۴ بهمن ۱۳۹۵، ۸:۰۷
کد خبر: 82397725
T T
۰ نفر
نیم نگاهی به وضعیت ایمنی ساختمانها در كلانشهر مشهد

مشهد- ایرنا- به گفته كارشناسان مالكان اكثر پروژه های بزرگ تجاری و مسكونی در كلانشهر مشهد نسبت به رعایت اصول و ضوابط ایمنی در ساخت و سازها بی تفاوت بوده و از لحاظ كردن اصول ایمنی در ساخت و سازها سرباز می زنند بطوری كه در ساخت 70 درصد ساختمانها در مشهد حتی اصول جزئی ایمنی رعایت نشده است.

به گزارش ایرنا، بر اساس بند 14 ماده 55 قانون شهرداریها اقدام لازم برای حفظ شهر از خطر سیل، آتش سوزی و همچنین رفع خطر از بناها برعهده شهرداری است.
كلانشهر مشهد با سه و نیم میلیون نفر جمعیت ثابت و 27 میلیون زائر و مسافر با توجه به وجود ساختمانهای بلندمرتبه و برجهای زیاد همواره در معرض اینگونه خطرات است بطوری كه چندی پیش مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد اعلام كرد80 درصد مكان‌های عمومی این شهر از قبیل بازارها، مدارس، ادارات و مساجد ناایمن هستند.

* 200 پروژه بزرگ تجاری مسكونی فاقد نظارتهای ایمنی
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد در خصوص وضعیت ایمنی ساختمانهای بلندمرتبه این شهر به خبرنگار ایرنا گفت: طی 2 سال اخیر افزون بر 200 پروژه تجاری، مسكونی به دلیل عدم مراجعه مالكان آنها به منظور نظارتهای ایمنی، برای پلمپ به دادگستری مشهد معرفی شده اند.
آتشپاد دوم حسن جعفری افزود: مالكان این پروژه ها به رغم ارسال ابلاغیه كتبی به آنها و پیگیری از طریق شهرداریهای مناطق مربوطه حاضر به مراجعه به سازمان آتش نشانی برای اخذ تاییدیه ایمنی نشده اند.
وی ادامه داد: تاكنون 50 درصد از این تعداد برای انجام بازدید و اخذ تاییدیه ایمنی اقدام كرده اما سازمان آتش نشانی مشهد هنوز پیگیر مراجعه بقیه آنها است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: سالیانه حداقل 18 هزار بازدید ایمنی توسط آتش نشانان از اماكن مختلف در این شهر صورت می گیرد كه اغلب این مكانها ناایمن هستند. اقدامات ایمنی باید از طریق دادگستری و سازمانهای مرتبط نیز پیگیری شود.
وی افزود: سالیانه بطور متوسط 11 هزار عملیات اعزام به حادثه و اطفای حریق در مشهد انجام می‌شود و بطور متوسط تعداد حریق و حادثه در مشهد سالیانه 20 درصد رشد دارد.

* مشكل امدادرسانی در بافتهای فرسوده و بافت پیرامونی حرم رضوی
55 درصد مراكز اقامتی كشور در مشهد قرار دارد و بیش از 95 درصد این مراكز در بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی بنا شده اند بنابراین بیشترین احساس خطر نیز در همین محدوده است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد در خصوص موقعیت مكانی مناطق مختلف مشهد برای امدادرسانی گفت: در اغلب مراكز اقامتی و ساختمانهای واقع در بافت پیرامونی حرم منور امام رضا(ع) و بافتهای فرسوده امكان امدادرسانی و ورود خودروهای سنگین آتش نشانی وجود ندارد.
وی افزود: با توجه به شمار بالای زائران مقیم در اطراف حرم مطهر رضوی نیاز به ارائه خدمت در این منطقه بیشتر از سایر نقاط سطح شهر مشهد است ولی به رغم این ضرورت، به دلیل بافت قدیمی و نامناسب امكان امدادرسانی در مواقع بحرانی و وقوع حریق و حادثه بسیار محدود است بطوری كه در اغلب مناطق اطراف حرم مطهر امكان ورود و بكارگیری خودروهای سنگین آتش نشانی وجود ندارد.
آتشپاد جعفری معابر كم عرض را از مهمترین مشكل بافت اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) ذكر و بیان كرد: همین معابر كم عرض نیز به توقفگاهی برای خودروها تبدیل شده اند كه هنگام امدادرسانی مشكل را دوچندان می كنند.
وی ادامه داد: گرچه آتش نشانی مشهد دارای بلندترین نردبان در كشور به ارتفاع 56 متر است اما در برخی از بافتهای فرسوده و در معابر باریك بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی امكان عملیات با نردبان وجود ندارد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: باید الزامی وجود داشته باشد كه مالكان ساختمانها سامانه ‌های اعلام حریق نصب كنند و تجهیزات زیربنایی را فراهم آورند.

* معرفی مالكان به دستگاه قضا
استاندار خراسان رضوی نیز پس از حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسكوی تهران در جریان بازدید از یكی از ایستگاههای آتش نشانی مشهد گفت: شهرداری و فرمانداری مشهد باید در بازرسیها و الزام بناها به ویژه ساختمانهای بلندمرتبه برای اخذ تاییدیه ایمنی سختگیر باشند.
علیرضا رشیدیان بر رعایت الزامات ایمنی در ساخت و سازها برای جلوگیری از وقوع حوادث ناگوار تاكید و بیان كرد: پس از حریق برج سلمان مشهد در تیر ماه گذشته به فرماندار تاكید شد در بازرسی از ساختمانهای شهر چنانچه مالك ساختمان نسبت به اخذ تاییدیه ایمنی و رعایت استانداردها و اصول ایمنی اقدام نكرد به دستگاه قضایی معرفی شود.
وی افزود: در ستاد استانی پدافند غیرعامل نیز بر رعایت احكام قانونی و اصول ایمنی در ساخت و سازها تاكید شده است.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: اگر الزامات ایمنی در ساخت و سازها رعایت نشود گواهی پایان كار صادر نخواهد شد چنانچه كه پس از حریق برج سلمان در مشهد نیز مشخص شد این برج به دلیل عدم رعایت و اجرای اصول ایمنی فاقد گواهی پایان كار بود.
وی گفت: پس از حادثه برج سلمان همكاریهای شهرداری و فرمانداری مشهد برای رعایت الزامات ایمنی در احداث ساختمانهای بلندمرتبه بیشتر شده و با توجه به جمعیت این كلانشهر و پراكنش جمعیتی باید الزامات ایمنی شهروندان مورد تاكید بیشتر قرار گیرد.

* ایمن سازی سازی برجها و ساخت و سازها گام نخست ارتقاء ایمنی
معاون خدمات و محیط زیست شهرداری مشهد نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ایمن سازی ساختمانها و تجهیز آنها به حداقلهای ایمنی نظیر سامانه اعلام و اطفای حریق، پله فرار مناسب و پوشش ضدحریق ضروری است.
خلیل الله كاظمی افزود: نباید ساختمانهای ناایمن در شهر ساخته شود و بعد توقع داشت با تجهیزات آتش نشانی جلوی خطرات احتمالی را گرفت.
وی ادامه داد: در صورت ادامه روند ناایمنی ساختمانها در این كلانشهر هر چقدر هم اعتبار به بخش آتش نشانی تزریق شود كم و ناكافی خواهد بود.
معاون شهردار مشهد گفت: ساختمانهای قدیمی نیز باید به حداقلهای ایمنی مجهز شوند چنانچه اگر ساختمان پلاسكوی تهران و برج سلمان مشهد حداقل اصول ایمنی را رعایت می كردند آتش در همان لحظات اولیه مهار می شد و فاجعه رخ نمی داد.
وی افزود: پس از حریق برج سلمان سختگیری شهرداری در خصوص تاییدیه های ایمنی در ساخت و سازها بیشتر شده است، تجهیزات آتش نشانی نمی تواند جبران كننده خطرات ناشی از ناایمنی ساختمانها باشد.
كاظمی به وجود خودروی نردبان و پلت فرم 65 متری در تجهیزات آتش نشانی مشهد اشاره و بیان كرد: داشتن امكان امداد هوایی و استفاده از هوابرد ضروری است ولی تاكنون در هیچ یك از شهرهای كشور این امكان میسر نشده است.

* متولی برای ایمنی وجود ندارد
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهاركرد: هم اینك متولی ایمنی در كشور وجود ندارد و این باعث شده تا اهرم قانونی برای آتش ‌نشانان به منظور برخورد با اماكن ناایمن وجود نداشته باشد.
آتشپاد حسن جعفری افزود: در چنین شرایطی ساختمانهای بلندمرتبه شهر مشهد یا تجهیزات ایمنی ندارند و یا اگر دارنند دچار نقص فنی بوده و درست عمل نمی‌كنند.
وی ادامه داد: بخش اعظم ساختمانهای قدیمی مشهد الزامات ایمنی ندارند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد تامین زیرساختهای امداد هوایی را از ضروریات این كلانشهر ذكر و بیان كرد: با توجه به افزایش برج سازی در مشهد و وجود ساختمانهای بلندمرتبه متعدد در این كلانشهر تجیهز به امكانات امداد هوایی و بالگرد اطفای حریق ضروری است.
وی گفت: همچنین نیاز سازمان آتش نشانی مشهد به هزار و 550 نیروی آتش نشان است كه هم اكنون تعداد آتش نشانان این سازمان هزار و 150 نفر است لذا با كمبود نیرو مواجه هستیم.
گزارشگر: ندا جواهرفر **انتشاردهنده: حسین كریم زاده
7505/1858