«عبدالحميد توكلي بينا» در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا اظهار داشت: امروز موضوع انرژي يك راهبرد اولويت دار در جهان شده است و ايران كشوري بهره مند از مواهب انرژي محسوب مي شود.
به گفته اين مقام مسئول، هرچند ايران كشوري كم آب است، اما ثروت زيادي در نعمت خدادادي آب دارد.
توكلي بينا افزود: آب حامل انرژي هاي فراوان است؛ همانطور كه در رودها، سفره هاي زيرزميني و در لوله ها جريان دارد، انرژي نيز در آن جاري است.
معاون آبفاي استان تهران به وجود بيش از 13 هزار كيلومتر لوله گذاري آب به عنوان ظرفيتي عظيم براي توليد انرژي در پايتخت اشاره كرد.
توكلي همچنين به ساير اقسام انرژي (علاوه بر سوخت هاي فسيلي) همچون بادي (وجود كانال هاي باد در برخي مناطق كشور)، خورشيدي (وجود ساليانه 280 تا 320 روز آفتابي)، انرژي بيوگاز (در تصفيه خانه هاي فاضلاب) و ... اشاره كرد و افزود: انرژي به صورت رايگان در هوا، زمين و همه محيط كشور پراكنده است و بايد آنها را به چنگ آورده و استفاده كنيم.
توكلي بينا در ادامه به استفاده نامناسب از ظرفيت هاي موجود انرژي هاي تجديدپذير در كشور و برخي تجربه هاي جهاني در اين زمينه اشاره كرد و گفت: در كشور تركيه شاهديم حتي روي فيلترهاي صافي موجود در تصفيه خانه ها پنل خورشيدي نصب كرده اند و از انرژي دريافتي آنها استفاده مي كنند.
معاون بهره برداري شركت آبفاي استان تهران ادامه داد: جريان فاضلاب و بيوگاز ناشي از آن، منبع ديگري است كه مي توان از آنها به توليد برق پرداخت و اين مهم درون مخازن، كانال ها و لوله هاي بكار رفته در تصفيه خانه ها امكانپذير است.
وي يادآور شد: برقي كه به اين طريق توليد مي شود بدون پسماند بوده و مي تواند آن را به عنوان پاكترين انرژي توليدي در آبفاي كشور برشمرد.
توكلي بينا افزود: در حالي كه يكي از چالش هاي همه ساله شركت هاي برق در فصل تابستان مواجهه با پيك بار (اوج مصرف) است، اما در همان زمان و به دليل مواجهه با اوج مصرف آب در فصل گرما، مي توان از اين ظرفيت براي توليد بيشترين ميزان برق استفاده كرد و به رفع كمبودها پرداخت.
وي به اقدام هاي انجام شده از سوي شركت آبفا نيز اشاره كرد و افزود: در اوج مصرف برق تابستان، با روشن كردن ژنراتورها، برق توليد شد و از فشار وارده بر شركت توانير براي تامين برق كاسته شد.
اين مقام مسئول آبفاي تهران يادآوري كرد: اكنون يكي ديگر از برنامه هاي شركت، استفاده از ميكروتوربين ها در فشارشكن هاي شبكه آب براي استفاده از اختلاف ارتفاع 800 متري بين مرتفع ترين و پست ترين نقطه تهران براي توليد انرژي است.
توكلي بينا گفت: امروز 20 درصد برق مصرفي آبفاي كشور، در پايتخت است و استفاده از شيوه هاي نوين مي تواند راهكاري براي ارتقاي بهره وري انرژي باشد؛ موضوعي كه در سياست هاي اقتصاد مقاومتي و ساير اسناد بالادستي نظام بر آن توصيه و تاكيد فراوان شده است.
معاون بهره برداري شركت آب و فاضلاب استان تهران با اشاره به جايگاه ويژه صنعت آب و فاضلاب در مقوله اقتصاد مقاومتي، خاطرنشان كرد: در اين سياست ها، اصلاح الگوي مصرف به عنوان يك موضوع ويژه مطرح است و رشد بهره وري به عنوان يكي از اركان آن، ارتباطي اساسي با توسعه انرژي هاي تجديدپذير دارد.
وي در ادامه افزود: موضوع استفاده از انرژي هاي تجديدپذير، نيازمند فرهنگ سازي است و در اين زمينه، پيش از هر چيز بايد به ايجاد يك فضاي امن اقتصادي براي سرمايه گذاران پرداخت.
توكلي بينا گفت: امروز شرايط براي حضور و ورود سرمايه گذاران انرژي هاي تجديدپذير از سوي شركت آب و فاضلاب فراهم شده، اما شاهد حضور كمرنگ آنان در مناقصه هاي مربوطه هستيم.
وي اضافه كرد: به نظر مي رسد كاهش نرخ خريد تضميني برق تجديدپذيرها از 4900 ريال به 1500 ريال در هر كيلو وات ساعت كه منجر به غيراقتصادي شدن برخي طرح ها و پروژه ها شده، عامل اصلي نااطميناني سرمايه گذاران باشد.
به گفته اين مقام مسئول، دولت در اين زمينه خوش تعهد نبوده، به طوري كه از سال 1393 تاكنون سه بار تعرفه هاي مربوط به خريد برق تضميني برق تجديدپذيرها تغيير يافته و همين موضوع ناامني فضاي اقتصادي را براي سرمايه گذاران به دنبال داشته است.
وي يادآوري كرد: كاهش تعرفه از 4900 به 3700 و سپس 1500 ريال در مدت سه سال، به معناي نبود انسجام سياستي در تصميم گيري است و اين مساله ضريب ريسك سرمايه گذاري در اين بخش را بالا برده و انگيزه ورود را به اين حوزه از انرژي كاهش داده است.
معاون بهره برداري شركت آبفاي استان تهران خاطرنشان كرد: هم اينك 81 دستگاه پنل خورشيدي، 21 دستگاه آبگرمكن خوشيدي و چهار واحد بيوگاز در شركت آبفاي استان تهران نصب شده كه پنج هزار و 337 كيلو وات انرژي از آنها توليد مي شود.
وي افزود: در صورت استفاده از ظرفيت فشارشكن ها و خطوط انتقال آب، اين عدد مي تواند به 108 هزار كيلو وات ساعت افزايش يابد.
به گزارش ايرنا، پيشتر «حميد چيت چيان» وزير نيرو در پاسخ به ايرنا درخصوص گلايه سرمايه گذاران اين حوزه از كاهش چندباره قيمت خريد برق تضميني تجديدپذيرها، خاطرنشان كرده بود، توسعه روزافزون فناوري هاي جديد (كه كاهش هزينه ها را به دنبال داشته) و كاهش شديد قيمت هاي نفت و انرژي هاي فسيلي به اين افت قيمت دامن زده است.
به گفته وي، اين موضوع در كشوري نظير آلمان هم سابقه داشته و اين كشور كه زماني هر كيلو وات ساعت برق توليدي خورشيدي را 28 سنت يورو خريداري مي كرد، اكنون تنها 6.5 سنت يورو بابت آن به توليدكنندگان مي پردازد.
وزير نيرو تاكيد كرد: با اين وجود قيمت هاي كنوني خريد تضميني برق تجديدپذيرها هنوز براي سرمايه گذاران جذاب و اقتصادي است.
اقتصام ** 3065 **1561** خبرنگار: محمد ملك دار ** انتشاردهنده: مژگان توانا
اطلاع از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان در كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
معاون آبفاي استان تهران در گفت وگو با ايرنا:
توسعه سرمايه گذاري درانرژي هاي تجديدپذيربه فضاي امن اقتصادي نيازدارد
۱۹ بهمن ۱۳۹۵، ۸:۱۸
کد خبر:
82419318
تهران- ايرنا- معاون بهره برداري شركت آب و فاضلاب استان تهران با انتقاد از تغييرات ساليانه در قيمتگذاري خريد برق سرمايه گذاران انرژي هاي تجديدپذير، تصريح كرد: توسعه سرمايه گذاري در اين حوزه نيازمند تامين فضاي امن اقتصادي است.