به گزارش ایرنا، از شش سال پیش كه گروه كشورهای ضدسوری به پیشگامی دولت باراك اوباما بحران سوریه را با هدف براندازی حكومت این كشور، صدها میلیارد دلار بودجه نفتی چند كشور عربی و جنگ افزارهای غربی كلید زدند، طرح های مختلفی با حمایت سازمان ملل یا گروههای مختلف برای توقف درگیری ها مطرح شد كه هیچ كدام به فرجام نرسید.
شكست كوفی عنان نماینده وقت دبیركل سازمان ملل در امور سوریه با وجود شخصیت مورد احترام جامعه جهانی به دلیل سابقه دبیركلی این سازمان و همچنین اخضر ابراهیمی سبب شد آنان از این مسئولیت كناره گیری كنند.
استفان دی میستورا جانشین وی نیز با وجود برگزاری چند بار مذاكرات صلح سوریه و نشست های بین المللی یك تجربه شكست خورده دارد، زیرا نتوانست گامی موثر برای برقراری آرامش در این كشور بردارد.
اما ایران و روسیه كه از روزهای نخست مداخله خارجی برای بحرانی كردن اوضاع سوریه، سیاست اتكا به داخل برای حل مشكلات این كشور را پیگیری می كردند، این راهبرد را در كوران حوادث نیز ادامه داده و نسبت به گسترش خطر تروریسم بارها هشدار دادند.
مبارزه فراگیر با تروریسم، لزوم پایان درگیری ها و توقف حمایت از تروریست ها، تعیین سرنوشت سوریه به عنوان حق انحصاری سوری ها با برگزاری همه پرسی پس از سركوب تروریسم از محورهای اصلی دیپلماسی ضدبحران مسكو و تهران بود كه همچنان بر ادامه آن تاكید دارند.
پس از اینكه گروه كشورهای غربی-عربی ضدسوری حاضر نشدند، حمایت های خود را از تروریست ها قطع كنند و به روند آتش بس بپیوندند، ایران و روسیه فعالیت های خود را افزایش دادند و با موفقیت در جذب همكاری تركیه، توانستند در نشست 30 آذرماه مسكو، راهبرد حل بحران سوریه را نهایی و تدوین كنند.
محمدجواد ظریف، سرگئی لاوروف و مولود چاووش اوغلو وزیران خارجه ایران، روسیه و تركیه در پایان هشت ساعت مذاكرات فشرده دو جانبه و سه جانبه، بیانیه تعیین كننده نقشه راه حل بحران سوریه از جمله برقراری آتش بس در این كشور را امضا كردند.
بیانیه وزیران خارجه سه كشور در برگیرنده تداوم مبارزه با داعش و جبهه النصره، فراخوان جامعه جهانی برای همكاری علیه تروریسم، حفظ تمامیت ارضی و یكپارچگی سوریه، رد راهكار نظامی برای حل بحران كنونی، اجرای قطعنامه 2254 سازمان ملل، كمك رسانی فراگیر به سوری ها و لزوم برقراری نظام خروج آزادانه مردم از مناطق درگیری و تحت سلطه تروریست ها و همچنین پشتیبانی از برگزاری مذاكرات سوری-سوری در قزاقستان است.
پس از موفقیت در آزادی كامل شهر حلب از اشغال چهارساله تروریست ها، برقراری آتش بس در سوریه نیز از نخستین ثانیه روز جمعه (10 دی ماه) با اعلام رسمی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در چارچوب بیانیه مسكو آغاز شد.
دستاورد دیپلماسی ایران و روسیه منجر به برقراری آتش بس در سوریه نیز مانند برجام هسته ای برای اخذ تائید جهانی روی میز شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت كه در نشست روز یكشنبه این شورا تصویب و به عنوان سند در سازمان ملل ثبت شد و بدین ترتیب برجام سوریه اعتبار جهانی یافت.
در این چارچوب، مسكو و تهران توانستند با پایداری بر ادامه راهبرد ابتكاری خود برای حل بحران سوریه حتی آمریكا به عنوان سرگروه كشورهای ضدسوری را وادار به تائید آن كنند.
اكنون با اجرای این توافق، آتش جنگ و درگیری خانه به خانه در مناطق مختلف سوریه تقریبا پایان یافته است و همزمان سركوب گروههای تروریستی مانند جبهه النصره و داعش ادامه دارد، بنا بر این پس از برجام هسته ای، برجام سوریه مهم ترین دستاورد بین المللی بود كه ایران و روسیه با همكاری تركیه آن را به سوری ها و جامعه جهانی هدیه كردند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز در این باره اعلام كرد: همگرایی های تهران، مسكو و آنكارا عامل توافق های برقراری آتش بس در سوریه شد.
وی روز پنجشنبه همزمان با امضای اسناد برقراری آتش بس بین نمایندگان دولت سوریه و گروههای مسلح در نشست مشترك با سرگئی لاوروف و سرگئی شایگو وزیران امور خارجه و دفاع روسیه، گفت: امضای این اسناد نتیجه تلاش ها و همكاری های روسیه، ایران و تركیه است.
اروپام 1516 ** انتشار دهنده: هادی مولوی نیا
برجام سوریه با همراهی تهران و مسكو پس از برجام هسته ای/ كارنامه دیپلماسی ایران
۱۴ دی ۱۳۹۵، ۹:۴۹
کد خبر:
82372229
مسكو - ایرنا - سیاست خارجی دولت یازدهم افزون بر رسیدن به برجام هسته ای دربرگیرنده تثبیت جهانی حقوق اتمی ایران، تائید آن در شورای امنیت سازمان ملل و ابطال همه قطعنامه های تحریمی، برجام سوریه را نیز به عنوان تلاش جمعی با روسیه و تركیه در این شورا تصویب كرد.