۲۴ دی ۱۳۹۵، ۱۲:۳۴
کد خبر: 82385049
T T
۰ نفر
قاتل خاموش در كمین افراد سهل انگار/ فوت 6 نفر براثر گازگرفتگی در خراسان شمالی

بجنورد- ایرنا- همه ساله در فصول سرد شاهد تلخ ترین حوادث نظیر گازگرفتگی در خراسان شمالی هستیم كه به همین علت در 9 ماه امسال 6 نفر بر اثر استنشاق گاز در این استان 940 هزار نفری جان خود را از دست دادند.

به گزارش ایرنا، نصب غیراصولی و انسداد دودكش بخاری ها، نشت گاز دی اكسید كربن و استفاده نادرست از وسایل گرمازا در منازل از مهم ترین عوامل در گازگرفتگی افراد عنوان می شود.
متاسفانه ضعف فرهنگ ایمنی بزرگترین مانع در كاهش آمار مرگ و میر ناشی از مسمومیت و گازگرفتگی با گاز كشنده منوكسید كربن است كه همه ساله قربانی می گیرد.
كارشناسان توصیه می كنند كه مردم از به كار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودكش یا دارای نقص در دودكش خودداری كنند و در مورد آبگرمكن های دیواری هم تاكید می شود كه اگر به مدت طولانی روشن باشند می تواند خطرناك باشد بنابراین به كارگیری این نوع آبگرمكن در فضاهای بسته یا مكان های فاقد جریان هوا مجاز نیست.
مدیرعامل شركت گاز خراسان شمالی با اشاره به صدمات جانی ناشی از حوادث در سال جاری گفت: در این مدت تعداد مصدومان ناشی از آتش سوزی و انفجار 11 مورد، تعداد حوادث آتش سوزی و انفجار 27 مورد، تعداد حوادث ناشی از گاززدگی(منوكسید كرین) سه مورد و تعداد كل فوتی ها 6 نفر بوده است.
حسن رضا میر بلوكی در گفت و گو با ایرنا افزود: از مجموع این حادثه ها 18 مورد در شهرها و 12 مورد در روستاهای این استان به وقوع پیوسته است.
وی گفت: از منابع تولید كننده گاز منوكسید كربن می توان به وسایل گرم كننده مانند اجاق ها، شومینه ها، انواع بخاری، آبگرمكن، دوده های خارج شده از اگزوز اتومبیل، دود سیگار، زغال كبابی، فرهای آشپزخانه و سایر وسایل مصرف كننده سوخت آلی كه با سوختن ناقص این گاز را تولید می كنند اشاره كرد.
میر بلوكی استفاده از پرده های ضخیم و بلند، استفاده از بخاری ها با بازده بالا، استاندارد، دارنده برچسب انرژی با رده های بالا، نصب پنجره های دوجداره با قاب استاندارد و تنظیم و سرویس سیستم های گرمایشی به خصوص مشعل موتورخانه ها كه به صورت دوره ای منجر به كاهش 15 تا 20 درصدی گاز طبیعی شده را از جمله روش های صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی عنوان كرد.
مدیر عامل شركت گاز خراسان شمالی با بیان اینكه باید درز همه پنجره ها را با درزگیر پوشاند گفت: البته باید توجه داشته باشید در صورتیكه از بخاری گازی استفاده می كنید و یا پكیچ شما از هوای داخل منزل استفاده می نمایید و دودكش دوجداره ندارد باید حتما قسمتی از درزها را برای تامین هوای تازه باز بگذارید.
میر بلوكی با اشاره به دیگر روش های صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی افزود: سعی كنید از شومینه استفاده نكنید.
مدیركل پزشكی قانونی خراسان شمالی بر رعایت نكات ایمنی در نصب و به كارگیری وسایل گرمایشی تاكید كرد.
دكتر بابك سلحشور در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: گازگرفتگی در 9 ماه سال جاری 6 نفر را به كام مرگ كشانده است.
وی گفت: سال گذشته در این استان هفت نفر بر اثر گاز گرفتگی جان خود را از دست داده بودند كه از این تعداد 2 نفر زن و 5 نفر مرد بودند.
سلحشور با بیان اینكه در فصول سرد و ماه هایی از سال كه از وسایل گرمازا استفاده می شود، آمار گازگرفتگی افزایش می یابد گفت: شهروندان باید آگاه باشند كه منواكسید كربن گازی بدون بو و بی رنگ است و عمده ترین منبع تولید این گاز هم سوختن ناقص نفت و گاز است كه در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی به خصوص در محیط های سرپوشیده و كمبود اكسیژن تولید می شود.
مدیركل پزشكی قانونی خراسان شمالی در مورد استفاده از آبگرمكن یا بخاری های مستعمل و دارای نقص فنی و بدون دودكش یا دارای دودكش بدون عملكرد مناسب هشدار می دهد و گفت: بیشترین موارد ابتلا به مسمومیت با مونواكسیدكربن را این موارد تشكیل می دهند.
وی گفت: از آن جایی كه تمایل این گاز برای تركیب با هموگلوبین خون 250 برابر بیش از اكسیژن است، لذا با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق به سرعت باعث ایجاد مسمومیت در افراد خواهد شد و اكسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال می كند كه به علت بی رنگ و بو بودن این گاز ممكن است وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علایم مسمومیت شدید مورد توجه واقع نشود.
سلحشور گفت: علایم مسمومیت حاد با این گاز شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ و احتمالا درد شكمی و سپس ایجاد حالت بیهوشی، تشنج و اغماست و در بیماران قلبی ممكن است تشدید بیماری یك علامت هشدار دهنده باشد.
وی افزود: سفتی عضلات، افزایش تعداد تنفس، كاهش فشار خون و گاه تنگی مردمك ها از سایر علایم مسمومیت با این قاتل خاموش است.
وی گفت: باید توجه داشت كه حتی اگر فردی در اثر مسمومیت با این گاز جان خود را از دست ندهد، ممكن است دچار نواقص عصبی و روانی پیشرفته نظیر فلج عضوی یا اختلال قوای مغزی شود.
وی در مورد راه های پیشگیری از مسمومیت با این گاز افزود: مردم باید از بخاری های مستعمل و فرسوده بدون دودكش یا دارای دودكش نامناسب و غیر استاندارد استفاده نكنند، هرگز در فضای بسته و محدود كه تهویه كافی و مناسب ندارد، آتش روشن نكنند و همچنین تمام دودكش ها باید كلاهك مناسب داشته باشد.
وی گفت: از طرف دیگر، در صورت نبود تهویه مناسب از نصب آبگرمكن در حمام و روشن كردن شعله های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگه داشتن محیط منزل خودداری شود و رانندگان وسایل نقلیه سنگین هم از روشن كردن پیك نیك در وسیله نقلیه خود خودداری كنند.
این پزشك متخصص درباره شیوه امدادرسانی به مصدومان این حوادث نیز افزود: در صورت مواجهه با مصدومان حوادث مسمومیت با گاز مونواكسید كربن باید سریع آن ها را از محیط خارج كنید و پس از خارج ساختن مصدوم از محیط آلوده با اورژانس تماس بگیرید و علائم حیاتی مصدومان را كنترل و از باز بودن راه های هوایی آن ها اطمینان حاصل كنید.
اما، كارشناسان ایمنی هم توصیه هایی در این مورد دارند، ازجمله این كه هر وسیله گازسوز باید دارای یك دودكش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد، دودكش و اتصالات آن از جنس مقاوم و بدون هیچ منفذ نشستی در سرتاسر آن باشد و انتهای دودكش ها باید دست كم یك متر از سطح بام و دیوار جانبی آن فاصله داشته باشد، هم چنین قطر لوله دودكش باید مساوی یا بزرگتر از قطر لوله خروجی دستگاه گازسوز باشد.
كارشناسان توصیه می كنند كه مردم از به كار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودكش یا دارای نقص در دودكش خودداری كنند و در مورد آبگرمكن های دیواری هم تاكید می شود كه اگر به مدت طولانی روشن باشند، می تواند خطرناك باشد، بنابراین به كارگیری این نوع آبگرمكن در فضاهای بسته یا مكان های فاقد جریان هوا مجاز نیست.
براساس آمار اعلام شده، 72 درصد از جمعیت خراسان شمالی از مزایای گاز شهری برخوردارند.
خراسان شمالی 940 هزار نفر جمعیت دارد.
7186/ 6042 گزارش از: فاطمه مقدسی باجگیران** انتشاردهنده: سید حسین قدسی