۲۴ بهمن ۱۳۹۵، ۸:۳۴
کد خبر: 82426772
T T
۰ نفر
پالایشگاه آناهیتا كرمانشاه پروژه ای برای رونق بخشی به اشتغال و اقتصاد غرب كشور

كرمانشاه- ایرنا- ساخت پالایشگاه آناهیتا كرمانشاه در جریان سفر دولت نهم به كرمانشاه مطرح شد و پنجم دی 85 به تصویب هیات وزیران وقت رسید اما با سپری شدن 10 سال از این مصوبه، تاكنون عملیات ساخت آن شروع نشده و اكنون مسوولان دولت تدبیر و امید با جدیت به دنبال اجرای این طرح مهم هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ مدیران پالایشگاه آناهیتا معتقدند كه ساخت این پالایشگاه نفتی از نظر فنی و اقتصادی كاملا توجیه دارد و براساس بررسی های انجام شده، استان كرمانشاه برای تامین سوخت درازمدت خود ناگریز به ساخت این پالایشگاه است و پالایشگاه فعلی جوابگوی میزان نیازهای استان نیست.
در جریان بازدید هفته گذشته رییس كل بانك مركزی و استاندار كرمانشاه از پروژه ساخت پالایشگاه نفتی آناهیتا كه در 15 كیلومتری بزرگراه كرمانشاه به همدان واقع شده، مدیرعامل این پالایشگاه مشكل مالی را تنها دلیل اصلی تاخیر در ساخت آن اعلام كرد و خواستار تامین منابع مالی برای از سرگیری عملیات اجرایی آن شد.
استاندار كرمانشاه هم در این بازدید از آمادگی مجموعه مدیریتی استان برای ساخت این پالایشگاه خبر داد و گفت: موافق و پیگیر ساخت این پالایشگاه هستیم.

**پالایشگاهی با ظرفیت تولید 150 هزار بشكه در روز
جلوگیری از خام فروشی و تبدیل آن به فرآورده های با ارزش افزوده بیشتر و تامین نیاز منطقه غرب كشور به فرآورده های نفتی، ساخت پالایشگاه آناهیتا را توجیه فنی و اقتصادی كرده است.
از سوی دیگر به دلیل قدمت و فرسودگی پالایشگاه موجود كرمانشاه، موقعیت این پالایشگاه در درون شهر و لزوم جابجایی آن به دلیل الزام های زیست محیطی، ساخت پالایشگاه آناهیتا با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار بشكه در روز یك نیاز اساسی برای استان كرمانشاه محسوب می شود.
این طرح علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای هزاران نفر از جوانان این منطقه محروم و تامین نیازهای مواد نفتی منطقه غرب، امكان صادرات به كشورهای همسایه غربی را نیز خواهد داشت.
در این پالایشگاه قرار است گاز مایع، بنزین سوپر و معمولی، ریفرمیت، سوخت موتور جت، نفت سفید، نفت گاز، كوره، قیر و گوگرد تولید شود.
به گفته مدیرعامل پالایشگاه نفت آناهیتا؛ ظرفیت پایین پالایشگاه موجود و عدم تولید فرآورده های مورد نیاز استان، فرسودگی و لزوم تعویض و تغییرات بنیادی در تجهیزات پالایشگاه موجود، احداث واحدهای جدید، تعویض خطوط هیدروكربن و سرویس های آب، برق، بخار و لزوم تأمین نیاز منطقه به فرآورده های نفتی و تولید فرآورده های نفتی مطابق مشخصات كیفی روز (EURO –V) (حدود 25 میلیون لیتر در روز) از دلایل توجیهی ساخت پالایشگاه آناهیتا است.
اسدالله صالحی افروز، همچنین لزوم رعایت الزام های زیست محیطی، انتخاب الگوی پالایشگاه آناهیتا براساس تولید بیشینه محصول راهبردی (نفت و گاز)، جلوگیری از خام فروشی و تبدیل نفت خام سنگین به فرآورده های با ارزش افزوده بیشتر، ایجاد اشتغال و رفع مشكل بیكاری استان و منطقه غرب كشور، توسعه صنایع پایین دستی و رونق اقتصادی صنایع استان و ارتقا دانش و مهارت فنی نیروی انسانی را از دیگر دلایل توجیهی ساخت این پالایشگاه اعلام كرد.
وی در مورد امتیازهای ویژه این طرح نیز با اشاره به اینكه طرح مورد تأكید مقام معظم رهبری در سفر معظم له در مهر ماه سال 90 به استان كرمانشاه است، گفت: این طرح دارای مصوبات سفرهای دور اول، دوم و سوم دولت قبل و دكتر جهانگیری معاون اول رییس جمهوری است.
وی با بیان اینكه این طرح دارای تخفیف 10 درصدی در بهای نفت خام تخصیصی به مدت 10 سال پس از بهره برداری وفق تبصره 2 بند 'ق 'بودجه سال 93 است، گفت: همچنین طرح دارای 10 سال معافیت مالیاتی است و یكی از بزرگترین طرح های (مگا پروژه) كشور محسوب می شود كه نقش مهم و راهبردی در تامین نیاز منطقه غرب به فرآورده های نفتی، نقش اساسی در حل مشكل اشتغال منطقه، رونق اقتصادی كسب و كار و توسعه صنایع پایین دستی استان و منطقه غرب كشور و ارتقا سطح علمی، تخصصی و مهارت های فنی نیروی های استخدامی را دارد.

**مشكل مالی مانع اصلی ساخت پالایشگاه آناهیتا
مدیرعامل پالایشگاه آناهیتا در جریان نشست فعالان اقتصادی استان كرمانشاه با 'ولی الله سیف' رییس كل بانك مركزی، مشكل مالی را تنها عامل تاخیر 10 ساله در ساخت این پالایشگاه دانست و گفت: براساس برآوردهای انجام شده 3.4 میلیارد یورو برای سرمایه گذاری در این طرح مورد نیاز است كه قرار شده 85 درصد نیاز مالی طرح از محل صندوق توسعه ملی و مابقی از طریق آورده سرمایه گذاران تامین شود.
صالحی افروز با بیان اینكه ساخت پالایشگاه اكنون از 2 روش صندوق توسعه ملی و فاینانسور خارجی با جدیت پیگیری می‌شود، افزود: با 10 فاینانسور در این خصوص مذاكره كردیم و اكنون در حال مذاكره نهایی با یكی از فاینانسورها هستیم كه امیدواریم تا پایان سال نهایی شود.
او با بیان اینكه تمام جوانب برای ساخت این پالایشگاه را مورد بررسی قرار دادیم و به این نتیجه رسیدیم كه این پالایشگاه كاملا توجیه فنی و اقتصادی دارد و استان كرمانشاه هم به این پالایشگاه نیاز جدی دارد.
وی ظرفیت پالایشگاه آناهیتا را 150 هزار بشكه در روز اعلام كرد و گفت: ظرفیت پالایشگاه فعلی كرمانشاه 25 هزار بشكه‌ در روز است و جوابگوی حجم نیازهای سوختی استان نیست.
او به تشریح نیازهای استان به سوخت اشاره كرد و افزود: اكنون 76 هزار بشكه فرآورده‌ نفتی شامل 29 هزار بشكه بنزین، 10 هزار بشكه نفت سفید، 25 هزار بشكه نفت گاز و 11 هزار بشكه نفت كوره در منطقه كمبود داریم كه این میزان كمبود در سال 1403 به 113 هزار بشكه خواهد رسید.
صالحی فروز گفت: پالایشگاه در مرحله ساخت برای هشت هزار نفر و در مرحله بهره‌ برداری برای 800 نفر به صورت مستقیم ایجاد شغل می‌كند.
وی در مورد سهامداران این پروژه نیز گفت: 33.3 درصد سهام این پروژه مربوط به صندوق بازنشستگی كشوری، 33.3 درصد مربوط به شركت شستا و 33.3 درصد نیز مربوط به شركت پالایش و پخش فرآورده های نفتی و صندوق بازنشستگی كاركنان وزارت نفت است.
وی با بیان اینكه عملیات اجرایی ساخت این پالایشگاه از سال 86 آغاز و در سال 88 متوقف گردید، پیشرفت فیزیكی عملیات خاكی پروژه را حدود 97 درصد و پیشرفت مالی آن را 79 درصد اعلام كرد.

**ساخت پالایشگاه رویكرد دولت
مسوولان مركز و استان كرمانشاه، رویكرد دولت را كمك به ساخت پالایشگاه آناهیتا به دلیل نیاز استان به فرآرده های سوختی می دانند و معتقدند كه ساخت پالایشگاه یك ضرورت است و كمك می كنند كه پالایشگاه ساخته شود.
رییس كل بانك مركزی در جریان سفر به استان و بعد از بازدید از این طرح گفت: روند كار در این پالایشگاه نشان دهنده جهت گیری های صحیح است، هر چند كندی هایی در روند اجرایی به وجود آمده، مانند قراردادهایی كه در بخش فاینانس باید منعقد بشود لذا با توجه به تلاش های صورت گرفته به نظر می رسد این موانع به زودی برطرف شود و پروژه در زمان بندی پیش بینی شده به نتیجه می رسد.

**استاندار: آماده همكاری برای ساخت پالایشگاه آناهیتا هستیم
استاندار كرمانشاه هم آمادگی مجموعه تیم مدیریتی استان برای ساخت پالایشگاه آناهیتا را اعلام كرد و گفت: این پالایشگاه هم مصوبه سفر مقام معظم رهبری و هم دستور رییس جمهوری را برای اجرا و ساخت دارد لذا وظیفه ما است كه به تكلیف عمل كنیم و نسبت به شروع ساخت آن نهایت تلاش خود را بكار گیریم.
اسدالله رازانی با اشاره به درخواست ها و تمایل سرمایه گذاران خارجی و همچنین شركت های سرمایه گذار در داخل كشور برای سرمایه گذاری در این طرح بزرگ، افزود: این پروژه در گذشته برای اجرا با مشكلات عدیده ای روبرو بود اما خوشبختانه اكنون برای اجرای آن نه مشكلی در سرمایه گذاران و سهامداران در شركت شستا داریم نه اینكه با مشكل مدیریتی پروژه در داخل استان مواجه ایم لذا باید این فرصت فراهم آمده را ارج نهیم و از این فرصت برای تسریع در ساخت پالایشگاه آناهیتا استفاده كنیم.
وی در ادامه سخنان خود با بیان اینكه با شروع ساخت پالایشگاه آناهیتا، شغل، شادابی و امید استان را فرا می گیرد، گفت: برای جذب اعتبارات این پروژه علاوه بر استفاده از تسهیلات صندوق ذخیره ارزی از مشاركت مردم و پذیره نویسی از عموم هم می توانیم استفاده كنیم و مهم تسریع در ساخت این پروژه است.
وی با اشاره به همكاری دولت در تامین اعتبارات و تسهیلات برای ساخت پروژه گفت: سرمایه گذاری با همكاری دولت صورت می گیرد و صد درصد از اجرای آن حمایت و پشتیبانی می كند.
با رویكردی كه مسوولان دولت تدبیر و امید در مركز و استان كرمانشاه دارند به نظر می رسد بسترها برای آغاز عملیات اجرایی ساخت پالایشگاه آناهیتا فراهم است و با جدیت و پیگیری مسوولان استانی این پروژه بزرگ و تحول زا در استان در آینده ای نه چندان دور به بهره برداری می رسد.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نویدی ** انتشار دهنده:علی مولوی