۱۸ اسفند ۱۳۹۵، ۱۰:۵۳
کد خبر: 82456842
T T
۰ نفر

مسيرياب «ويز» با حكم دادستان فيلتر شد

۱۸ اسفند ۱۳۹۵، ۱۰:۵۳
کد خبر: 82456842
مسيرياب «ويز» با حكم دادستان فيلتر شد

تهران- ايرنا- روزنامه ايران در گفت وگو با محمود واعظي وزير ارتباطات و فنواري اطلاعات، نوشت: نرم‌افزار ويز به‌ دليل شكايت دادستان يكي از استان ‌ها و با حكم قضايي فيلتر شده است.

در ادامه اين گفت وگو آمده است: اپليكيشن Waze چهارشنبه گذشته بدون هيچ توضيحي از روي كافه بازار حذف شد. اگر براي دريافت اين برنامه به اين فروشگاه آنلاين اپليكيشن مراجعه كنيد تنها با اين پيام روبه رو مي ‌شويد «اين برنامه به دستور مقام قضايي، از حالت انتشار خارج شده است».

گفتني است وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در همايش «برجام، اقتصاد مقاومتي، سرمايه‌گذاري و اشتغال» در خصوص مسدود‌سازي سرويس مسيرياب «ويز» به «ايران» گفت: اين نرم‌افزار به‌دليل شكايت دادستان يكي از استان ‌ها و با حكم قضايي فيلتر شده است محمود و اعظي در پاسخ به اين سؤال كه مسيرياب ويز قبلاً متعلق به اسرائيل بوده و در حال حاضر گوگل مالك آن است با اين اوصاف آيا مسدود‌سازي آن نياز بود، گفت: درست است كه اين نرم افزار در حال حاضر متعلق به گوگل است اما از آنجا كه نرم ‌افزار جايگزين براي اين نرم افزار وجود دارد بهتر است مردم از نرم‌ افزار جايگزين استفاده كنند.

وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در پاسخ به اين سؤال كه آيا شما با فيلتر اين نرم‌ افزار موافق بوديد؟ گفت: زماني كه حكم قوه قضائيه وجود دارد، موافقت من مهم نيست و نبايد خلاف اين حكم عمل شود؛ از سوي ديگر اگر اين نرم ‌افزار نمونه خارجي نداشت و كسب و كارهاي داخلي منوط به استفاده از آن بودند، مي ‌توانستيم در مورد آن مقاومت كنيم، اما هم ‌اكنون نمونه داخلي آن وجود دارد و فيلترينگ اين نرم ‌افزار، مشكلي براي كسب و كارها ايجاد نمي‌ كند. واعظي در پايان در خصوص برگزاري جلسه كميته تعيين مصاديق محتواي مجرمانه نيز گفت اين جلسه براي نهايي شدن فيلتر اين نرم افزار تشكيل خواهد شد.

خبر از دسترس خارج شدن اپليكيشن مسيرياب معروف Waze در بين هياهوي پايان سال گم شده است. شايد ايجاد محدوديت براي اين سرويس همه كاربران ايراني را درگير نكرده باشد و همين مسأله باعث شده كه يك هفته بعد از مسدود شدن Waze هيچ كدام از مسئولان مربوطه كميته تعيين مصاديق محتواي مجرمانه دليل روشني در مورد اين ايجاد محدوديت اعلام نكنند، اما Waze با داشتن امكانات كاربردي مانند مسيريابي با ارزيابي ترافيك لحظه‌اي، به يك ابزار اصلي رانندگي براي ميليون‌ها راننده در سراسر دنيا تبديل شده است.

اين سرويس در دو سال اخير نيز در بين رانندگان ايراني با محبوبيت خاصي همراه بوده تا جايي كه دو سرويس‌ تاكسي ‌ياب آنلاين ايراني بخشي از مسيريابي خود را به كمك اين مسيرياب مديريت مي‌ كنند، به همين علت در يك هفته اخير رانندگان اين دو سرويس اينترنتي با از دسترس خارج شدن Waze با مشكلاتي جدي در پيدا كردن مبدأ و مقصد مسافران خود روبه رو شده ‌اند.

اپليكيشن Waze چهارشنبه گذشته بدون هيچ توضيحي از روي كافه بازار حذف شد. اگر براي دريافت اين برنامه به اين فروشگاه آنلاين اپليكيشن مراجعه كنيد تنها با اين پيام روبه رو مي ‌شويد «اين برنامه به دستور مقام قضايي، از حالت انتشار خارج شده است». از سوي ديگر استفاده از اين برنامه در شبكه برخي سرويس ‌دهندگان اينترنتي بدون مشكل گزارش شده است. همين اتفاق هم اين شائبه را به وجود مي ‌آورد كه آيا Waze فيلتر شده است يا خير، به همين علت در تماس روزنامه ايران با كميته تعيين مصاديق محتواي مجرمانه، برخي اعضا اعلام كرده‌اند، نخستين بار است كه مي ‌شنوند اين سرويس فيلتر شده است. برخي ديگر هم پاسخگويي به اين سؤال را به برگزاري جلسه امروز كميته فيلترينگ موكول كرده ‌اند. در اين جا اين سؤال مطرح مي شود زماني كه كميته تعيين مصاديق محتواي مجرمانه تشكيل نشده و برخي از اعضاي آن هم خبري از ايجاد محدوديت در اين سرويس ندارند، چگونه اين سرويس از دسترس كاربران ايراني خارج شده است؟

** اين مسيرياب محبوب
ترافيك معضل اصلي همه شهرهاي بزرگ است به همين علت شركت‌ هاي مختلف به كمك تكنولوژي سعي كرده ‌اند با ارائه سرويس‌هاي نوآورانه تا حدودي اين معضل را حل كنند. اپليكيشن Waze يكي از همين راه‌ حل‌ هاست. Waze يك اپليكيشن جهت ‌يابي جغرافيايي بر مبناي GPS است. هنگام مسيريابي اگر بيش از يك مسير براي رسيدن به مقصد وجود داشته باشد، Waze با توجه به اطلاعات ترافيكي، سريع‌ترين مسير را انتخاب مي ‌كند.

البته اين برنامه تنها يك مسيرياب صرف نيست بنابراين فرق ‌هاي اساسي با google map دارد. Waze را مي ‌توان نوعي شبكه‌ اجتماعي رانندگان هم حساب كرد چرا كه با ايجاد ارتباط بين رانندگان، كمك مي ‌كند تا آنها گروه ‌هاي محلي شكل داده و در لحظه اتفاقات مسير خود را به صورت آنلاين با يكديگر به اشتراك بگذارند. در واقع علاوه بر اينكه كاربران اين برنامه مي ‌توانند مسير خود را از روي نقشه پيدا كنند، امكان اضافه يا تصحيح كردن اطلاعات در مسيري كه در حركت هستند را نيز دارند؛ براي مثال اعلام تصادفي كه منجر به مسدود شدن مسير شده است يا گزارش از دوربين‌ هايي كه در يك مسير قرار دارند. اين برنامه آنقدر هوشمند است كه حتي مي ‌تواند به شما در صورت سرعت بالا هشدار دهد كه سرعتتان را كم كنيد چرا كه 300 متر جلو‌تر پليس ايستاده است. نمايش رستوران ‌ها، موزه ‌ها و پمپ بنزين ‌ها هم از ديگر قابليت ‌هاي اين برنامه است.

** چرايي اين مسدودسازي
اما چرا يك برنامه با اين امكانات كاربردي با محدوديت در كشور روبه رو شد. بسياري دليل از دسترس خارج شدن Waze را به زادگاه اين برنامه ارتباط مي ‌دهند چرا كه اين برنامه در سال 2009 توسط يك شركت اسرائيلي طراحي و روانه بازار شد. Waze آنقدر كاربردي و جذاب بود كه توانست در سال 2010 در حدود 25 ميليون دلار سرمايه جذب كند و همين ميزان سرمايه نيز در سال 2011 به 30 ميليون دلار رسيد. در نهايت موفقيت‌هاي Waze در بازار آن قدر قابل توجه بود كه در سال 2013 شركت گوگل آن را با قيمت 1.1 ميليارد دلار به مجموعه سرويس ‌هاي خود اضافه كرد. بنابراين منطقي به نظر نمي ‌رسد كه يك اپليكيشن كه حالا ديگر اسرائيلي نيست و تحت مديريت گوگل قرار دارد بعد از سال‌ ها فعاليت در كشور به يكباره از دسترس خارج شود.

اما دليل دومي كه مي‌توان براي ايجاد محدوديت در اين برنامه متصور شد به مسائل امنيتي باز مي ‌گردد. براساس برخي خبرهاي تأييد نشده، پليس فتا در پاسخ به سؤال يك دپارتمان امنيتي در خصوص دليل محدوديت دسترسي به Waze اعلام كرده: «كاملاً واضح است كه اطلاعاتي غيرمعمول شامل موقعيت دقيق مكاني حتي در زمان بسته بودن كامل اپليكيشن Waze و ساير اطلاعات شخصي از جمله مخاطبان، پيامك ‌ها، رفتار دقيق كاربر با گوشي اينترنت و... نيز به شركت ‌هاي شخص ثالثي به ‌غير از مجموعه Waze ارسال مي ‌شود. همچنين اطلاعات استخراج شده از اين برنامه در سرورهايي قرار مي ‌گيرد كه مربوط به نهادهاي جاسوسي از جمله CIA، MI6 و موساد است.»

** بي اطلاعي مسئولان از مسدودسازي
از چهارشنبه 11اسفند تاكنون كه Waze از دسترس رانندگان ايراني خارج شده، هيچ مقام مسئولي صحبتي در خصوص اين اتفاق نكرده است. تماس با افراد درگير در اين اتفاق مانند كميته تعيين مصاديق محتواي مجرمانه نيز بي ‌نتيجه مانده است. رمضان ‌علي سبحاني ‌فر، ‌عضو اين كميته با اعلام اينكه اطلاعي از فيلتر شدن يا از دسترس خارج شدن اين برنامه ندارد به «ايران» گفت: «نمي ‌دانم چه برنامه‌اي را چه كسي فيلتر كرده و بهتر است اين سؤال را از كساني بپرسيد كه آن را فيلتر كرده ‌اند. جلسه كميته فيلترينگ تشكيل نشده و كسي هم رأي به فيلتر شدن اين برنامه نداده است.»

تماس با وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و نماينده اين وزارتخانه در اين كميته يعني رئيس رگولاتوري نيز بي ‌نتيجه ماند چرا كه روابط‌ عمومي اين وزارتخانه نيز به روزنامه ايران اعلام كرد كه خبر از دسترس خارج شدن اين برنامه را بتازگي از خبرنگاران شنيده است. اين مقام مسئول تأكيد مي‌ كند كه وزارت ارتباطات تنها يك رأي در اين كميته دارد و بهتر است اعضاي ديگر كميته هم در خصوص اين اتفاق نظر دهند. عبدالصمد خرم ‌آبادي دبير كميته فيلترينگ نيز مانند هميشه حاضر به ارائه هيچ توضيحي در خصوص از دسترس خارج شدن برنامه Waze نيست، اما يك مقام آگاه در گفت ‌و ‌گو با خبرگزاري فارس اعلام كرده است: موضوع اين اپليكيشن رسماً روز چهارشنبه (18 اسفند) در جلسه كارگروه فيلترينگ بررسي مي ‌شود. اين مقام آگاه تأكيد كرده: موضوع مطرح درباره اين اپليكيشن، صهيونيستي بودن آن و عواقب ناشي از اين موضوع است. گفتني است برعكس ادعاي برخي از اعضاي كميته تعيين مصاديق محتواي مجرمانه ،اين مقام آگاه اعلام كرده است كه قطعي فعلي اين اپليكيشن با اخذ نظر اغلب اعضاي اين كميته صورت گرفته است.

** رانندگان سردرگم
محدوديت ايجاد شده در Waze كه مشخص هم نيست چه سرنوشتي خواهد داشت، حالا دو شركت تاكسي‌ياب آنلاين كشور را با مشكلات قابل توجهي همراه كرده است. يكي از رانندگان اين تاكسي ‌ياب آنلاين در گفت‌ و‌گو با «ايران» اعلام مي‌ كند كه در يك هفته گذشته در مسيريابي مقصد و مبدأ مسافران خود با مشكل مواجه شده و همين امر در نهايت نارضايتي مشتريان را به همراه داشته است. در همين زمينه مدير يكي از سرويس ‌هاي تاكسي‌ياب آنلاين نيز در گفت‌و‌گو با «ايران» تأكيد مي‌ كند محدوديت در اپليكيشن Waze مشكلاتي را براي رانندگان اين شركت در مسيريابي به وجود آورده است اما از آن ‌جا كه آنها اساس سرويس ‌دهي خود را بر يك مسيرياب ديگر هم گذاشته ‌اند امكان كنترل مشكلات را دارند.

در شرايطي در روزهاي پاياني سال يك اپليكيشن كاربردي با محدوديت در دسترسي همراه مي‌شود كه چندي پيش وزير ارشاد در همايش بررسي چالش ‌هاي كسب و كارهاي نوين اعلام كرد كه دولت با وجود تمام فشارها جلوي فيلترينگ و ايجاد محدوديت در سرويس‌هاي اينترنتي را گرفته است.

*منبع: روزنامه ايران، 1395.12.18
**گروه اطلاع رساني**9128**2002 **انتشار دهنده: فاطمه قنادقرصي
۰ نفر