به گزارش ايرنا، رئيس جمهوري كوزوو براي تبديل نيروي امنيتي به ارتش به پارلمان پيشنهادي را اراده داده است كه بنا به اين طرح نيروي امنيتي مي تواند نقش حفاظت از حاكميت و تماميت ارضي را در مواقع خطرات برون مرزي داشته باشد.
چنين تغييري موجب مي شود كه نيروي امنيتي كوزوو بدون اينكه نام آن آن تغيير يابد از تمام خصوصيت يك ارتش برخوردار شود.
هاشم تاچي رئيس جمهوري كوزوو روز سه شنبه در يك كنفرانس خبري با كادري وسلي رئيس پارلمان كوزوو در پريشتينا به ارتقا نقش و تعهدات نيروي امنيتي كوزوو در حفاظت از حاكميت و تماميت ارضي، حفظ صلح و دفاع از امنيت و منافع كشور كوزوو و همچنين حفاظت از صلح و ثبات منطقه اي و جهاني اشاره كرد و ايجاد تغييرات در نقش نيروي امنيتي كوزوو را ضروري خواند.
وي همچنين افزود: تصميم ايجاد تغيير در قانون اساسي درباره نيروي امنيتي به اين خاطر اتخاذ شد كه نمايندگان جامعه صرب ها در مجلس كوزوو بطور واضح اعلام كردند كه هرگز به قانون تشكيل نيروي مسلح راي نمي دهند.
براي تبديل نيروي امنيتي به ارتش كوزوو نياز است كه احزاب اقليت در پارلمان به اين قانون راي موافق بدهند و نمايندگان صرب ها در پارلمان كوزوو به شدت با تشكيل ارتش مخالف هستند.
ماركو جوريچ رئيس دفتر امور كوزوو در دولت صربستان پس از اظهارات رئيس جمهور كوزوو براي تشكيل ارتش مخالفت اين دفتر را با تشكيل ارتش در كوزوو اعلام كرد.
وي تشكيل ارتش در كوزوو را ضربه سنگين به تلاش براي آشتي بين اقوام، بهبود روابط بين صرب ها و آلبانيايي تباران و برقراري ثبات پايدار در استان جنوبي صربستان خواند.
دفتر امور كوزوو در دولت صربستان نيز پيشتر در اين رابطه اعلام كرده بود كه حكومت بلگراد به شدت با تشكيل ارتش كوزوو مخالف است و آن را در تضاد با اسناد بين المللي و قطعنامه 1244 شوراي امنيت سازمان ملل و توافق نامه بروكسل درباره كوزوو مي داند.
در توافق نامه بروكسل در مراحل عادي سازي روابط بلگراد و پريشتينا اشاره شده است كه هيچ نيروي مسلح بدون موافقت جامعه هاي صرب نمي تواند وارد شمال كوزوو كه اكثريت آن منطقه را صرب ها تشكيل مي دهد، شود.
دولت كوزوو تصميم دارد هدف خود را براي امكان انتقال نيروي امنيتي كوزوو به ارتش مانند مدل سپاه ملي آمريكا كه مدتي در فكر آن است، اجرايي كند ولي بر اساس قوانين اين كشور براي تصويب قوانين، نياز به راي نمايندگان اقليت ها در مجلس است كه جامعه اقليت صرب ها در كوزوو با اين امر شديدا مخالف است.
مقامات پريشتينا پيشتر اظهار كردند كه ساختار جديد نيروي امنيتي كوزوو براي ناتو كه نيروهاي آن جهت حفظ امنيت در كوزوو مستقر هستند، هيچ مشكلي را ايجاد نخواهد كرد.
تبديل نيروي امنيتي كوزوو به ارتش، يك فرآيند طولاني است و به زمان وهماهنگي نياز دارد و حكومت پريشتينا براي عملي كردن اين فرآيند با شركاي بين المللي خود همكاري نزديك دارد.
«زوران دراگيشيچ» تحليلگر نظامي و استاد دانشكده امنيت صربستان در اين خصوص پيشتر در جمع خبرنگاران در بلگراد با اشاره به احتمال تشكيل ارتش كوزوو در آينده گفته بود: چنين حركتي روندي براي تكميل كردن استقلال كوزوو به شمار مي رود كه مطمئنا براي صربستان مطلوب نيست.
دراگيشيچ با خاطر نشان ساختن اينكه فقط يك تيپ ارتش صربستان به مراتب قويتر از تمامي نيروهاي مسلح كوزوو است، گفت كه هيچ خطري ارتش صربستان را تهديد نمي كند.
استاد دانشكده امنيت صربستان همچنين با اشاره به اينكه نيروي امنيتي كوزوو دو هزار و 500 نيرو دارد و امكان افزايش آن نيز وجود دارد، گفت كه اين نيروها جنبه نمادين دارد و مي تواند به عنوان ابزاري براي سياست خارجي كوزوو جهت شركت كردن در ماموريت هاي صلح بين المللي قرار بگيرد.
پارلمان كوزوو در فوريه سال 2008 بطور يكجانبه استقلال اين منطقه از صربستان را اعلام كرد.
بلگراد با ادعاي اين كه كوزوو استان جنوبي صربستان است، استقلال آن را قبول ندارد و خواهان باطل كردن سند استقلال از راه هاي صلح آميز است.
مقامات بلندپايه صربستان بارها تأكيد كرده اند كه حكومت بلگراد هرگز استقلال كوزوو را به رسميت نمي شناسد و دولت صربستان هميشه در كنار صرب هاي كوزوو قرار دارد.
كوزوو از ژوئن سال 1999با قيموميت هيات غيرنظامي سازمان ملل متحد قرار دارد و نيروهاي پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) با عنوان نيروهاي حافظ صلح ناتو نيز مسئوليت تأمين امنيت آن را به عهده دارند.
عمليات نيروهاي حافظ صلح ناتو در كووزو دراواخر دهه 90 به دنبال جنگي كه باعث جدايي كوزوو از يوگسلاوي شد، آغاز شد. اين عمليات با مشاركت حدود چهار هزار و 300 نيرو از حدود 30 كشور و به منظور كمك به حفظ امنيت كوزوو شكل گرفت.
اروپام**436*شبس*1488 * انتشاردهنده: بهمن بامداد**
بلگراد-ايرنا- «هاشم تاچي» رئيس جمهوري كوزوو پيشنهاد اصلاح قانون در نيروي امنيتي اين كشور كه مبناي قانوني براي تبديل نيروي امنيتي به ارتش را دارد روز سه شنبه به رئيس پارلمان ارائه داد.