به گزارش ایرنا در این آمار میزان كاهش بارندگی در كشور منفی 37 درصد اعلام شده در حالی كه كاهش بارش در استان یزد نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از دو برابر میانگین كاهش كشور و منفی 75.9 درصد بوده است.
رئیس انجمن تخصصی علمی مدیریت و كنترل مناطق بیابانی ایران درباره وضعیت بحران های استان یزد گفت: خشكسالی های چند سال اخیر كاهش باعث 30 درصدی ذخایر آب سفره های زیرزمینی استان در سال شده به گونه ای كه متوسط آبدهی قنات ها از 10 لیتر در ثانیه به 5 لیتر كاهش یافته است .
محمدرضا اختصاصی با تاكید بر تجدید نظر در نحوه مدیریت آب در كشور افزود: اگر ارزش گذاری واقعی نرخ آب صورت گیرد قطعا صرفه جویی در مصرف را شاهد خواهیم بود از این رو به مدیریت جامع منابع آب نیازمندیم.
وی شتاب بخشی به تغییر روش مدیریت منابع آب، جلوگیری از توسعه كشت اراضی آبی، تعیین الگوی مناسب آبیاری و تعیین الگوی مصرف آب در صنعت را مهمترین راهكارهای مدیریت منابع آب برشمرد.
این استاد دانشگاه یزد خاطرنشان كرد: در استان یزد به دلیل برداشت های بی رویه آب از منابع زیر زمینی، سالانه 2 سانتیمتر نشست زمین اتفاق می افتد و در صورتی كه این روند ادامه پیدا كند در 50 سال آینده جمعیت استان مجبور به كوچ خواهند شد.
در این خصوص معاون اداره كل محیط زیست استان یزد بحران آب را نتیجه مدیریت نادرست خواند و گفت: سیاستهای نادرست در زمینه واگذاری مجوز بهرهبرداری از چاههای كشاورزی، دشتهای استان را دچار مشكل كرده است.
حسن اكبری با بیان اینكه صدور مجوزهای كارشناسی نشده برای بهره برداری از چاهها، وضعیت آب را در استان به شرایط بحران رسانده، تصریح كرد: منابع محدود آب در استان یزد و وجود برخی صنایع پرآبخواه نظیر صنایع فولادی كه اگرچه از آبهای شور و بی كیفیت زیرزمینی استفاده میكنند اما برداشت از این آبها، دشتها را دچار بحران میكند.
وی اضافه كرد: از سوی دیگر این بحران سبب شده بخش قابل توجهی از تنوع زیستی استان یزد از بین برود و بخش دیگری نیز در آستانه نابودی قرار گرفته است.
** افزایش جمعیت عامل افزایش تقاضای آب در استان
مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان یزد درباره وضع موجود در مدیریت منابع آب گفت: استان یزد به دلیل افزایش جمعیت و نیز تلاش برای خودكفایی در بخش های كشاورزی، صنعتی و اجتماعی با افزایش میزان تقاضای آب مواجه است و افزایش تقاضای آب و عواملی مانند آلودگی منابع آب، فاضلاب های شهری، صنعتی و زیست محیطی، منابع موجود را تحدید می كند.
محمدمهدی جوادیان زاده با بیان اینكه تغییر اقلیم و تغییرات اكوسیستم باعث از دست دادن طبیعی منابع آب می شود افزود: این تغییر در نهایت منجر به تنش های آبی و مشكلات عدیده دیگر می شود و اینجاست كه تعادل و تناسب بین منابع و مصارف به هم می خورد.
وی متوسط تبخیر در ایستگاه های هواشناسی استان یزد را 3 هزار و 193 میلیمتر در سال، متوسط درجه حرارت استان 17 درجه سانتیگراد و متوسط رطوبت نسبی را 33 درصد اعلام كرد و گفت: كسری آب مورد نیاز این استان در سال های 1405 و 1425 به ترتیب 201 و 550 میلیون مترمكعب است.
به نظر می رسد برای جبران این كسری باید از همین حالا به فكر بود تا در آینده با مشكل مهاجرت و خالی از سكنه شدن مركز ایران مواجه نشویم.
** سرمایه گذاری 200هزار تومانی پنج ساله 5هزار یزدی در بخش انتقال آب، راهكار انتقال آن به استان
استاندار یزد گفت: برای مقابله با خشكسالی ضمن انجام اقداماتی نظیر انتقال آب، باید در بهره وری و مدیریت مصرف آب نیز توجه جدی صورت گیرد.
سیدمحمد میرمحمدی در جلسه شورای مدیریت بحران استان یزد با بیان اینكه بحران ها تنها مربوط به حوادث طبیعی نیست، افزود: برای حل مشكل آب در استان یزد نیازمند همكاری و مشاركت مردم هستیم زیرا ابعاد كار بسیار گسترده است.
استاندار یزد با بیان اینكه هزینه های اجرای طرح انتقال آب از خلیج فارس به یزد بسیار بالا است و از عهده دولت یا یك بخش خارج است، اظهار داشت: بر اساس برآوردهای صورت گرفته، اگر فقط 5 هزار نفر از مردم یزد امكان سرمایه گذاری در این زمینه را داشته باشند، میتوان این طرح را تا حدی پیش برد.
وی تصریح كرد: این پنج هزار نفر باید در مدت پنج سال یك میلیون تومان مشاركت كنند یا به عبارتی هر نفر سالی 200 هزار تومان سرمایه گذاری انجام دهد كه در صورت جمع آوری این رقم، وام بدون بهره ای نیز از صندوق توسعه ملی به این امر اختصاص مییابد.
درعین حال معاون فنی و امورعمرانی فرماندار یزد معتقد است كه حیات استان یزد به آب انتقالی بستگی دارد و قبل از هر تصمیمی درباره منابع آب، باید همه بخش ها همكاری كنند تا به اهداف موردنظر دست یابیم.
محمدحسین فلاح تفتی در جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان شهركرد افزود: هراقدامی كه نیروی انتظامی ودادگستری در رابطه با چاه های كشاورزی، برای همكاری با شركت آب منطقه ای یزد انجام می دهند در جهت منافع مشتركی است كه در استان وجود دارد و به نفع كشاورزان است.
** حیات استان های هرمزگان، كرمان و یزد در گرو اجرای طرح انتقال آب از خلیجفارس
چندی پیش مدیرعامل شركت تامین و انتقال آب خلیجفارس گفت: این طرح از بندرعباس تا یزد و در 3 فاز اجرای میشود كه فاز نخست آن خط انتقال آب به طول 292 كیلومتر از بندرعباس تا گلگهر سیرجان، فاز دوم از گلگهر تا مس سرچشمه در رفسنجان به طول 136 كیلومتر و فاز سوم از مس سرچشمه تا معدن سنگآهن چادرملوی یزد به طول 307 كیلومتر است.
محمد ایلاقی میزان سرمایهگذاری اولیه این طرح را افزون بر 6400 میلیارد ریال دانست و ادامه داد: بخشی از این آب به میزان 15میلیون مترمكعب در سال به مصرف آب شرب شهرهای هرمزگان، كرمان و یزد میرسد.
وی افزود: در مرحله نخست، آبگیری از دریا و آبشیرینكن به ظرفیت 8.4 میلیون مترمكعب در روز انجام میشود و با توجه به اجرای همزمان دو فاز 1 و3 ، پیشبینی این است كه اجرای كل طرح تا گلگهر چهارسال طول می كشد.
ایلاقی با بیان اینكه كار طراحی، مطالعه، گرفتن مجوزهای زیستمحیطی و تعیین مسیر خط لوله طرح آبرسانی انجام و قراردادها برای اجرای این طرح بسته شده، اضافه كرد: در مرحله نخست، 150میلیون مترمكعب شیرینسازی آب در دستور كار قرار دارد كه مقرر شده 110میلیون مترمكعب آن به استانهای كرمان و یزد منتقل شود.
** سرمایه گذاری 320 میلیارد تومانی چادرملو در طرح انتقال آب خلیج فارس
مدیرعامل شركت معدنی و صنعتی چادرملو نیز چندی قبل در نشستی خبری در این خصوص گفت: با بهره برداری از طرح انتقال آب خلیج فارس به كویر مركزی ایران، در هر ساعت بیش از 4200 متر مكعب آب سهم استان یزد و شهرستان اردكان خواهد بود.
محمود نوریان افزود: شركت معدنی و صنعتی چادرملو برای اجرای این طرح بزرگ و حیاتی حدود 320 میلیارد تومان اعتبار درنظر گرفته است.
وی افزود: فاز سوم این طرح از مس سرچشمه تا معدن سنگآهن چادرملوی یزد به طول 307 كیلومتر است كه بخشی از آن به مصرف آب شرب شهر یزد می رسد.
** انتقال 110میلیون متر مكعب آب خلیج فارس به سه شركت معدنی
مدیر امور مجتمع گندلهسازی اردكان نیز در شركت معدنی و صنعتی چادرملو گفت: قرار است در این طرح 110 میلیون متر مكعب آب به شركت معدنی صنعتی گلگهر سیرجان، شركت مس سرچشمه و مجتمع صنایع فولاد چادرملو در اردكان انتقال پیدا كند.
محمود مصرینژاد با بیان اینكه 3 شركت گلگهر سیرجان، چادرملو و مس سرچشمه در این طرح سرمایهگذاری كردهاند و این طرح در 3 فاز انجام میشود، خاطرنشان كرد: هم اكنون برای بخش نخست این طرح یعنی انتقال آب از بندرعباس به گلگهر، لولهگذاری درحال انجام است.
وی گفت: بخش دوم از گلگهر تا مس سرچشمه است كه عملیات اولیه آن یعنی مسیریابی و نقشهبرداری تمام شده و اقدامات اجرایی آن شروع میشود.
** حیات 5 تا 10سال آینده استان یزد در گرو انتقال آب
درباره ضرورت انتقال آب از سایر منابع آبی كشور به استان یزد مدیرعامل شركت آبفا استان یزد میزان آب قابل استحصال استان را نصف آب مورد نیاز شهروندان در اغلب شهرهای استان دانست و افزود: نیاز آبی در شهر یزد 2هزار و 650 لیتر در ثانیه است در صورتی كه مجموع آب مطلوب قابل استحصال از منابع داخلی یكهزار و 400 لیتر می باشد و مابقی از آب انتقالی تامین می شود .
علی اسلامی افزود: یكی از مشكلات اساسی در تامین آب یزد این است كه به دلیل كاهش بارندگی منابع آب استان تحلیل رفته و كیفیت آب تقلیل یافته و در 10 شهر استان باید از آب انتقالی استفاده شود و اگر خط دومی برای انتقال آب به یزد در 10 سال آینده اجرا نشود بی تردید با بحران آبی شدید روبرو می شویم.
درخصوص وضعیت بحران آب در این استان و لزوم توجه ویژه به موضوع انتقال آب به یزد رئیس مجمع نمایندگان استان گفت: اگر تا پنج سال آینده برای تامین آب استان یزد فكری اساسی نشود، این استان با بحرانی شدید روبرو می شود.
محمدرضا تابش انتقال آب به استان یزد از طریق دریای عمان را ضروری دانست و كشت محصولات كم آب خواه از جمله ترویج آب مجازی دربخش كشاورزی، توسعه مناطق قرق در بخش محیط زیست، تثبیت شن های روان و حمایت بیشتر از محیط زیست استان یزد در جهت حفاظت از عرصه های طبیعی و گونه های زیستی استان را مورد تاكید قرار داد.
1968/6197 گزارش: محمودرضا رحمانی**انتشار: محمدحسین فلاح تفتی
@irnayazdd
یزد – ایرنا - با اعلام آمار میزان بارندگی های مهرماه تا پنجم بهمن ماه در سراسر ایران و بویژه استان های همجوار یزد، باز هم بدترین وضعیت بارشی نصیب استان یزد شد.