به گزارش ايرنا؛ پشتوانه عظيم علمي، ادبي و فرهنگي، اجراي برنامه هاي متنوع فرهنگي و علاقه مردم اين سامان به مطالعه كتاب در سال 1395 باعث شد تا اين شهر در دومين دوره جشنواره مزبور، عنوان پايتخت كتاب ايران را از آن خود كند.
اهواز، نخستين پايتخت كتاب كشور در نخستين دوره اين جشنواره بود و اكنون پس از نيشابور، بوشهر به عنوان سومين پايتخت كتاب كشور در سال 1396 برگزيده شده است.
اما اينكه نيشابور، در دومين دوره اين جشنواره توانست گوي سبقت را از نامزدها و رقباي مطرحي چون شيراز، بوشهر، يزد، شهركرد و شهرري بربايد خود حكايت از پيشتازي اين مهد شعر و عرفان خراسان در عرصه كتاب خواني دارد.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي با تمجيد از تلاش هاي نيشابور در ترويج فرهنگ كتاب و كتابخواني مي گويد: نيشابور در طول يك سال گذشته توانسته به خوبي در حوزه برنامه هاي پايتخت كتاب ايران در مناطق شهري و روستايي فعاليت كند.
سيدسعيد سرابي به خبرنگار ايرنا اظهار مي دارد: اهداي بيش از يك ميليارد ريال كتاب به روستاها، برگزاري هجدهمين نمايشگاه ملي ناشران، تقدير از نابينايان كتابخوان، برگزاري كارگاههاي مربيان باشگاههاي كودك ونوجوان، نشست مديران فرهنگي سراسر كشور، نصب نمادهاي كتاب در سطح شهر نيشابور از جمله اين اقدامات است.
وي مي افزايد: اجراي طرح زنگ كتاب در مدارس، برگزاري مسابقات كتابخواني در سنين مختلف، تعامل كليه سازمانها و نهادهاي دولتي و غير دولتي در انقلاب كتاب و كتابخواني شهرستان، راه اندازي بوستان هاي كتاب، طرح صبحانه با كتاب ادارات و نهادهاي مختلف، اجراي طرح يك روز با كتابفروش، برافراشتن پرچم كتاب در كنار پرچم ايران در زنگ صبحگاه مدارس و زنگ صبحگاه پادگانها از ديگر برنامه هايي است كه در سال 95 در نيشابور اجرا شده است.
وي يادآور شد: پرداخت اضافه كار در ازاي كتابخواني به كارگران برخي مجموعه ها، راه اندازي ايستگاه كتاب در مسيرهاي پرتردد، قرار دادن ميز مطالعه در سالن انتظار ادارات و نهادهاي عمومي، راه اندازي ايستگاههاي كتاب مجازي، راه اندازي پيك كتاب براي سالمندان و ناتوانان، قرار دادن قفسه كتاب در اتوبوس شهري و حملونقل عمومي، راه اندازي كتابخانه هاي اتوبوسي، تور اهداي كتاب در روستاها و حاشيه شهرها، تخفيف عوارض شهرداري براي كتابفروشي ها، ارايه تسهيلات لازم مانند زمين هاي مناسب براي تاسيس و توسعه كتابفروشي ها، تجهيز و راه اندازي چهارشنبه بازار كتاب براي مبادله كتابهاي دست دوم از ديگر برنامه هايي است كه امسال در نيشابور، به عنوان پايتخت كتاب ايران انجام شد.
وي با اشاره به برخي از اهداف اين فعاليت ها گفت: افزايش سرانه مطالعه كشوردر سطح ملي و جهاني، افزايش مراجعه به كتابخانه، گسترش فضاهاي فرهنگي مرتبط با كتاب و كتابخواني، استفاده از كتاب براي كاهش آسيبهاي اجتماعي و بحران هاي اجتماعي و زيست محيطي، استفاده از كتابخواني براي تقويت فرهنگ گفتوگو و مدارا از طريق كتاب، استفاده از كتابخواني براي توانمندسازي زنان، كودكان و افراد محروم، استفاده از كتاب براي تقويت ارزشهاي انساني و اخلاقي، استفاده از خواندن براي افزايش دانش عمومي و مهارت هاي مردم، تعديل بمباران اطلاعاتي رسانه هاي مجازي از جمله اهداف اصلي بوده است كه در سال جاري در پايتخت كتاب ايران دنبال شده است.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي يكي از موانع گسترش كتابخواني در شهرهايي چون نيشابور را در دسترس نبودن كتاب براي عموم مردم دانست و گفت: برگزاري برنامه هاي گسترده با در دسترس قرار دادن كتاب به خصوص در مناطق محروم، باعث افزايش ميزان كتابخواني در نيشابور شده است.
* آمادگي براي معرفي نيشابور به عنوان پايتخت جهاني كتاب
فرماندار نيشابور به خبرنگار ايرنا گفت: پايتختي كتاب ايران در سال جاري دستاوردهاي بسيار ارزشمندي براي اين شهرستان داشته و بر همين اساس مسئولان نيشابور در تلاش هستند تا اين شهر در سال 2019 به پايتختي جهاني كتاب برسد.
سعيد شيباني نوقابي با اشاره به اينكه تلاش مي شود برنامه هاي نيشابور در حوزه كتاب در طول سال هاي آينده نيز ادامه پيدا كند، خاطرنشان كرد: معرفي ظرفيت هاي غني نيشابور در حوزه كتابخواني به صورت جدي در طول سال هاي آينده نيز دنبال مي شود.
وي افزود: برگزاري نمايشگاه كتابي با حضور 150 ناشر، عرضه 20 هزار جلد كتاب و حضور بيش از 200 هزار بازديد كننده، نشان داد كه نيشابور داراي ظرفيت هاي بسيار ارزشمند در عرصه كتاب و كتابخواني است.
وي به تخصيص 20 ميليارد ريال در خصوص ساخت 2 كتابخانه در نيشابور اشاره كرد و گفت: به دليل برخي مشكلات، در خصوص تامين اين اعتبار تاخير ايجاد شده بود ولي در شرايط فعلي مقدمات لازم براي تخصيص اعتبار در حال انجام است.
فرماندار نيشابور، دستاوردهاي اين شهرستان در حوزه كتاب و كتابخواني را بسيار ارزشمند خواند و خاطرنشان كرد: برگزاري برنامه هاي متنوع در ادارات، مدارس و حضور گسترده كتاب در مناطق دورافتاده و روستاهاي اين شهر باعث شده علاقه مردم اين شهرستان به مطالعه كتاب افزايش يابد.
رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي نيشابور نيز به خبرنگار ايرنا گفت: اجراي برنامه هاي گسترده در حوزه كتاب، آثار و بركات ارزشمندي براي مردم اين شهرستان داشته است.
عباس كرخي به تشكيل شبكه نهادهاي فعال در ترويج كتابخواني با نام 'سيمرغ' در نيشابور اشاره كرد و گفت: اطلاع رساني در سطح وسيع براي يك انگيزش و انقلاب كتابخواني در سطح دانش آموزي، تبليغات گسترده بر مبناي كتاب و كتابخواني، آغاز به كار انجمن كتاب سيمرغ با 30 موضوع كتابخواني و ترغيب عموم به مطالعه، بخشي از فعاليت هاي صورت گرفته توسط اين انجمن است.
وي يادآور شد: اين انجمن مردمي و خودجوش يكي از قابليت هاي قوي براي ترويج فرهنگ كتابخواني است كه در سال پايتختي كتاب با اعضايي ثابت وغير ثابت به صورت حضوري و غير حضوري فعاليت داشته است.
كرخي خاطرنشان كرد: برگزاري نشست هاي هفتگي نقد و بررسي با حضور كارشناسان و نويسندگان برجسته كشوري و شهرستان، برگزاري جلسات داستان خواني، عطارخواني، مثنوي خواني، شاهنامه خواني از برنامه هاي اصلي اين انجمن است.
رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي نيشابور افزود: اهداي كتاب به مناطق محروم، تجهيز كتابخانه هاي زنجيره اي در سطح شهرستان و همكاري همه جانبه با نهاد كتابخانه هاي عمومي و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي و ديگر نهادها و سازمانهاي دولتي و غيردولتي براي برگزاري همايش ها و نشست ها و سمينارها از ديگر برنامه هايي است كه توسط انجمن سيمرغ در نيشابور پيگيري شده است.
وي يادآور شد: برگزاري بزرگترين ميز مطالعه جهان براي عموم مردم و استقبال بي نظير اقشار مختلف، اجراي طرح زيباي كوله پشتي كتاب و امانت در بوستانها، طرح تشويقي كتابخوانان زنداني در تخفيف مجازات، پاداش به كاركنان كتابخوان بيمه تامين اجتماعي، حمايت برخي صنايع و كارخانه ها از فرهنگ كتابخواني، برگزاري مسابقات تا سيمرغ (ويژه حفظ غزليات عطار ويژه نوجوانان)، برگزاري مسابقات چله چارانه (حفظ 40 رباعي از خيام در سطح پيش دبستاني تا دوره دوم ابتدايي) از برنامه هايي است كه در پايتخت كتاب ايران اجرايي شده است.
وي به فعاليت هاي گسترده در خصوص كتاب هاي كودك و نوجوان نيز اشاره كرد و گفت: برگزاري روزشمارهاي مخصوص سال، نشست سه شنبه هاي با 'يك فنجان كتاب' در بوستان ها و مدارس و محله هاي محروم شهرستان، برگزاري همايش چندسالانه خوانش كتاب و اهداي كتاب براي بيش از 300 روستا، برگزاري نشست هاي تخصصي نقد ادبيات كودك و آثار كودك، تجهيز قفسه كودك ونوجوان در كتابخانه هاي شهرستان، همايش پرواز بادكنك ها و همايش كتاب كودك دوچرخه از برنامه هاي صورت گرفته در حوزه كودك و نوجوان است.
مركز شهرستان 433 هزار نفري نيشابور كه در 122 كيلومتري غرب مشهد قرار دارد با 10 هزار هكتار منطقه تاريخي، چهار هزار و 500 شخصيت علمي ادبي و ظرفيتهاي فرهنگي قابل توجه، شهري فراملي و نيازمند نگاهي در همين سطح است.
نيشابور كه هم اكنون دومين شهر پرجمعيت استان خراسان رضوي پس از كلانشهر مشهد است، شهري كهن و در رتبه نخست هفت شهر هدف گردشگري اين استان است.
وجود 27 باب از 33 باب نخستين مدارس و دانشگاههاي جهان اسلام در نيشابور، تاسيس نظاميه نيشابور قبل از نظاميه بغداد، ثبت حديث معروف سلسله الذهب از حضرت علي بن موسي الرضا (ع) توسط چند هزار نويسنده با قلمدان هاي مرصع در اين شهر در سال 200 هجري قمري، نيشابور را مأمن تشنگان علم و معرفت سرزمين هاي اسلامي كرده است.
اين شهر اساطيري در قرون چهارم و پنجم هجري قمري زادگاه چهار فرقه عرفاني ملامتيه، كراميه، بكتاشيه و جوريه و مركزيت تصوف و عرفان جهان اسلام در قرن چهارم بوده است.
ظهور چهار هزار و 300 شخصيت برجسته علمي و فرهنگي تا ربع اول قرن ششم در اين شهر، پرورش مشاهيري همچون عطار، حكيم عمرخيام و فضل بن شاذان شواهدي بر سابقه درخشان تمدن و فرهنگ غني نيشابور در گذشته است.
نيشابور داراي 17 باب كتابخانه عمومي با 20 هزار نفر عضو فعال است و در سال 95 بيش از يك ميليون نفر به كتابخانه هاي نيشابور مراجعه كرده و بيش از يك ميليون جلد كتاب به امانت گرفته اند.
خبرنگار: توحيد آرش نيا ** انتشار دهنده: علي اصغر ايزدي
7498/5132
مشهد- ايرنا- شهرستان نيشابور، كه در چهارچوب جشنواره پايتخت كتاب ايران، در سال 95 عنوان پايتخت كتاب كشور را از آن خود كرده بود، اكنون به پايتختي جهاني كتاب در سال 2019 چشم دوخته است.