به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، سومین دور نشست آستانه 27 بهمن ماه در پایتخت قزاقستان آغاز و روز گذشته به كار خود پایان داد . دور نخست مذاكرات آستانه در روزهای چهارم و پنجم بهمن میان نمایندگان دولت سوریه و نمایندگان مخالفان به میزبانی دولت قزاقستان و با نظارت روسیه، ایران و تركیه برگزار شد و توانست گام های مثبتی برای حل بحران سوریه بردارد.
پس از این نشست، آستانه بار دیگر در روز هیجدهم بهمن ماه میزبان نشستی در سطح كارشناسان و با حضور هیات های كارشناسی این سه كشور و نمایندگان سازمان ملل بود. در این نشست اجرای توافق های مربوط به برقراری آتش بس و مكانیزم های نظارت موثر بر آن و تدابیر اعتماد ساز بررسی شد.
در ادامه نگاهی به مهم ترین محورهای تحلیلی رسانه های عربی درباره نشست آستانه برای حل بحران سوریه خواهیم داشت.
** ارزیابی مثبت از نشست آستانه
تارنمای «العهد» لبنان و روزنامه «الیوم السابع» مصر نتیجه نشست آستانه برای حل بحران سوریه را مثبت ارزیابی كردند.
به نوشته تارنمای العهد، نشست آستانه برای حل بحران سوریه میان هیات دولت سوریه و نمایندگان گروه های مسلح در حالی پایان یافت كه طرف های گوناگون بر موفقیت آمیز بودن این نشست توافق نظر دارند.
در نشست مطبوعاتی كه «بشار الجعفری» رئیس هیات دولت سوریه برگزار كرد، گفت: همه امضا كنندگان توافق آتشبس، چه طرفهای ضامن و چه گروههای مسلح به مبارزه با تروریسم با حمایت ارتش سوریه و همپیمانان پایبند هستند.
بشار الجعفری گفت: ارزیابی ما از روند نشست آستانه تا زمانی كه این نشست در خدمت تحقق تثبیت آتشبس باشد، مثبت است.
به نوشته روزنامه الیوم السابع، «سرگئی ویرشینین» رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه روسیه گفت كه مذاكرات آستانه موفقیت آمیز بود و این نشست گامی برای حل بحران سوریه است.
«به طور واقعی ما می توانیم از موفقیت و رویداد مهمی صحبت كنیم كه ادامه خواهد داشت. در نشست آستانه بر روی بندهایی توافق شد كه بر اساس آن برای تقویت آتش بس و پایان درگیری ها عمل خواهد شد. »
** پایان پشتیبانی از تروریسم
نشریه «المنار» فلسطین هم با اشاره به برگزاری نشست آستانه تنها راه حل بحران سوریه را پایان بخشیدن به حمایت از تروریست ها عنوان كرد.
به نوشته نشریه المنار، شهروندان سوریه در پاسخ به این سوال كه چه انتظاری از سازمان های بین المللی برای حل بحران سوریه دارند، می گویند راه حل بحران سوریه آشكار است.
«راه حل بحران سوریه در این است كه سازمان های بین المللی و منطقه ای با یك تصمیم فوری صادقانه از كشورهایی كه حاكمیت سوریه را نادیده می گیرند بخواهند كه از حمایت همه كسانی كه برای ویران سازی سوریه به كار گرفته شده اند، دست بردارند. »
** اوضاع ناگوار مخالفان سوریه و پشتیبانان آنان
روزنامه «الحیات» چاپ لندن و روزنامه «البناء» لبنان با اشاره به نشست آستانه به بررسی اوضاع مخالفان و پشتیبانان آن پرداخت و شكست محور ضد سوری را در كانون توجه قرار دادند.
به نوشته الحیات، تغییر موضع تركیه پس از كودتا در این كشور، مخالفان سوریه را در مسیر دیگری قرار داد. اكنون مخالفان سوریه گزینه سختی را پیش رو دارند. آنان یا باید نابود شوند و یا اینكه در هیات دولت مركزی سوریه به ریاست «بشار اسد» وارد شوند.
«جان كری» وزیر امور خارجه پیشین آمریكا پیش از پایان ماموریت خود گفت: نباید نشست آستانه جایگزین نشست ژنو شود. «استفان دیمستورا» نماینده سازمان ملل در امور سوریه هم در این زمینه گفت سازمان ملل تنها طرفی است روند سیاسی را درباره سوریه بر عهده دارد.
«به نظر می رسد این گونه اظهار نظرها بیشتر به یك آرزو شبیه است. زیرا هیچ قدرت خارجی توان این را ندارد كه اسد را وادار به تقسیم قدرت سازد. »
به نوشته روزنامه البناء در آستانه و واشنگتن دو مسیر متفاوت ترسیم می شود. در حالی كه در آستانه برای گفت و گوی سوری - سوری در ژنو زمینه سازی می شود و به نتیجه موازنه جنگ در حلب تكیه شده است تا دولت یكپارچه سوریه با قانون جدید تشكیل شود و به مبارزه با تروریسم اولویت داده شود.
در واشنگتن پس از ناكامی در جنگ و صلح، ضعف آمریكا و رژیم اسرائیل دیده شد. در واشنگتن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا به عنوان دوست نخست وزیر رژیم صهیونیستی معرفی شد. این در حالی كه ترامپ در داخل و خارج اراده كاری را ندارد. او در برابر قدرت های خارجی كه توان ورود به جنگ را دارند، توان هیچ اقدامی را ندارد.
«در شرایطی كه تروریسم در حال قدرت یابی است تنها راه برخورد با آن از راه حل و فصل بحران ها با ایران و روسیه امكان پذیر است. گزینه جنگ شكست خورده است. اما نتانیاهو و ترامپ به جای مذاكره برای حل بحران ها تنها زبان جنگ و تنش را ادامه می دهند. »
اظهارات درباره شهرك سازی و چشم پوشی از برپایی 2 دولت و برپایی كشور مستقل فلسطین بیانگر این مساله است. در حالی روسیه و ایران به طور آشكار اقدام می كنند محور واشنگتن - تل آویو در شرایط بغرنجی قرار گرفته است. مسكو با قدرت برای پیدایش نظام منطقه ای جدید در خاورمیانه پیش می رود كه هسته آن را ایران، تركیه و مصر تشكیل می دهند.
ایران نیز راه گفت و گو با كشورهای عربی و عادی سازی روابط را پیش گرفته است. این كشور با كویت و عمان گفت و گو كرد. این در شرایطی است كه اگرچه عربستان به طور آشكار با گفت و گو با ایران موافقت نكرد. اما ریاض به طور ضمنی موافقت خود با گفت و گو را اعلام كرده است.
**پژوهشم **9278**1601** خبرنگار : اصغر یوسفی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی
نگاه رسانه های عربی به دو روز گفت وگو در قزاقستان؛
گام های مثبت نشست آستانه برای حل بحران سوریه
۲۹ بهمن ۱۳۹۵، ۹:۵۹
کد خبر:
82433559
تهران- ایرنا- رسانه های عربی از روزهای گذشته تاكنون برگزاری گفت وگوهای صلح سوریه در آستانه پایتخت قزاقستان را در كانون توجه قرار داده اند.برخی این نشست و پایان حمایت از تروریست ها را فرصتی مهم برای حل بحران سوریه می دانند. شماری از رسانه ها نیز به وضعیت مخالفان مسلح و پشتیبانان آنان اشاره كرده اند.