به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «اكبر كمیجانی» روز دوشنبه در كنفرانس ملی اقتصاد مقاومتی و برجام در مركز مطالعات وزارت امور خارجه اظهار داشت: امروز روابط بانكی در حال گذر از روزهای سخت است و ریسك كشور از منظر طرف های خارجی بهبود یافته و به رتبه 6 از هفت رسیده است و امیدواریم در آینده كمتر هم شود.
وی اظهار داشت: پیش از تحریم ها بانك های بزرگ و متوسط با بانك های ایرانی همكاری می كردند و ذخایر ارزی بانك مركزی در بانك های كم ریسك و بی ریسك نگهداری می شد اما بعد از برجام این ذخایر در بانك های خاص نگهداری می شود.
قائم مقام بانك مركزی با بیان اینكه در این مدت اندك بهبود در روابط بانكی حاصل شده است، گفت: بانك های بزرگ در حال آمد و شد هستند و انتظار می رود موانع همكاری ها از بین برود تا بتوان دوباره روابط را از سر گرفت.
كمیجانی اظهار داشت: دو مانع عمده در این مسیر وجود دارد؛ نخست آنكه بانك های بزرگ به دلیل جرایمی كه بخاطر روابط گذشته خود با ایران پرداخت كرده اند، هنوز دست به عصا هستند و دیگر آنكه بانك های ما هنوز انطباق لازم را با استانداردهای بین المللی ندارند.
وی افزود: وضعیت خاص ترازنامه بانك ها، پایین بودن سرمایه و انطباق نداشتن با مقررات بانكی ما با استانداردهای بین المللی سبب شده است تا ارتباطات بانكی با بانك های بزرگ پیشرفت چندانی نداشته باشد.
قائم مقام بانك مركزی ابراز امیدواری كرد، با اجرای برنامه اصلاح نظام بانكی و استانداردهای بین المللی و نیز برنامه افزایش سرمایه بانك ها این روند در آینده بهبود یابد.
وی با اشاره به شرایط زمان تحریم گفت: روشن است پس از پیروزی انقلاب اسلامی خصومت ها از سوی كشورهای مختلف وجود داشته و به شكل های مختلف نظیر جنگ تحمیلی و تحریم ها وضع شد و ما به راحتی دهه های 1360 و 1370 را عاری از تحریم نگذراندیم و از بدو تولد انقلاب تحریم ها با ما بوده است.
كمیجانی افزود: در دهه 80 موضوع فعالیت های انرژی هسته ای ایران مطرح شد با برچسب زنی هایی علیه آن رو به رو بودیم و تحریم هایی علیه كشورمان مطرح شد. در آن زمان توافق های ضمنی انجام شد و می توان گفت موجی از تحریم ها و تهدیدها اعمال شد كه به نام مقابله با انرژی هسته ای بود.
قائم مقام بانك مركزی افزود: در آن زمان تدارك دیده شده بود اما با درایتی كه در آن زمان به كار رفت و حمایت رهبری، با آن مقابله شد اما با تغییر دولت و پیگیری های بهانه جویان در خارج از كشور و نیز جهت گیری های داخلی كه با دور اندیشی كمی همراه بود، سبب شد تا در نیمه دوم دهه هشتاد پرونده انرژی هسته ای را از آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت ارجاع دادند و با فضایی كه در بین الملل علیه ایران بوجود آوردند، تحریم هایی علیه ایران وضع شد كه شرایط سختی را بر ما حاكم كردند.
وی ادامه داد: اگر در گذشته تحریم ها در حوزه نظامی و اقتصادی مطرح بود، در دور جدید تحریم ها؛ صنعت نفت و نظام بانكی و ایجاد محدودیت در روابط بین المللی بانكی را نشانه رفت كه هوشمندانه و حساب شده بود.
قائم مقام بانك مركزی اقتصاد ایران را متاثر از درآمدهای نفتی دانست كه سهم بسزایی در درآمدهای كشور دارد و افزود: نظام بانكی نیز نقطه آغاز هر نوع روابط بین الملل است و برای روابط تجاری و سیاسی، نیاز به روابط بانكی دارد.
كمیجانی تاكید كرد: در یك دهه گذشته 80 تا 85 درصد واردات ما از نوع كالاهای واسطه ای، سرمایه ای و مواد اولیه برای صنایع داخلی اعم از مونتاژ و غیرمونتاژ بوده و از این رو این تحریم ها تجارت ایران را هدف قرار دادند تا صنعت و تولید را تحت تاثیر قرار دهند كه به تبع آن در نرخ تورم، بیكاری، نرخ ارز و رشد اقتصادی اثرگذار است.
وی یادآور شد: رشد اقتصادی منفی در سال های 1390 و 1391 در واقع تاثیر مستقیم و ناشی از تحریم ها بود و البته علل دیگری هم داشت كه به سیاست های اقتصادی داخلی ما باز می گشت كه دقیق و كارشناسانه نبود.
قائم مقام بانك مركزی افزود: هدف اصلی تحریم ها در تحریم روابط بانكی، ایجاد اخلال در تجارت ایران بود و جز تعداد محدودی از بانك ها كه روابط بانكی آنها به طور محدودی اجازه فعالیت داشتند، سیستم بانكی كشور دچار اخلال شد.
وی افزود: البته بانك های محدودی كه آزادی محدودی داشتند، در عمل امكان فعالیت آنچنانی نداشتند. شیوه تامین مالی خارجی نیز در دوران تحریم دچار اخلال و یا قطع شد.
كمیجانی به مذاكرات هسته ای در دولت یازدهم اشاره كرد و گفت: نتیجه اولیه این مذاكرات تا پیش از برجام، وضع نشدن تحریم جدید، آزاد شدن بخشی از منابع بلوكه شده ایران، تسویه حساب با سازمان های بین المللی و نیز نقل و انتقل ارز دانشجویی بود.
وی به مذاكرات برجام اشاره كرد و گفت: نتیجه اصلی برجام این بود كه همه تحریم های سازمان ملل در عرصه نفتی و بانكی لغو شد كه در حقیقت همان تحریم های سازمان مللی بود كه شرایط سختی را برای اقتصاد ایران فراهم كرده بود كه یكی از آنها هزینه بالای نقل و انتقال وجوه بانكی بود.
قائم مقام بانك مركزی گفت: در كنار مذاكرات بین المللی اصلاح اقتصادی و بانكی كشور در دولت آغاز شد و یك بسته اصلاحات ارائه شده بود كه با مطرح شدن بحث اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب، سبب شد تا دولت گام بلند خود را برای بهبود فضای كسب و كار بردارد كه نتیجه اولیه آن رشد اقتصادی سه درصدی در سال 1393 بود.
وی به آغاز شوك نفتی از فصل پایانی سال 1393 اشاره كرد و گفت: با آغاز سال 1394 كاهش درآمدهای نفتی سبب شد تا با ركود مجدد در اقتصاد مواجه شویم كه خوشختانه شدت آن مثل ركود سال های 1390 و 1391 نبود.
كمیجانی گفت: در زمان تحریم ها به خریداران نفت ایران تكلیف شده بود هر 6 ماه 20 درصد از خرید خود كم كنند و آمارها نشان می دهد صادرات به زیر یك میلیون بشكه در روز رسیده بود، اما بعد از برجام این رویه معكوس شد و چند ماه پیش وزارت نفت اعلام كرد تولید نفت به مرز زمان قبل از تحریم نزدیك شده است.
قائم مقام بانك مركزی به تحریم دلاری ایران كه به تحریم های اولیه ایران باز می گردد، اشاره كرد: در گذشته سیستم بانكی قبل از تحریم های سازمان ملل ایفای نقش می كرد اما این تحریم ها سبب شد تا نقل و انتقالات به حداقل برسد.
وی در عین حال، اتكا به داخل را از دستاوردهای تحریم ها برشمرد و گفت: این محدودیت در واردات سبب شد تا به سمت تولید داخل حركت كنیم.
قائم مقام بانك مركزی افزود: تحریم های سازمان ملل به طور آرام و تدریجی اعمال شد و طبیعی است كه بازگشت به آن زمان بر باشد.
وی گفت: اگر در ماه های قبل برخی مسئولان با ادبیاتی انتقادی صحبت می كردند، به خاطر سیاست های آمریكا بود كه با وجود امضای برجام، تحریم هایی را علیه اشخاص و شركت های ایرانی اعمال كرد.
قائم مقام بانك مركزی به سیاست های آمریكا بعد از انتخاب ترامپ اشاره كرد و گفت: خوشبختانه آقای عراقچی می گوید حال برجام خوب است و درست است كه آمریكا بدعهدی داشته اما آثار پایبند نبودن آن، برایش هزینه داشته است.
وی خواستار آن شد كه لغو تحریم های نوع اول هم از سوی وزارت امور خارجه پیگیری شود تا وضعیت مطلوب تری را در آینده داشته باشیم.
كمیجانی ارتباطات كارگزاری، اتصال به سوئیفت، تسهیل پرداخت ها، بهبود رتبه اعتباری كشور، دسترسی به منابع، تامین اسكناس، طلا و فلزات گرانبها، تامین مالی پروژه های اقتصادی كشور، آموزش استانداردهای بین المللی و امكان مشاركت در بازارهای بین المللی را از دستاوردهای برجام ذكر كرد.
قائم مقام بانك مركزی گفت: در همه این موارد در پیش از تحریم ها ارتباط به سهولت انجام می شد اما با تحریم ها این فرآیند مختل شد.
وی گفت: برای نمونه پیش از تحریم نقل و انتقال ها با سوئیفت به راحتی انجام می شد اما با تحریم ها به تلكس و نمابر روی آوردیم كه ممكن بود به مقصد نرسد و منابع از دست برود كه باید هیاتی هفته ها مامور پیگیری آن می شد.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**2025** 9132 **1561**خبرنگار: لیلا جودی** انتشار:مژگان توانا
قائم مقام بانك مركزی: تعداد روابط كارگزاری به زمان پیش از تحریم ها رسیده است/ بهبود رتبه ریسك كشور به 6
۱۶ اسفند ۱۳۹۵، ۱۰:۲۰
کد خبر:
82453943
تهران - ایرنا - قائم مقام بانك مركزی می گوید، امروز تعداد روابط كارگزاری در پسابرجام به دوره پیش از تحریم ها رسیده است اما از نظر تعداد بانك هایی كه با بانك های ایرانی ارتباط دارند، هنوز به سطح قبل از تحریم نرسیده ایم.