به گزارش ایرنا، عید بهار و سال نو چینی، مهمترین و طولانی ترین مراسم و جشن در تقویم كشور چین محسوب می شود كه مفاهیم و درون مایه های بسیاری از اسطوره ها، سنت ها و فرهنگ باستانی را در خود نهفته دارد.
عید بهار امسال در چین از روز 27 ژانویه (8 بهمن ماه) آغاز شد و این عید كه در واقع همانند عید نوروز ایران عیدی فرخنده و پرنشاط است، نزد مردم این كشور ارزش و جایگاه ویژه ای دارد.
در جشن عید بهار چین كه در بعضی مناطق این كشور «عید بهار كوچك» نیز نامیده می شود آداب و رسوم و سنت های خاصی توسط مردم اجرا می شود كه «وداع با الهه آشپزی» یكی از آنان است و برای مردم كاملا شناخته شده است.
در روزگاران قدیم، در هر خانه یك لوح الهه آشپزی دیده می شد. گفته می شود كه این الهه به دستور امپراطور «یشم» به جهان انسان ها وارد شد و به عنوان الهه حافظ خانه بتدریج مورد احترام مردم قرار گرفت؛ اصولا لوح و یا مجسمه مقدس این الهه در شمال و یا شرق آشپزخانه قرار داده می شود.
بر اساس باورهای سنتی مردم چین، الهه آشپزی از آخرین روز سال گذشته تا بیست و سومین روز ماه دوازدهم سال بعد (سال جدید) در خانه می ماند تا از اعضای خانه دفاع كند و پس از آن مراسم خداحافظی با الهه آشپزی كه «قربانی كردن تنور» یا «خداحافظی با تنور» نام دارد، انجام می شود.
البته امروزه اكثر خانه ها مراسم قربانی كردن تنور را برگزار نمی كنند اما روز بیست و سوم ماه دوازدهم كماكان مقدمه عید بهار است.
در این روز، در شهرها و روستاها؛ فروشگاه ها شیرینی می فروشند و بسیاری از مردم بر اساس عادت دیرینه به خانه تكانی می پردازند.
از تاریخ عید بهار در چین تاكنون، 4 هزار سال می گذرد كه در زمانهای گذشته به این عید؛ «تسئو» و «نیان» نیز نامیده می شد.
به منظور گرامیداشت ایام عید بهار در چین از شهرها گرفته تا روستاها، مردم علاوه بر انجام فعالیتهای مختلف، به برپایی جشن های گوناگون نیز مبادرت می ورزند.
خانه تكانی، شستن البسه و تمیز كردن وسایل منزل جایگاه خاصی نزدم مردم چین بویژه در روستاها دارد و آنان معتقدند با این كار در واقع به استقبال پاكیزگی و سال نو می روند.
آنان همچنین در طول مدت تعطیلات این عید به طبخ انواع خوراكیها از گوشت و سبزیجات گرفته تا شكلات، آب نبات، كیك و ... برای پذیرایی از میهمانان مبادرت می ورزند.
در شهرهای بزرگ چین اما مقدمات عید از مدتها قبل از شروع آن آغاز می شود و تا پایان تعطیلات كماكان ادامه دارد. در همین راستا سازمانها و ادارات فرهنگی و گروههای هنری نیز برنامه های هنری خود را در ایام تعطیلات در پاركها و مراكز فرهنگی برای مردم اجرا می كنند.
«ضیافت شام و پخت غذا برای این شب با حضور تمامی اعضای خانواده» یكی دیگر از برنامه های مردم چین در ایام تعطیلات عید بهار است كه این سنت همچنان در نواحی مختلف این كشور اعم از شهر و روستا با قوت اجرا می شود.
برای مردم نواحی جنوبی چین غذا غالبا از بیش از 10 خوراكی تشكیل می شود كه در میان آنها ماهی و غذای تهیه شده از خمیر لوبیا باید دیده شود زیرا این دو خوراك در تلفظ چینی یعنی «مرفه بودن» است و خوردن آن جایگاه ویژه ای نزدم مردم دارد. در شمال كشور اما این غذا را اغلب نوعی پیراشكی بخارپز حاوی گوشت به نام «جیا زه» تشكیل می دهد كه معمولا خانواده ها در این شب در كنار یكدیگر به تهیه این خوراك سنتی مشغول می شوند.
در آستانه سال جدید به تقویم كشاورزی چین، مردم با سرور و شادی با سال گذشته وداع می كنند و به پیشواز سال جدید می روند. در بیشتر مناطق مردم با ترقه پراكنی و آتش بازی این وداع را انجام می دهند.
از اول سال نو اعضای خانواده با پوشیدن لباسهای زیبا و نو به استقبال میهمانان و یا دیدار از خویشاوندان و دوستان می پردازند.
آنان هنگام ملاقات و برخورد با یكدیگر جملاتی چون «سال نو مبارك» و یا «عید بهار مبارك باد» را به زبان می آورند و سپس به خوردن میوه، شكلات و چای مشغول می شوند و با هم گفت وگو می كنند.
چینی ها همچنین روز بعد از سال نو پس از آنكه بخش اصلی دید و بازدید خود را به پایان رساندند برای عبادت به معبد می روند كه به آن بای نیان (bainian) گفته می شود. آنان در معابد علاوه بر نیایش، برای عزیزان از دست رفته خود نیز دعا می كنند.
نصب تابلوهای نقاشی و دست نوشته های های ویژه عید بهار روی دیوار خانه و روشن كردن فانوس نیز از جمله برنامه های دیگر مردم در عید بهار است. در ایام این عید جشن فانوس نیز جلوه ای خاص دارد.
فانوسهای رنگی در واقع از جمله هنرهای دستی و سنتی مردمی چین است. مردم با دست داشتن اشكال مختلف و متنوع از فانوس ها كه بر روی آن تصاویر حیوانات، مناظر طبیعی و چهره های قهرمانان ترسیم شده است در یك جا جمع می شوند و شادی می كنند.
همچنین در آستانه سال نوی چینی در مقابل درب بیشتر خانه ها كلمه «فو» (福) كه به معنای بركت است نصب می شود تا سال پیش رو برای آنان پربار و همراه با نعمت های فراوان باشد.
البته پا به پای ارتقای سطح زندگی مردم، آنان ضمن حفظ رسوم و عاداب سنتی، برنامه های جدیدی هم بوجود آورده اند و برای نمونه امروزه سفر به كشورهای دیگر و گردشگری در داخل به رسم نوین چینی ها در ایام عید بهار تبدل شده است.
منابع: - رادیو بین المللی چین
- آشنایی با تاریخ چین؛ علی محمد سابقی
آساق**1597*انتشاردهنده:فرهاد راستی
پكن - ایرنا - این روزها در چین همه در تلاش و تكاپو برای استقبال از سال نو و پشت سر گذاشتن سال كهنه هستند؛ سالی كه بر اساس تقویم كشاورزی این كشور سال خروس نام گرفته كه بر اساس باورهای سنتی، ایامی پربار همراه با آرامش در انتظار آنان خواهد بود.