بهروز كمالوندی سرپرست هیات ایرانی در حاشیه سفر سه روزه به مسكو برای گفت وگو با مقام های شركت دولتی روس اتم پیمانكار ساخت دو واحد نیروگاه جدید بوشهر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، افزود: گرچه روس ها زمان تحریم هم رابطه خوبی با ایران داشتند، اما به هر حال بسیاری از كارها منوط به برطرف شدن تحریم ها شده بود.
وی شامگاه چهارشنبه در حاشیه مذاكرات با مقام های روس در چارچوب برنامه امضای اسناد همكاری های هسته ای، اظهار كرد: با رفع تحریم های ضدایرانی و شش قطعنامه شورای امنیت در چارچوب برجام، زمینه های همكاری با روسیه بیش از پیش فراهم شده است و می توان گفت، اكنون نه تنها مانعی در این مسیر نیست، بلكه به دلیل مزیت وجود روابط سیاسی بسیار خوب دو كشور، افق روشنی از همكاری های هسته ای وجود دارد.
سخنگو و معاون امور بین الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی همچنین در باره دلایل افزایش سهم داخلی در ساخت نیروگاههای جدید، گفت: با توجه به تجربه خوب روس ها در این عرصه ها، مشاركت در زمینه ساخت نیروگاههای هسته ای به نحوی كه ایران بتواند بخش هایی از كارها را خود انجام دهد، در اولویت ما قرار دارد كه در مذاكرات مسكو نیز این مساله را مطرح كردیم.
وی ادامه داد: در قرارداد ساخت نیروگاههای هسته ای جدید، سهم مشاركت ایران 10 درصد است و افزون بر آن توافق شده تا پیمانكاران ایرانی هر كار مربوط به پروژه ها را كه توان انجام آن را دارند، بر عهده گیرند.
كمالوندی تاكید كرد: با توجه به این توافق و همچنین مسئولیت اجرای عملیات ساختاری اولیه مانند عملیات ساختمانی نیروگاهها از سوی پیمانكاران داخلی، سهم شركت های ایرانی تا 25 درصد كل كارها را شامل می شود.
وی در باره افق همكاری های هسته ای ایران و روسیه نیز گفت كه روابط دو كشور در این صنعت به ویژه ساخت نیروگاههای اتمی توسعه می یابد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: روسیه در صنعت ساخت نیروگاه هسته ای یكی از پیشروترین های جهان است و بیشتر كشورهایی كه در حال ساخت نیروگاه اتمی هستند از جمله چین و هند، با روس ها مشاركت دارند.
وی افزود: به لحاظ تولید سوخت هسته ای هم 40 درصد غنی سازی جهان در روسیه انجام می شود و هدف راهبردی این كشور نیز افزایش آن به 60 درصد تا سال 2030 است.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه با اشاره به مذاكرات خود با آلكسی لیخاچف رئیس و نیكلای اسپاسكی معاون امور بین الملل شركت روس اتم كه با حضور مهدی سنایی سفیر ایران در مسكو برگزار شد، اظهار كرد: در نشست های جداگانه، موضوع های مربوط به همكاری های دو كشور در عرصه انرژی هسته ای و روند اجرای برجام بررسی شد.
كمالوندی خاطرنشان كرد: دو طرف ضمن بررسی همكاری های ایران و روسیه مرتبط با برجام و اقدام های انجام گرفته، زمان بندی كارهای مرتبط با نیروگاههای جدید هسته ای و برنامه سفر آینده رئیس روس اتم به ایران را بررسی كردند.
وی همچنین به برنامه ایجاد دو آبشار تولید ایزوتوپ پایدار در سایت هسته ای فردو با مشاركت روسیه به عنوان موضوع دیگر مذاكرات مسكو اشاره و اظهار كرد كه این ایزوتوپ ماده ای گرانبها و كم حجم است و تولید آن به فناوری پیشرفته نیاز دارد و با اجرای آن نیز ایران چهارمین كشور تولید كننده ایزوتوپ پایدار در جهان خواهد شد.
براساس برنامه اعلام شده در چارچوب مذاكرات سه روزه كمالوندی در مسكو برنامه امضای اسناد نیز با طرف روس پیش بینی شده است.
سفر معاون سازمان انرژی اتمی همزمان با نخستین سالگرد آغاز اجرای توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 (پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان) موسوم به «برجام» (برنامه جامع اقدام مشترك) صورت گرفت كه در برگیرنده ابعاد مختلف همكاری های دو كشور در این صنعت است.
تهران و مسكو افزون بر حوزه نیروگاهی هسته ای در زمینه های دیگر از جمله چارچوب اجرای برجام، تولید ایزوتوپ های پایدار در مركز فردو و صادرات آب سنگین تولید ایران به روسیه همكاری دارند.
روس اتم با سهم 40 درصدی در بازار غنی سازی اورانیوم و 17 درصد تولید سوخت هسته ای جهان، در برگیرنده 260 شركت به عنوان زیر مجموعه و همكار با 400 هزار كارشناس و كارمند در 40 كشور جهان است.
این شركت همچنین ارزش قراردادهای كنونی خود را 110 میلیار دلار اعلام كرده كه حدود 72 درصد آن مربوط به طرح های خارج از روسیه است.
برجام 23 تیر 1394 پس از 20 ماه مذاكرات فشرده و سخت كه از آن به عنوان «مذاكرات قرن» نام برده می شود، بین ایران و كشورهای 1+5 به امضا رسید.
اروپام*391 انتشار دهنده: هادی مولوی نیا
كمالوندی: برجام همه موانع همكاری های هسته ای ایران و روسیه را حذف كرد
۳۰ دی ۱۳۹۵، ۱۲:۰۵
کد خبر:
82393256
مسكو - ایرنا - سخنگو و معاون سازمان انرژی اتمی با اعلام اینكه شركت های ایرانی تا 25 درصد عملیات ساخت نیروگاههای هسته ای جدید را انجام خواهند داد، گفت: برجام تمامی موانع همكاری های هسته ای ایران و روسیه را حذف كرد.