۱۹ دی ۱۳۹۵، ۱۲:۵۵
کد خبر: 82378719
T T
۰ نفر
كم بارشي در استان فارس ارتباطي به تاسيسات عسلويه ندارد

شيراز - ايرنا - پدر علم هيدروژئولوژي ايران وعضو هيات علمي دانشگاه شيراز شايعات ارتباط كم بارشي دراستان فارس با توليد گازهاي گلخانه اي در عسلويه را بي اساس خواند و گفت: 75 درصد از ابرهاي باران زاي فارس از غرب و از جبهه مديترانه مي آيد .

پروفسورعزت الله رئيسي اردكاني يكشنبه حاشيه همايش هم انديشي بحران آب درگفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: 20 درصد ابرهاي باران زا از عربستان و آفريقا مي آيد ، اين ابرها از منطقه خوزستان عبورمي كنند و درفارس مي بارند و فقط پنج درصد از ابرهاي باران زاي فارس از اقيانوس هند و از مسير عسلويه مي گذرد .
استاد دانشگاه شيراز با بيان اينكه مشكل خشكسالي و بحران كم بارشي دراستان فارس داراي سابقه است گفت : بيشتر مشكلات ما از جبهه مديترانه نشات مي گيرد، اين ربطي به عسلويه ندارد، پيام هايي كه در فضاي مجازي در اين زمينه منتشر شده بي اساس است.
رئيسي اردكاني گفت:‌در حال تحقيقات علمي براي مشخص كردن كامل منشاء بارندگي هاي استان فارس هستيم در اين زمينه طرح هاي پژوهشي در مقطع دكتري در حال انجام است .
دكتراي مهندسي آبشناسي دانشكده مهندسي دانشگاه ايالتي كلرادو آمريكا در ادامه گفت : جبهه هوايي كه از عسلويه مي گذرد تاثيري در بارندگي براي فارس ندارد، اين جبهه ممكن است قدري شرق فارس را تحت تاثير قرار دهد اما اثر آن قدر زياد نيست كه قابل اعتنا باشد .
وي همچنين با بيان اينكه گفته مي شود فارس 20 بارندگي را از دست داده است گفت : اين نيز ادعايي بي اساس است، بارندگي فارس متاثر از مديترانه است و ارتباطي با جنوب و جنوب شرق كشور ندارد .
رئيسي گفت: در دهه 40 خشكسالي 9 ساله دراستان فارس اتفاق افتاد و دامنه آن بسيار شديد تر از خشكسالي در دوره فعلي بود، هر چند كم بارشي ها نگران كننده است اما بايد تبعات و دامنه آن را علمي و كارشناسي بررسي و از برخورد احساسي با آن پرهيز كرد .
عضو هيات علمي دانشگاه شيراز گفت : در آن سالها متوسط بارندگي دراستان فارس 244 ميليمتر بود كه دقيقا برابر با بارندگي سالهاي 86 تا 95 بوده است، استان فارس سابقه خشكسالي 13 ساله هم دارد ، پديده هاي استثنايي خشكسالي در سال هاي قبل در اين استان تكرار شده است .
وي با بيان اينكه اضافه برداشت ها از منابع زير زميني بر اقليم فارس اثر گذاشته است ادامه داد : آنقدر كه اضافه برداشت از منابع آب دراستان فارس آسيب رسانده ، ساير پديده ها بر خشكسالي تاثير گذار نيست، اضافه برداشت از چاه هاي مجاز و غير مجاز بزرگترين معضل در استان فارس است. اضافه برداشت ها در استان فارس از سال 50 شروع شده و همچنان ادامه دارد .
اين پژوهشگر دانشگاه اضافه كرد : اجراي طرح تعادل بخشي و پر كردن چاه هاي غير مجاز اقدامي خوب و مناسب است اما با كاهش بارندگي بايد به همان ميزان از كاشت محصولات كشاورزي كم شود ، بايد راهكارهاي اين موضوع تدوين شود، نصب كنتورهاي هوشمند پيگيري شود و براي همه چاه ها گذاشته شود، قانون در اين زمينه بايد با قاطعيت بيشتر برخورد كند .
رئيسي جريمه نقدي را راهكاري مناسب براي بازدارندگي تخلف ندانست و افزود: از جمله راهكارهايي كه اجرا مي شود جريمه نقدي است ، جريمه نقدي براي كشاورز بازدارنده نيست ، كشاورزان متخلف بايد جريمه سهميه آب بشوند، جريمه سهميه آب و كمتر برداشت كردن و كمتر كاشتن تنها راهكاري است كه مي تواند جلواضافه برداشت ها را بگيرد ، اين موضوع نيازمند حمايت قانوني است .
وي همچنين انتشارپيام هايي در فضاي مجازي با موضوع تاثير هارپ و امواج الكترومغناطيس برابرها وكم بارشي را بي اساس خواند و گفت : شرايط بارندگي در فارس اكنون مشابه سالهاي 38 تا 46 است ، آن زمان هارپ و امواج الكترومغناطيس نبوده است ،استان فارس در آن سالها كمترين بارندگي معادل 80 ميليمتر داشته است ، اين شرايط درسالهاي قبل تكرار شده و بدترين دوره بوده است،در آن سالها هيچ مرتعي براي چراي دام ها باقي نماند ، تحليل در باره خشكسالي فارس بايد متكي بر داده و علم و به دور از احساس و شايعه باشد .
مصاحبه از : نيكنام خشنودي ** انتشار دهنده:‌غلامرضا مالك زاده
6113 /1876
۰ نفر