به گزارش ایرنا، یك دهه از نامكذاری هفته سلامت مردان می گذرد و باید دیدكه تا چه میزان اهداف حساس سازی مردان نسبت به سلامتی خود محقق شده است.
نقش و جایگاه مردان در توسعه كشور و چرخه اقتصاد انكارناپذیر است و تامین سلامت این قشر از موضوعات مهمی است كه در ارتقاء بهره وری و بهبود مناسبات كشور اثرگذاری مستقیم دارد.
شواهد و آمار بیانگر آن است كه جامعه مردان نسبت به زنان در بحث بیماری ها و حوادث گوی سبقت را از زنان ربوده اند و این مسئله نیازمند توجه اصولی و برنامه های كارآمد در حوزه اصلاحی است.
سلامت مردان كه پایه و ستون یك خانواده هستند مهمترین علت پایداری و دوام خانه و خانواده به شمار می رود و از طرفی به واسطه اینكه مردان مهمترین نیروی كار و توسعه كشور محسوب می شوند سلامت آنان سلامت و پیشرفت جامعه را منجر می شود.
عوامل محیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و شغلی خطرپذیری مردان را بیش از زنان در پی دارد و با توجه به اینكه مراجعه به پزشك و بررسی سلامتی از سوی مردان اولویت چندم به شمار می رود بیماری ها و مرگ و میر در این قشر بیش از جامعه زنان است.
ارتقاء سلامت مردان در همه ابعاد جسمی، روانی، فرهنگی واجتماعی و توجه به عوامل پیشگیری،این قشر فعال جامعه را از بروز بسیاری از مشكلات مصون می دارد اما، این ضرورت از دید مردان كم اهمیت گرفته می شود و همین امر باعث رشد بیماری های در این قشر و سوانح و مرگ و میر شده است.
استرس های شغلی، خشونت ها و نزاع، فشارهای اقتصادی موجود، حوادث ناشی از كار، تصادفات و سوانح رانندگی، بیماری قلبی عروقی و سكته های مغزی، بیماری های غیرواگیر همچون هپاتیت و HIV، اعتیاد، مشكلات و ناتوانی های جنسی جامعه مردان را بیش از زنان درگیر می كند.
جمعیت مردان كشور در سرشماری سال 1390، 37 میلیون و 805 هزار نفر است كه 50 و نیم درصد از جمعیت كشور را به خود اختصاص داده است اما عوامل بیشتری سلامت نیمی از جامعه را به خطر می اندازد.
براساس آمار منتشره از سوی وزارت بهداشت و درمان و اموزش پزشكی، مردان پنج برابر بیشتر از زنان در خطر حوادث ترافیكی قرار دارند، اعتیاد در مردان 10 برابر زنان و سقوط از ارتفاع سه برابر عنوان شده است از طرفی مردها پنج برابر بیش از زنان در معرض آسیب های ناشی از حوادث قرار دارند و این امر مرگ و میر مردان را نسبت به زنان افزایش می دهد.
در بحث سرطان ها در مقابل هر 100 زن 130 مرد به سرطان مبتلا می شوند كه شایعترین آن سرطان های معده، ریه، خون و كبد و پروستات است و در همین راستا تغییر الگوی زندگی امری ضروری است و با تغذیه مناسب باید وزن خود را به منظور ارتقای سلامت خود در حد ایده آل حفظ كنند به طوری كه اندازه دوره شكم مردان باید كمتر از 90 سانتیمتر باشد چراكه تجمع چربی در این ناحیه احتمال ابتلا به بیماری های غیرواگیر همچون دیابت، افزایش فشار خون و به تبع آن ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
یكی از مشكلات دیگر جامعه مردان كه امسال با جدیت مورد بحث قرار گرفته است، ناتوانی جنسی است كه در 30 درصد آقایان شایع و می تواند پایه های یك زندگی را دچار تزلزل كند.
ناتوانی جنسی مردان درر هر سنی می تواند اتفاق بیافتد، ولی با درمان خودسرانه این ناتوانی مشكلات به بار میآید. بهترین انتخاب، مشاوره با پزشك متخصص است تا بتوان با اطمینان بیشتر این مشكل را رفع كرد چراكه مردان سالم پشتوانه ای مناسب برای خانه و خانواده هستند و با جدی گرفتن سلامت خود بالاترین حمایت را از خانواده خود بعمل می آورند.
جمعیت مردان استان مركزی بر اساس سرشماری سال 1390 ، بیش از 715 هزار نفر است و با توجه به صنعتی بودن این استان مشكلات شغلی و فشارها و حوادث كاری بیشترین تاثیر را بر این قشر فعال دارد و البته دیگر عوامل خطر نیز به مانند دیگر نقاط كشور در بین این جامعه دیده می شود.
معاون فنی مركز بهداشت استان مركزی در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: شعار امسال هفته سلامت مردان 'آیا در مسابقه سلامت برنده اید؟' می باشد كه این مهم نیازمند تقویت راهبردهای خودمراقبتی است.
عباس اسماعیلی افزود: بیماری های زنان و مردان تفاوت های بسیاری دارد به همین منظور هفته ای به سلامت مردان اختصاص یافته است.
وی گفت: میزان سكته های مغزی و قلبی، انواع سرطان ها و دیگر بیماری های غیرواگیر و حوادث ترافیكی و كاری مردان را بیشتر در معرض خطر قرار داده است و به دلیل اینكه این افراد كمتر به سلامت خود توجه دارند و در صورت وخیم نشدن سلامتی خود به پزشك مراجعه نمی كنند متحمل خطرات بیشتری می شوند.
اسماعیلی با تاكید بر اینكه هفته سلامت مردان باید به هدف اطلاع رسانی و ارتقای سواد سلامت افراد برگزار شود، عنوان كرد: طرح خدمات نوین سلامت كه در قالب طرح تحول نظام سلامت اجرایی می شود از اول بهمن ماه سال جاری به منظور بررسی مخاطراتی چون بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، سرطان ها و چربی خون در مراكز خدمات بهداشتی، پایگاه های سلامت، خانه و مراكز بهداشت به صورت رایگان اجرایی می شود.
وی تصریح كرد: با توجه به بی توجهی مردان به سلامتی خود در خواست شد كه در هفته سلامت مردان در وقت اداری فرصتی را به مردان كارمند اختصاص دهند تا با مراجعه به این مراكز مورد چكاب قرار گیرند و درصورت بروز مشكل و یا احتمال خطر به سرعت به مراكز درمانی ارجاع شوند.
معاون فنی مركز بهداشت استان مركزی گفت: افراد با انجام نمونه خون از نظر بیماری هایی چون سرطان مورد غربالگری قرار می گیرند و با تجمیع نتایج آزمایشات نشان می دهد كه در طول 10 سال آینده آیا فردی در آستانه ابتلا به سرطان قرار دارد و با دریافت كارت سبز(سلامت كامل)، زرد(احتمال خطر) و قرمز( وجود بیماری) از سلامت خود مطلع و یا تحت مراقبت و درمان قرار می گیرند.
وی، یكی از سرطان های شایع در مردان را سرطان پروستات عنوان كرد و گفت: این سرطان به آسانی با اقدامات پیشگیرانه قابل تشخیص زودرس و درمان اسیت و با معاینه و انجام آزمایش PSA مشكل رفع می شود، البته وراثت و ابتلای یكی از بستگان درجه یك به این بیماری احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد .
وی توضیح داد: نیاز است كه مردان با مشاهده علایمی نظیر خون در ادرار، تكرر ادرار، ضعف یا منقطع شدن جریان ادرار، باقی ماندن ادرار در مثانه، احساس درد یا سوزش در زمان تخلیه ، درد دائمی كمر، لگن یا مفصل ران كاهش، اشتها و وزن به پزشك مراجعه كنند.
اسماعیلی با بیان اینكه مرگ مردان در میانسالی بیش از زنان است گفت: امید به زندگی در سال 1390، در بین مردان 72 سال و برای زنان 74 سال برآورد شد به همین دلیل و با توجه به محوریت مردان در زندگی به لحاظ اقتصادی و اجتماعی باید به رسیدگی دائمی به وضعیت جسمانی خود تشویق شوند.
وی گفت: به طور كلی مرگ مردان بیش از زنان است حتی در زمان تولد از هر 100 تولد دختر 106 پسر متولد می شوند اما براساس بیماری های دوران كودكی تعداد دختران و پسران متولد شده برابر می شود و حتی بخشی در دوران جوانی در جنگ، خشونت ها، حوادث كار جان خود را از دست می دهد و در دوران میانسالی نیز به دلیل مشكلات قلبی و عروقی نیز از دست می روند و این چنین برابری تعداد زن و مرد حاصل می شود كه امری اجتناب ناپذیر است.
معاون فنی مركز بهداشت استان مركزی با اشاره به موضوع محوری هفته سلامت مردان در سال 95 گفت: ناباروری پس از گذشت یك سال از ازدواج و نابارور نشدن زن مطرح و مورد بررسی قرار می گیرد و در وهله اول مرد آزمایش می شود تا اطمینان از نبود مشكل در سلول های اسپرم سازی حاصل شود.
سوپروایزر مركز فوق تخصصی درمان ناباروری جهاد دانشگاهی استان مركزی در خصوص علل ناباروری مردان گفت: در 40 درصد مراجعات زوجها به مركز به منظور درمان ناباروری، مردان دچار مشكل هستند كه اغلب علل متفاوتی را شامل می شود.
نزهتالسادات شفیعی اظهار كرد: در برخی موارد علل ناباروری مردان به مسائل ژنتیكی و مشكلات دستگاه تناسلی بر می گردد در همین راستا در اولین مرحله از درمان انواع آزمایش های ژنتیكی و خونی به منظور بررسی و دریافت علل ناباروری انجام می شود و اگر مشكل از مرد باشد كه به اورولوژ برای ادامه درمان ارجاع می شود.
وی، عوامل محیطی، آب و هوا، استرس های روزمره و ضربه را علل بروز ناباروری مردان عنوان كرد و گفت: یكی از مهمترین علل ناباروری مردان واریكوسل پیچ خوردگی غیرطبیعی شبكه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضهها و یا گشادی عروق بیضه است كه خون رسانی به درستی صورت نمی گیرد و این بیماری میتواند باعث كاهش تولید اسپرم یا كاهش كیفیت اسپرم تولیدی شود.
شفیعی عنوان كرد: اكثر ناباروری های قابل درمان است و می توان نتایج مثبت گرفت به طوری در صورت مشكل از زن باشد و نیاز به عمل جراحی این اقدام سریع انجام می شود و با توجه به این عمل جراحی به تازگی تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.
وی عنوان كرد: دانشگاه علوم پزشكی نیز 85 درصد هزینه حراجی زن را پرداخت می كند می توان پاسخ مثبت را سریع دریافت كرد و در مردان نیز در صورت نیاز بافت بیضه نیز جراحی می شود و در صورت دریافت نشدن پاسخ مثبت مبنی بر باروری زن از راهكار جنین اهدایی استفاده می شود.
وی افزود: مهمترین آزمایش در مردان اسپرم گرام است كه عوامل ناباروری همچون وجود و یا موجود نبودن اسپرم، تعداد، شكل و تحرك اسپرم ها را نشان می دهد و اگر اسپری وجود نداشته باشد ناباروری مرد تعیین و سیكل درمانی روند دیگری را در پیش می گیرد.
سوپروایزر مركز فوق تخصصی درمان ناباروری جهاد دانشگاهی استان مركزی گفت: غالب مراجعات به مركز به دلیل ناباروری است و ماهانه حدود 300 آزمایش از مراجعات انجام می شود كه فارغ از ادامه ندادن مسیر درمان از برخی مراجعات اكثریت پاسخ مثبت مبنی بر باروری را دریافت می كنند اما در كل دنیا نتیجه مثبت باروری حدود 30 درصد است.
سلامت مردان از اموری است كه می توان به سهولت شاهد بود به طوری كه این قشر از جامعه با تغییر الگوی زندگی خود همچون تغذیه سالم همراه با پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و چربی به میزان كافی، به حداقل رساندن مصرف نمك، قند و شكر و گنجاندن میوه و سبزیجات در رژیم غذایی خود، انجام فعالیت فیزیكی و ورزشی، نوشیدن آب به میزان كافی و روزانه هشت لیوان، داشتن خواب كافی به میزان هفت تا 9 ساعت در شبانه روز و محیط كاری مناسب و فاقد استرس، پرهیز از مصرف قلیان، سیگار و دخانیات و مواد مخدر و توجه به بهداشت فردی و جنسی خود و سلامت روحی مسیر زندگی توام با سلامت خود را دنبال كنند.
از هر هفت زوج، یك زوج مبتلا به ناباروری است و اصولا شانس میزان باروری بعد از یك سال از ازدواج حدود 85 الی 90 درصد به صورت طبیعی خواهد بود.
در بین زوجهای باقیمانده نیز پنج درصد در سال دوم بارور میشوند و با پیگیری و آزمایش می توان مشكلات احتمالی را به سرعت رفع كرد البته مردان با قطع سیگار شانس باروری را افزایش می دهد.
6992/6013/خبرنگار: آذر اسفندیاری***انتشاردهنده:مژگان حیدری
اراك - ایرنا - پنجم اسفندماه هرسال روز ملی سلامت مردان نامگذاری شده و این مهم ضرورت ارزیابی و چاره اندیشی برای تهدیدهای سلامت این قشر را نشان می دهد.