۱۵ دی ۱۳۹۵، ۱۴:۳۸
کد خبر: 82374309
T T
۰ نفر
فضاي مجازي ابزاري در دست كردستاني ها براي توسعه

سنندج- ايرنا- فرصت و تهديد، واژه هاي بكار رفته براي فضاي مجازي توسط صاحب نظران است كه مي توان از 2 ويژگي آن براي جوامع انساني استفاده كرد و كردستاني ها امروز در قالب طرح تكاپو به دنبال استفاده از اين فضا به عنوان فرصت و ابزاري براي توسعه هستند.

به گزارش ايرنا بررسي راهبردهاي استفاده از فضاي مجازي در شوراي فرهنگ عمومي، تشكيل اتاق فكر فضاي مجازي، قرار گرفتن كردستان به عنوان الگوي كشوري طرح تكاپو در حوزه ICT و وجود بيش از هشت هزار دانش آموخته تحصيلات تكميلي رشته هاي IT در اين استان از جمله ظرفيت ها براي تبديل فضاي مجازي به عنوان فرصت توسعه پايدار در كردستان است.
اين پتانسيل ها موجب شد تا برخي جوانان كردستان فناوري هاي نوين ارتباطي را به عنوان فرصتي براي رشد در حوزه هاي اقتصادي و درآمدزايي تبديل كنند كه طراحي بازي الكترونيكي شوفر با فروش در 77 كشور جهان نمونه اي از اين فرصت سازي است.
شوراي فرهنگ عمومي كردستان جلسه هاي 84 و 85 خود را براي بررسي راهبردهاي استفاده از فضاي مجازي تخصيص داد و بسياري از صاحبنظران حاضر در اين جلسه فضاي مجازي و فناوري هاي نوين ارتباطي را ابزاري براي فرصت سازي در كردستان، توليد محتواي بومي و اسلامي براي موفقيت در پيشرد اهداف نظام در حوزه فضاي مجازي عنوان كرده اند.
استاندار كردستان در اين ارتباط معتقد است توليد محتواي فرهنگي مهمترين ابزار براي جلوگيري از تهديدها و آسيب ها در فضاي مجازي بوده و امروزه اين فضاي به عنوان فرصت و ابزار فرهنگي در دست ما و دشمنان قرار گرفته است كه مي توان با توليد محتواي فرهنگي علاوه بر مقابله با آسيب ها، به سمت رشد فرهنگي جامعه نيز قدم برداشت.
عبدالمحمد زاهدي افزود: فضاي مجازي داراي فرصت ها و تهديدهاي خاصي در تعامل هاي فرهنگي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي دارد كه تنها راهكار مقابله با آسيب هاي آن توليد محتوا و بردن آن به سمت درآمدزايي است.
وي با اشاره به اينكه فضاي مجازي تقاضا و عرضه محور است و اگر توليدي از سوي فرهنگ نباشد مغلوب شدن در آن آسان است گفت: وجود هشت هزار دانش آموخته كردستاني در رشته هاي مرتبط با فناوري ارتباطات و اطلاعات فرصتي براي تبديل تهديدها به فرصت هاي شغلي در اين استان است.
ايجاد زيرساخت هاي ارتباطي حوزه ICT از مهمترين راهكارهاي تحقق طرح تكاپو در كردستان است كه هم اكنون با تلاش هاي دولت نفوذ اينترنت استان را با 15.83 درصد افزايش از 16.37 درصد در سال 92 به 32.2 درصد در سال جاري برسانند.
مرتضي براري معاون حقوقي، امور دولت و مجلس وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ششم آذر سال همزمان با سفر وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به كردستان گفته بود، در دولت تدبير و اميد بيش از 3 هزار ميليارد ريال توسط بخش خصوصي و دولتي در حوزه زيرساخت‌هاي ارتباطي در كردستان سرمايه گذاري شده است و تا پايان سال جاري نيز يك هزار و 800 ميليارد ريال ديگر سرمايه گذاري در اين بخش صورت مي‌گيرد.
اين خدمات باعث شد در سه سال گذشته اين استان در سطح دسترسي به شاخص توسعه اينترنت و فناوري و اطلاعات 2 رتبه و در شاخص هاي دسترسي نيز هفت رتبه افزايش داشته باشد.
دولت در نظر دارد با اجراي طرح هاي مختلف از جمله ايجاد چتر اينترنت پرسرعت بي سيم (WIFI) و ديتاسنتر استاني و افزايش ميزان بهره مندي روستاها تا مرز 85 درصد را تا پايان سال جاري به تامين زيرساخت هاي تحقق اهداف توسعه فناوري هاي نوين در اين استان را انجام دهد.
به گفته مديركل ارتباطات و فناوري اطلاعات استان، هم اكنون 494 هزار و 303 كاربر در قالب 220 هزار خانواده در استان به اينترنت وصل هستند.
فردين سعيدي افزايش سطح استفاده از اينترنت در كردستان را نشان دهنده گرايش مردم براي استفاده از فضاي مجازي عنوان كرد و افزود: اين فرهنگ به عنوان فرصتي براي توسعه كردستان شناخته شده و به همين دليل كردستان به عنوان الگوي كشوري در طرح تكاپو در زمينه IT و ICT انتخاب شده است.
به گفته سعيدي، هم اكنون دولت به سمت هدايت كردستان به اقتصاد الكترونيكي بوده تا 2 درصد از چشم انداز ايران براي جذب در آمد 100 هزار ميليارد تومان تجارت ICT (فناوري اطلاعات و ارتباطات) در سال 2020 ميلادي (1400 – 1399 شمسي) را ايفا كند.
وي با اشاره به اينكه هم اكنون 35 درصد از سهم كردستان تحقق يافته است افزود: هم اكنون با حمايت هاي دولت 16 شركت فعال و معتبر كشور در حوزه IT و ICT با نهادهاي كردستان تفاهم نامه همكاري انعقاد كرده اند.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي كردستان نيز در اين ارتباط معتقد است فضاي مجازي هم اكنون در كشور شرايط خاصي را با عنوان گذر طي مي‌كند و همه ما معتقديم كه اين فضا داراي فرصت و تهديد است.
حجت الاسلام رحيم جعفري افزود: هم اكنون نشست هاي مختلفي با متوليان اين حوزه به منظور ارائه راهكارهاي مقابله با تهديدات فضاي مجازي در استان برگزار مي شود و در اين راستا 12 پيشنهاد و راهكار ارائه شده است كه اميدواريم بستر عملياتي شدن آن فراهم شود.
به گفته وي، تشكيل اتاق فكر فضاي مجازي از جمله پيشنهادات ارائه شده از سوي دستگاه‌هاي متولي اين حوزه بوده كه تشكيل رصد فضاي مجازي در استان در كنار اتاق فكر از ضرورت‌هايي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
حجت الاسلام جعفري گفت: در قالب اين اتاق فكر مي‌توانيم تمام مباحث از جمله آسيب‌شناسي، ارائه راهكار، آموزش، اطلاع‌رساني و غيره را در حوزه فضاي مجازي انجام دهيم.
تكميل شبكه‌‌ ملي اطلاعات و رسيدن به الزامات مصوب اين شبكه از ديگر محورهاي تحقق چشم انداز ايران براي رسيدن به تجارت اقتصادي در حوزه فناوري هاي نوين ارتباطي است كه به گفته مديرعامل شركت مخابرات كردستان، تفكيك ترافيك پهناي باند داخلي از بين‌المللي اينترنت از مهمترين دغدغه‌هايي است كه هم اكنون در كشور مورد توجه قرار گرفته است.
آزاد حكمت افزود: كميسيون تنظيم مقررات و ارتباطات، اپراتورهاي ارائه‌دهنده‌ي اينترنت را موظف به تفكيك تعرفه و ترافيك پهناي باند داخلي و بين‌المللي اينترنت كرده تا هم از آسيب هاي فضاي مجازي در جامعه جلوگيري شود و مسئولان در اتخاذ مديريت‌ يكپارچه در حوزه توليد محتوا اين فضا به موفقيت هاي بيشتري دست يابند.
به گفته وي بايد از بستر فضاي مجازي براي تقويت ارزش‌هاي ديني و فرهنگي استفاده شود و به دليل سرعت و گستردگي گردش اطلاعات در در فضاي مجازي سازمان‌ها، ادارات و دستگاه‌هاي مختلف به ويژه متوليان حوزه فرهنگ بايد به صورت ويژه در زمينه توليد محتواهايي مطابق با فرهنگ و ارزش‌هاي ديني ورود پيدا كنند.
مدير برنامه‎ريزي فرهنگي دانشگاه كردستان نيز در ارتباط با آسيب هاي فضاي مجازي معتقد است، آسيب‌هاي فضاي مجازي از جنس پنهان بوده كه شكاف بين نسل ها، قوم گرايي آنلاين و كاهش گرايش مردم به سبك زندگي بومي و ديني از آسيب هاي فضاي مجازي است.
به گفته امير قادرزاده افزود: اين آسيب ها تضعيف حاكميت ملي، انفعال و انزواي اجتماعي افراد در فضاي حقيقي، ايجاد شكاف بين مردم و دولت را دنبال مي كند.
مدير برنامه ريزي فرهنگي دانشگاه كردستان افزود: نظام سرمايه‌داري با جهاني‌سازي فرهنگي دنبال نوعي همسان‌سازي و كم‌رنگ كردن تفاوت‌ها و فرهنگ‌هاي بومي به منظور جذب مخاطبين بيشتر براي مصرف كالاهايي مدنظر خودشان است.
به گفته قادرزاده براي جلوگيري از يكسان سازي فرهنگي بايد در دنياي واقعي مجراهاي براي جوانان فراهم شود كه بتوانند توانايي هاي خود راعرضه كنند و برخي از توانايي خود را در فضاي مجازي براي توليد محتوا بكارگيري كنند.
استان كردستان با وسعتي معادل 28 هزار و 817 كيلومتر مربع در غرب كشور واقع شده است و 227 كيلومتر با كشور عراق مرز دارد.
اين استان در مجموع يك ميليون و 493 هزار و 645 نفر جمعيت دارد كه در 29 شهر و هزار و 703 روستا ساكن هستند.
3034/1904
** گزارش: حسن حسين زاده/**انتشار دهنده: مسعود احمدي