستين نيروگاه عظيم خورشيدي خود را (تصوير) به راه انداخته است. اين نيروگاه بزرگترين نيروگاه خورشيدي جهان به شمار ميرود كه در شهر ورزازات ساخته شده است.
علمي **1311**
دريافت كننده:محمدعلي صنايعي**انتشار: زهره محتشمي پور
تهران- ايرنا- ركورد گرمترين سال، رسوايي شركتهاي خودروسازي و مرگ تدريجي صخرههاي بزرگ مرجاني استراليا از جمله خبرهاي ناگوار زيستمحيطي در سال ميلادي 2016 بودند.