۱۱ اسفند ۱۳۹۵، ۱۴:۱۷
کد خبر: 82449009
T T
۰ نفر
بارش كم اما سيل آسا نتيجه تغيير اقليم دركشوراست

تهران - ايرنا - مدير گروه تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي گفت: يكي از تبعات گرم شدن كره زمين تغيير در رفتار طبيعت است كه در كشور ما با كاهش بارش اما به صورت سيل آسا و رگباري خودش را نشان مي دهد.

ايمان بابائيان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: تا دهه هاي گذشته بارش ها ملايم بود و اگر هم زماني به صورت رگباري بروز مي كرد، در حد معمولي بود اما مدتي است اين روند تغيير كرده و بارش ها كم اما به صورت رگباري و سيل شده است.
وي با بيان اينكه به طور كلي رفتار اقليم در آينده به سمت بارش هاي رگباري و سيل آسا شدن پيش مي رود،اظهار كرد: اما با اين وجود مجموعه بارش ها در كشور افزايش نمي يابد.
وي تاكيد كرد: به طور كلي گرم شدن كره زمين يا همان گرمايش جهاني موجب كاهش بارش در ايران مي شود اما همان بارش كم هم به صورت رگباري و سيل آسا خواهد بود؛ يعني ميانگين بارش كشور در دهه هاي آينده كمتر مي شود.
مدير گروه تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي گفت: البته ممكن است در جاهاي ديگر مثلا در مرزهاي استوايي يا نزديك قطب ها گرمايش جهاني موجب افزايش بارندگي شود اما در منطقه ما تغيير اقليم موجب كاهش بارش مي شود.
وي افزود: يك علت اين كاهش اين است كه سيستم هاي بزرگ مقياس هواشناسي در منطقه ما به سمت عرض هاي بالاتر جابجا مي شوند، يعني مسير عبور جبهه هاي جوي از روي ايران مقداري به سمت عرض هاي بالاتر تغيير مي كند، مثلا فرض كنيد اگر مسير عبور جبهه هاي جوي در كشور عرض 35 درجه باشد دو درجه بالاتر مي رود يعني مسير عبور آن عرض 37 درجه مي شود.
بابائيان اظهار كرد:اما به طوركلي گرمايش جهاني موجب افزايش بارش در كل كره زمين مي شود، يعني گرمايش جهاني كاهش بارش را به دنبال ندارد و علت آن هم بالا رفتن تبخير است اما پاسخ منطقه عرض هاي مياني مانند ايران به گرمايش جهاني برخلاف پاسخ كلي كره زمين است از اين رو در اين مناطق شاهد كاهش بارندگي خواهيم بود.
وي افزود: بارش نه فقط در ايران بلكه در كشورهايي مانند تركيه، عراق، سوريه، اردن، لبنان و به طور كلي شرق مديترانه كم مي شود، حتي كاهش بارش در كشورهايي مانند عراق، اردن و سوريه كه در غرب ايران واقع شده اند نيز بيشتر از ايران خواهد بود به همين دليل خشكي ها در اين كشورها بيشتر و منشا گرد و غبار افزايش مي يابد از اين رو بايد منتظر گرد و غبار بيشتري باشيم.
بابائيان اظهاركرد:درداخل ايران نيز درغرب يعني زاگرس كاهش بارش بيشتري نسبت به شرق و ديگر مناطق خواهيم داشت اما در مقابل احتمال دارد بارش در جنوب كشور افزايش يابد.
وي ادامه داد: برخي مدل هاي پيش بيني نشان مي دهد مناطقي از جنوب كشور كه نزديك پهنه هاي اقيانوسي قرار دارند به علت افزايش تبخير شاهد افزايش بارندگي خواهند بود، البته در كشورهاي جنوب خليج فارس و به طور كلي شبه جزيره عربستان هم افزايش بارش را به همراه خواهد داشت، اين تغييرات به مرور رخ مي دهد.
مدير گروه تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي درباره تاثير تغيير اقليم بر دماي كشور گفت: دماي كشور در يك دهه اخير نسبت به دهه 50 حدود يك درجه افزايش داشته است و انتظار مي رود دما در افق انتهاي قرن حاضر حدود سه درجه دما افزايش يابد، البته برخي مدل ها تا 9 درجه افزايش دما را هم پيش بيني كرده اند اما ميانگين آن حدود سه درجه است.
وي تاكيد كرد: با افزايش يك درجه اي دما تا اين حد مخاطرات اقليمي مانند بروز سيل و توفان افزايش يافته است بنابراين در صورت افزايش سه درجه اي دما بايد زيرساخت ها براي مقابله با اين مخاطرات افزايش يابد.
بابائيان درباره علت افزايش بارندگي گفت: افزايش دما موجب افزايش تبخير در اقيانوس ها كه منشا بارش است مي شود بنابراين زماني كه اين چرخش زياد شود تغيير رفتارهاي حدي و بارشي به صورت سيل و رگباري نيز افزايش مي يابد.
وي با تاكيد بر تقويت زيرساخت ها در كشور افزود:اگر قرار باشد جنوب كشور توسعه يابد بايد رفتار اقليم در نظر گرفته شود و تقويت زير ساخت ها در دستور كار قرار گيرد.
وي به بروز توفان هاي حاره اي در كشور اشاره كرد و گفت: بروز توفان دريايي گونو در سواحل جنوبي كشور براي اولين بار ثبت شد و انتظار بر اين است كه با تغيير رفتار اقليم در آينده باز هم شاهد بروز اين گونه پديده ها در كشور باشيم.
مدير گروه تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي اظهار كرد: مهمترين خصلت تغيير اقليم در كشور افزايش مخاطرات اقليمي در آينده است، يعني رفتارهاي حدي و غير مترقبه افزايش مي يابد كه مقابله با آن نيازمند برنامه ريزي علمي و تقويت زيرساخت ها است.
علمي 9014**1440
خبرنگار: كيميا عبدالله پور**انتشار: گلشن
۰ نفر