سعيد برهاني دانش آموخته كارشناسي ارشد رشته فيزيك لايه هاي نازك در پژوهشكده نيمه هادي ها پژوهشگاه مواد و انرژي و مجري اين طرح روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين طرح پژوهشي با توجه به اهميت بسزاي ابرخازن ها و كاربرد آن ها در سيستم هاي پزشكي، ليزر و مايكروويو، منابع تغذيه، سيستم هاي امنيتي و اطلاعاتي به عنوان ذخيره پشتيبان توربين هاي بادي و شبكه هاي برق رساني براي پايداري شبكه، درهاي برقي در هنگام قطع شدن برق، سيستم هاي مولد برق از ترمز در ماشين هاي برقي جديد، تثبيت كننده ولتاژ و مدارهايي كه نياز به خازن هايي با زمان شارژ و دشارژ سريع دارند، در پژوهشگاه مواد و انرژي انجام شده است.
وي ادامه داد: توليد و ذخيره انرژي الكتروشيميايي همواره به عنوان يكي از جايگزين هاي سوخت هاي فسيلي ومنابع انرژي و توان مطرح بوده است ودر اين ميان ابرخازن ها به دليل خواص قابل توجهي نظير چگالي توان و عمر چرخه اي بالا به صورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته و تحقيقات بر روي اين سيستم ها ادامه دارد.
وي افزود: تمايل به استفاده از ابرخازن ها براي وسايل نقليه الكتريكي به دليل كارايي انرژي بالا و چگالي توان زياد اين سيستم ها و نيز قابليت بازيابي انرژي از دست رفته در حين تغيير مسير ناگهاني كه موجب تغيير شتاب مي گردد، هر روز بيشتر مي شود.
وي گفت: پيل هاي سوختي و باتري ها به دليل چگالي انرژي بالا، منابع ذخيره كننده انرژي نويد بخشي براي وسايل نقليه الكتريكي محسوب مي شوند اما اين سيستم ها قادر به تامين نياز توان بالا براي شتابگيري و نيز زمان هاي اوج مصرف نيستند كه با استفاده تركيبي آنها با ابرخازن ها مي توان نياز پيك تواني را مرتفع نمود.
اين پژوهشگر ضمن تشريح مراحل انجام پژوهش حاضر،گفت: در اين پژوهش هدف توليد نمونه ابرخازن آزمايشگاه با ظرفيت بالاتر بود كه براي اين منظور از چارچوب هاي آلي فلزي هيبريدي بهره گرفته شد كه منجر به توليد سل ابرخازن با ولتاژ 6.1 ولت شد.
برهاني اظهار داشت: براي تعيين كارايي ابرخازن ساخته شده انواع روش هاي مشخصه يابي و الكتروشيميايي استفاده شد تا بهترين ساختار براي ماده الكترودي انتخاب شود در پايان براي نشان دادن استفاده عملي از ابرخازن، با استفاده از دو ابرخازن سري شده، لامپ LED قرمز با ولتاژ 9.1 به مدت 10 دقيقه روشن شد.
اين پژوهش با راهنمايي دكتر مرتضي مرادي البرزي و دكتر محمد علي كياني در پژوهشكده نيمه هادي هاي پژوهشگاه مواد و انرژي انجام شده است. همچنين در پژوهش هاي تكميلي در اين گروه تحقيقاتي نمونه اي از سل ابرخازن بر پايه گرافن در مقياس پايلوت در پژوهشگاه مواد و انرژي توليد شده است كه ظرفيت نهايي 2 فاراد و ولتاژ 6.1 ولت را توليد مي كند.
پژوهشگاه مواد و انرژي ايران وابسته به وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري در مشكين دشت فرديس مستقر است، يكي از مراكز مهم تحقيقاتي كشور است كه پژوهشگران آن تاكنون دستاوردهاي علمي فراواني به ثبت رسانده اند.
7413/ 6155خبرنگار:معصومه مهتاب** انتشار دهنده : محمد عزيزپور
كرج-ايرنا- محقق پژوهشگاه مواد وانرژي گفت: الكترو شيميايي نانو كامپوزيت گرافن در اين پژوهشگاه ساخته شد.