به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از روزنامه تلگراف، دكتر 'كارا هوور' كارشناس تكامل بویایی و محقق دانشگاه دورهام گفت: حس بویایی انسان در چشم اندازی بسیار غنی و در تعامل مستمر و منظم با محیط زیست تكامل یافته است؛ اما امروزه تعامل انسان با محیط زیست بسیار كاهش یافته و یا متوقف شده است و ما با انواع آلودگی ها به سر می بریم.
وی افزود: رایحه های تند و ساده حاصل از انواع آلودگی همچون آلاینده های هوا، زباله های جمع نشده و حتی خانه های كثیف و به هم ریخته، در حال تباه كردن توانایی انسان برای تشخیص طیف های مختلف طبیعت و گسترش بیماری ها است.
وی كه در نشست انجمن پیشرفت علم در بوستون در آمریكا سخن می گفت، افزود: در این میان، بحث آسیب به بویایی است كه در نتیجه آن، احتمال چاق شدن افراد هم بیشتر می شود، زیرا افرادی كه دچار آسیب دیدگی بویایی می شوند، توانایی چشایی آنها هم ضعیف می شود و بر این اساس، خوراكی هایی را ترجیح می دهند كه همچون غذاهای چرب و پرنمك، مزه قویتری دارند.
به عكس، مطالعات قبلی نشان داده اند افرادی كه حس بویایی قوی دارند، احتمال وزن سالم در آنها بیشتر است.
به گفته دكتر هوور، افرادی كه مشكل اختلال بویایی دارند، در معرض خطر بیشتر ابتلا به مشكلات سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی قرار دارند؛ به عوان مثال، تعدادی زیادی از انها به خاطر بی اطلاعی از رایحه بدن خود دچار اضطراب می شوند؛ اضطراب این افراد همچنین می تواند به خاطر ناتوانی در تشخیص رایحه های خطرناك مانند نشت گاز یا دود باشد. افزون بر این، مشكل ارتباط با سایرین در مبتلایان به مشكل اختلال بویایی افزایش می یابد و در مجموع مسائل جدی سلامت روانی این افراد را بیشتر تهدید می كند.
براساس تحقیق جدیدی نیز كه ماه جاری میلادی انجام شد، آلودگی دیزلی می تواند خطر ابتلا به زوال عقل را دو برابر كند، همچنین در سایر مطالعات ارتباط میان كیفیت ضعیف هوا با احتمال بیشتر ابتلا به حمله قلبی و یا سكته مغزی مشخص شده است.
علمی**2038**
مترجم: درنا محمدیان* انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
تهران- ایرنا- یك محقق دانشگاه دورهام معتقد است كه زندگی مدرن در حال از بین بردن حس بویایی بشر و متمایل كردن طبع او به سمت مصرف خوراكی های چرب و نمكی است.