محمدرضا فلاحتي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بر اساس سنگ نگاره هاي موجود پيشينه هنر سنگ تراشي در يزد به هزاره دوم پيش از ميلاد مي رسد.
وي ادامه داد: سنگ نگاره هاي كوه ارنان مهريز با نقوش انساني و حيواني، قديمي ترين سند تاريخي يزد را در خود نگهداري مي كند كه بر تخته سنگي از آن، نقش ها و نگاره هايي مربوط به بيش از سه هزار سال پيش كشف شده اند. همچنين از طريق اين سنگ نوشته ها درباره شيوه زندگي و تاريخ ديرينه مردم مي توان تحقيق كرد و پي برد كه در دوره هاي بسيار قديم، يزد مركز سكونت و استقرار تمدن بوده است.
سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مهريز خاطر نشان كرد: صنعت سنگ تراشي از ديرباز بوده و هست و انواع و اقسام آن در طول تاريخ به خوبي مشاهده مي شود.
فلاحتي گفت: اين هنر بصورت مجسمه هاي قديمي، ستون هاي سنتي ، سنگ نوشته هاي قديمي، كتيبه ها و طراحي هاي باستاني و سنگ هاي تراشيده شده معماري هاي قديم و غيره و همچنين به شكل سنگ آسياب هاي آبي، اعم از آسياب هاي گندم يا روغن كشي ها وجود دارد.
اين مسئول گفت: هم اكنون سنگ تراشي محدود مي شود به سنگ هاي مازاري ها يا همان حناسائي ها و سنگ هاي ارده ريزي كه غالب اين سنگ ها را در قديم و جديد توسط هنرمندان سنگ تراش كه در مهريز هم به صورت آبا و اجدادي وجود داشته اند انجام مي شود.
فلاحتي افزود: براي توليد فرآورده هاي سنگي پس از استخراج سنگ از معدن با استفاده از اره هاي دو سر اقدام به برش آن به قطعات كوچك كرده و پس از حمل آن به كارگاه هاي سنگتراشي بر اساس نقشه آن را مي تراشند سپس توسط دستگاه تراش سنگ را به شكل اصلي و مورد نظر در ميآورند.
وي گفت: آخرين مرحله توليد سوهان كاري است كه پس از اين عمل محصول به صورت مطلوب در ميآيد و به منظور ايجاد نقوش مختلف در فرآورده هاي سنگي پس از سوهان كاري آن را در اختيار قلمزن قرار ميدهند و قلمزن تصوير مورد سفارش را با استفاده از قلم هاي آهني روي سنگ هاي سخت حكاكي ميكند.
شهرستان مهريز با 50 هزار نفر جمعيت كه در 30 كيلومتري يزد واقع شده است داراي 600 اثر تاريخي و فرهنگي و 30 نوع صنعت دستي است.
753/ 6197 خبرنگار:كاظم سبحان زاده**انتشار: محمدحسين فلاح تفتي
irnayazdd@
يزد - ايرنا - سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مهريز از ثبت رشته سنگ تراشي اين شهرستان در فهرست آثار ناملموس كشور خبر داد.