به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، آژانس بین المللی انرژی اعلام كرد، همزمان با رشد جمعیت و ارتقای استانداردهای زندگی در كشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا**، در دهه های آینده تامین آب تازه به طور فزاینده ای به یك چالش جدی در این منطقه تبدیل می شود و در بسیاری از مناطق آن منابع جاری آب، پایدار نخواهند بود.
برای كاهش استفاده از آب تجدیدناپذیر زیرزمینی و در عین حال پاسخگویی به نیاز در حال رشد آب، برنامه ریزی شده است تا سال 2040 تولید آب شیرین با نمكزدایی كردن آب دریا در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در مقایسه با سال 2014 میلادی 13 برابر شود.
معمولا، نمك زدایی با استفاده از نفت یا گاز طبیعی و یا بر پایه استفاده از روش اسمز برعكس كه نیازمند استفاده زیاد از برق است، انجام می شود.
در حالی كه منطقه خاورمیانه مهمترین صادركننده هیدروكربن جهان است، از موهبت بیكران نور مستقیم خورشید و صحراهای باز نزدیك به مناطق شهری نیز برخوردار است.
این تركیب به طور بالقوه زمینه تغییر نقطه اتكای این كشورها را از سوخت های فسیلی به منابع انرژی بدون كربن مانند انرژی خورشیدی تمركز یافته*** فراهم می كند.
اصل اساسی متمركز كردن انرژی خورشیدی، منعكس كردن نورخورشید به آینه ها است كه از این انرژی تمركز یافته برای گرم كردن آبی استفاده می شود كه می تواند برای تولید برق مورد استفاده قرار گیرد.
برعكس فناوری فتوولتائیك خورشیدی****، انرژی خورشیدی تمركز یافته می تواند انرژی گرمایی را برای مدت كوتاهی ذخیره كند. این ویژگی، نیروگاه های انرژی خورشیدی تمركز یافته را حتی زمانی كه ابرها جلوی نور خورشید را گرفته اند یا خورشید غروب كرده است، قادر به تولید برق می كند.
انرژی خورشیدی تمركز یافته همچنین پتانسیل زیادی برای عرضه مستقیم گرما دارد كه برای مقاصد صنعتی یا نمك زدایی آب مفید است.
به علاوه، هم برق و هم آب تازه می تواند به طور همزمان با استفاده از نیروگاه های با درجه حرارت بالاتر مانند برج های دریافت كننده مركزی، تولید شوند.
در برخی موارد، وقتی درجه حرارت به طور نسبی پایین است، ممكن است جداسازی دو فرایند با استفاده از روش انرژی خورشیدی متمركز شده به جای نمك زدایی به روش اسمز برعكس اقتصادی تر باشد.
اما، تولید آب تازه با استفاده از روش انرژی خورشیدی متمركز شده هنوز اقتصادی نیست و هزینه های آن سه برابر بیش از زمانی است كه از گاز طبیعی استفاده می شود.
از سوی دیگر، تحلیلگران آژانس بین المللی انرژی برای فناوری های نمكزدایی مبتنی بر غشاء (استفاده از روش اسمز برعكس) كاهش هزینه ها را در آینده پیش بینی می كنند و این یعنی برق ممكن است همچنان بهترین گزینه باشد.
حتی با كاهش 50 درصدی هزینه ها در 25 سال آینده، انرژی خورشیدی متمركز شده حدود 60 درصد گران تر از فناوری های معمول مورد استفاده است.
اما اگر یارانه های سوخت فسیلی و برق به طور كامل حذف شود، این تصویر تا حد زیادی تغییر می كند. در این صورت تا دهه 2020، نمك زدایی با استفاده از روش انرژی خورشیدی متمركز به لحاظ هزینه با روش نمك زدایی مبتنی بر گاز طبیعی قابل رقابت می شود و در سال 2040، تنها 30 درصد گران تر از روش اسمز برعكس مبتنی بر برق می شود.
در نتیجه، استفاده از فناوری انرژی خورشیدی متمركز در ظرفیت نمك زدایی جهان می تواند در سال 2040بر اساس گزارش سال 2016 «چشم انداز انرژی جهان» آژانس بین المللی انرژی به 10 درصد برسد.
........................................
*International Energy Agency
**Middle East and North Africa
***Concentrating solar power
****solar photovoltaic
اقتصام**1063**1561**مترجم:رفعت كرمی مهر**انتشاردهنده: مژگان توانا
آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان در كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام:
@IRNAeco
https://telegram.me/irnaeco
تولید آب با استفاده از انرژی خورشیدی، راه حل آژانس بین المللی انرژی برای خاورمیانه
۱۷ بهمن ۱۳۹۵، ۱۱:۱۰
کد خبر:
82416454
تهران- ایرنا- آژانس بین المللی انرژی* به كشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا راه حل جدیدی برای تولید آب تازه معرفی كرد. اگر چه این راه حل هنوز غیراقتصادی است اما انتظار می رود در آینده هزینه های آن كاهش یابد.