حامد چمن رخ دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: تاكنون اتحادیه صادركنندگان فرش در چهار استان تشكیل شده و ما پیگیر هستیم تا پنجمین آن در خراسان شمالی راه اندازی شود.
وی افزود: این اتحادیه زیر نظر اتاق ایران فعالیت خواهد داشت و اكنون اقدامات اولیه توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و كنسرسیوم صادراتی فرش و دستبافته های داری خراسان شمالی انجام شده است.
چمن رخ گفت: ثبت كنسرسیوم صادراتی فرش خراسان شمالی نیز یكی دیگر از اقدامات در حال پیگیری است.
عامل توسعه كنسرسیوم صادراتی فرش و دستبافته های داری خراسان شمالی در ادامه با گلایه از اینكه مركز ملی فرش نتوانسته است رضایت فرشی را آن گونه كه باید و شاید جلب كند گفت: این مركز از رسالت و مسئولیت خود فاصله گرفته است.
پیش از این، شركت سهامی فرش كه به عنوان متولی فرش، به تولید و بازار فرش نظارت داشت، توجه زیادی به رونق فرش دستباف داشت، اما از زمان تاسیس مركز ملی فرش ایران روز به روز شاهد افول فرش دستباف در كشور هستیم.
وی افزود: تاسف بارتر این كه شركت فرش ایران نیز دیگر فعالیتی در شان تاریخچه خود ندارد و اكنون نیز به مالكیت بانك تجارت درآمده است.
چمن رخ خاطرنشان كرد: مركز ملی فرش كه زیر نظر وزارت بازرگانی سابق برای سامان دادن به اوضاع فرش شكل گرفت هنوز نتوانسته است اقدامی كه رضایت خاطر فرشی ها و خانواده فرش را جلب كند، انجام دهد و از این حیث كارنامه قابل قبولی ندارد.
وی تصریح كرد: عملكرد مركز ملی فرش در زمینه حمایت از تولید فرش دستباف قابل دفاع نبوده و نتوانسته رسالت خود در زمینه بازاریابی را خوب انجام دهد، البته در زمینه تحقیق و پژوهش اقدامات خوبی انجام داده اما این آثار تحقیقی و پژوهشی در كتابخانه مركز آرشیو شده است.
عامل توسعه كنسرسیوم صادراتی فرش و دستبافته های داری خراسان شمالی اظهار كرد: بارها مشاهده شده افرادی كه به دنبال منابع تحقیقی و پژوهشی هستند و این منابع را از مركز ملی فرش جست وجو می كنند، اما به آن دست پیدا نمی كنند، معلوم نیست چرا این اطلاعات و پژوهش ها به اشتراك گذاشته نمی شود؟
وی درباره برنامه های كنسرسیوم صادراتی فرش و دستبافته های داری خراسان شمالی گفت: این كنسرسیوم پیش از این دست یابی به بازارهای آمریكا را هدفگذاری كرده بود زیرا بازارهای آمریكایی یكی از بهترین بازارهای فرش ایران بود اما با اعمال تحریم ها بتدریج از دست رفته است.
چمن رخ افزود: در آن سال ها، كشورهای پاكستان و هند جای ما را در بازار آمریكا گرفتند اما پس از برجام تلاش ما این بود كه بتوانیم دوباره این بازار را احیا كنیم.
وی خاطرنشان كرد: با روی كار آمدن رییس جمهوری جدید آمریكا برنامه ریزی برای دست یابی به بازارهای آن كشور از برنامه خارج شد و اكنون تلاش داریم تا بتوانیم در بازار چین فعالیت كنیم و بیشتر در این بازار حضور داشته باشیم.
چمن رخ افزود: قراراست در فروردین ماه سال آتی تیمی از تجار و فعالان فرش ایران برای حضور در نمایشگاه دموتكس به شانگ های چین اعزام شوند. این حضور می تواند اهداف بسیاری از بازاریابی در كشور چین را محقق سازد.
در استان خراسان شمالی حدود 18 هزار كارگاه قالیبافی با 21 هزار بافنده وجود دارد كه سالانه حدود 400 هزار متر مربع فرش در این استان تولید می شود.
طبق گزارش اتحادیه فرشبافان خراسان شمالی این استان حدود 9 درصد از تولید فرش دستباف ایران را به خود اختصاص داده و سالانه 100 هزار متر مربع از فرش این منطقه به خارج از كشور صادر می شود.
خراسان شمالی برای سامان دادن به صنعت فرش دستباف، خوشه صنعتی فرش را در دستور كار خود قرار داده تا بتواند در این قالب، فرش دستباف استان را با طرح و نام این منطقه به بازارهای داخلی و جهانی عرضه كند. همچنین شهرك فرش نیز با هدف ساماندهی كارگاه های تولید و عرضه فرش در شهرك صنعتی بجنورد، فعال شده است.
به گفته مسئولان مربوطه كمبود نقدینگی، پایین بودن كیفیت تولیدات و متناسب نبودن تولیدات فرش دستباف با سلائق مشتریان و نیز كمبود امكانات زیرساختی از اساسی ترین مشكلات فعالان این صنعت در این استان است.
7185 / 6042 خبرنگار: كبری علی آبادی** انتشاردهنده: سیدحسین قدسی
بجنورد-ایرنا- عامل توسعه كنسرسیوم صادراتی فرش و دستبافته های داری خراسان شمالی گفت: اتحادیه صادركنندگان فرش در این استان 941 هزار نفری تشكیل می شود و در این راستا اقدامات لازم انجام شده است.