۲۳ بهمن ۱۳۹۵، ۱۵:۱۳
کد خبر: 82426268
T T
۰ نفر

نمدمالان نام شهركرد را جهانی می كنند

۲۳ بهمن ۱۳۹۵، ۱۵:۱۳
کد خبر: 82426268
نمدمالان نام شهركرد را جهانی می كنند

شهركرد- ایرنا- وجود هنرمندان توانمند و قابلیت های بی شمار هنر نمدمالی شهركرد سبب شده تا این شهر برای كسب عنوان شهر جهانی نمد از سوی یونسكو مطرح شود، درحالی كه تحقق این مهم پیش شرط هایی دارد.

به گزارش ایرنا، چندی پیش پرونده ثبت جهانی نمد از سوی متخصصان و اساتید این رشته در شهركرد تدوین و به معاونت صنایع دستی كشور ارسال شد تا با بررسی بیشتر پرونده و ارسال آن به یونسكو، شهركرد كاندیدای كسب عنوان شهر جهانی نمد شود.
قدمت و اصالت هنر نمدمالی در شهركرد یكی از مهمترین شاخص هایی است كه این شهر را كاندیدای كسب این عنوان كرده است.
نمدمالی در چهارمحال و بختیاری طی سالیان زیاد بلحاظ زندگی متكی به دامپروری، كوچ های طولانی، اقلیم سرد و كوهستانی و وفور ماده اصلی و مورد نیاز نمد، یعنی پشم مرغوب با زندگی مردم این منطقه عجین بوده و قدمت بسیار طولانی دارد.
یك كارشناس صنایع دستی در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: قدمت قدیمی ترین نمد موجود در استان به 280 سال قبل برمی گردد، درحالی كه براساس مدارك و شواهد موجود كه بیشتر مبتنی بر سفرنامه هاست قدمت نمدمالی در استان تا یكهزار و 600 سال نیز تخمین زده می شود.
رضا طاهرپور تصریح كرد: در گذشته جلیقه های نمدی با عنوان كردینه تولید می شد كه خاص همین منطقه بود، بر همین اساس گفته می شود به قولی یكی از وجوه تسمیه دهكرد (نام قدیم شهركرد) به دلیل تولید همین پوشش نمدی بوده است.
وی با بیان اینكه نمد در گذشته مصارف و كاربردهای بسیاری از جمله زیرانداز، شنل چوپانی، كلاه و محلی برای اقامتگاه عشایر داشته است، افزود: نمد تا چند دهه قبل نقش بسیار مهمی در جوامع شهری و روستایی استان داشت اما با گذر زمان نقش نمدهای سنتی كمرنگ و نمدهای نوین جایگزین آن شده است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری نیز به دیگر قابلیت های شهركرد برای كسب شهر جهانی نمد اشاره كرد و گفت: تنوع تولیدات، قابلیت های تولید نمد و وجود هنرمندان توانمند سبب شده تا شهركرد در چنین سطحی مطرح شود.
بهمن عسگری سوادجانی با اشاره به صادرات 250 هزار دلاری محصولات نمدی از این استان طی سال جاری تصریح كرد: صادرات نمد ارزآوری خوبی برای استان و كشور داشته و امید می رود با بهره گیری از تمام ظرفیت های موجود بتوان شاهد افزایش صادرات این حوزه باشیم.
وی با بیان اینكه محصولات نمدی استان دارای شناسه اصالت از یونسكو است، افزود: هم اكنون 12 محصول نمدی دارای استاندارد ملی ایران و مهر اصالت یونسكو در استان تولید می شود كه عرق گیر خودرو، بالشتك پشت گردن و روانداز جلوی داشبورد خودرو از جمله این محصولات به شمار می رود.
اما در كنار این ظرفیت ها، كارشناسان معتقدند كسب عنوان شهر جهانی از سوی یونسكو كار راحتی نیست و باید پیش شرط های لازم را برای این مهم فراهم كرد و در این رابطه جدیت بیشتری به كار گرفت تا در ارزیابی ها نظر كارشناسان یونسكو را به قابلیت های موجود معطوف نمود.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در همین خصوص اظهار كرد: نخستین پیش شرط برای تحقق این مهم، تبدیل شهركرد به شهر ملی نمد است كه پس از آن زمینه برای تبدیل شدن به شهر جهانی فراهم می شود.
مهرداد رئیسی تصریح كرد: تعداد هنرمندان فعال، میزان تولید، فروش و صادرات نمد، ایجاد رشته های علمی در مراكز دانشگاهی، تعداد اساتید فعال و كسب نشان اصالت یونسكو از دیگر پیش شرط هایی است كه در ارزیابی و اعلام نظر كارشناسان یونسكو بسیار تعیین كننده است.
وی با بیان اینكه در حدود 50 درصد پیش شرط های لازم برای تحقق این هدف در استان فراهم شده است، افزود: هم اكنون در حدود 400 هنرمند در حوزه نمد فعالیت دارند و سالانه بیش از 30 تن محصولات نمدی در استان تولید می شود اما ظرفیت های موجود به اندازه ای است كه می توان تولیدات را به بیش از این مقدار افزایش داد.
رئیسی، بسته بندی نامناسب، نبود امكانات لازم برای رنگرزی و فضای رقابتی ضعیف را از آسیب های این حوزه برشمرد و گفت: همچنین ضروری است تا متولیان امور شهری با ایجاد المان ها و نمادهای مرتبط با نمد در فضاسازی شهر بیش از پیش بكوشند.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان كرد: دستیابی به عنوان شهر جهانی نمد اگرچه سخت به نظر می رسد اما با همكاری و بهره گیری از ظرفیت های موجود قابل دستیابی است.
فاطمه رحیمی دارنده سه مهر اصالت یونسكو در رشته نمدمالی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در سالهای اخیر تحولات خوبی در صنعت نمدمالی شكل گرفته و نمدهای نوین جایگزین نمدهای سنتی شده كه همین موضوع سبب شده تا مردم از محصولات نمدی استقبال خوبی داشته باشند.
وی از تولید 36 محصول نمدی در كارگاه تولیدی خود خبر داد و گفت: تجهیزات پزشكی از جمله شال كمر، زانوبند، ساق بند در بین محصولات نمدی متقاضیان بیشتری را به خود اختصاص داده است.
رحیمی با تاكید بر نظارت كیفی نمدهای تولیدی در استان تصریح كرد: اگر بخواهیم به عنوان شهر جهانی نمد دست یابیم باید به كیفیت نمدهای تولیدی در استان بیش از پیش نظارت شود چرا كه برخی از كارگاه ها با تولید نمد بی كیفیت، اعتبار و بازار فروش این محصولات را با چالش مواجه كرده اند.
این هنرمند و كارآفرین فعال در رشته نمدمالی همچنین بر حمایت از فعالان این رشته تاكید كرد و گفت: ضروری است تا مسئولان در حمایت از جوانان نخبه و هنرمندی كه در این رشته فعال هستند حمایت بیشتر و جدی تری داشته باشند.
امید است تا با تقویت ظرفیت های موجود و رفع كاستی ها و آسیب های فراروی این صنعت بتوان شاهد دستیابی شهركرد به عنوان شهر جهانی نمد باشیم.
گزارشگر: خاطره حسین زاده**انتشاردهنده: جهانبخش صفری دهكردی
7363/6021
۰ نفر